Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

 • 4 jaar
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in trends, marktontwikkelingen en doelgroepen en vraag jij je af hoe onze wereld er in de toekomst uit zal zien? Dan is de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (voorheen International Lifestyle Studies) echt iets voor jou.

Over de opleiding

We also offer this programme in English. Interested in the English programme?

Bedrijven en organisaties hebben behoefte aan inzicht in trends, marktontwikkelingen en doelgroepen. Tijdens deze studie leer je hoe je op basis van trends lifestyleconcepten ontwerpt en vormgeeft die de kwaliteit van leven verbeteren. Dit doe je in de sectoren appearance, living, food, human movement, health, leisure en work. Na de opleiding kun je aan de slag als creative producer, trendwatcher of junior market innovator.

Waarom opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle?

 • Je werkt aan concepten die de kwaliteit van leven verbeteren
 • Tijdens de opleiding verdiep je jezelf in zeven lifestyle sectoren
 • Je wordt zowel creatief als commercieel opgeleid
 • In je studie werk je voor externe opdrachtgevers
 • Je doet volop internationale ervaring op
 

Wat ga je leren?

Bij Trend Research & Concept Creation in Lifestyle leer je in vier jaar tijd trends analyseren. Vanuit daar maak je een creatieve vertaalslag naar nieuwe toekomstbestendige concepten. Ook leer je hoe je analyses visualiseert en conceptontwerpen vormgeeft en test.

 • Goede mix tussen echte praktijkopdrachten, interessante workshops en assessments
 • Vaardigheden: communiceren, presenteren, onderzoeken, creëren
 • Vakken: creatief denken, conceptontwikkeling, trendonderzoek, lifestyle research en professional communication
 

‘Bij TCL leer je hoe je een lifestyle-concept kunt ontwikkelen waarmee je de kwaliteit van leven verbetert.’

Patrick Engels, oud student Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle. Het ene moment werk je in een team aan een trendrapport of een concept, het andere moment maak je kennis met alle lifestyle-sectoren binnen de opleiding: appearance, living, food, human movement, health, leisure en work.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 321 respondenten
3,5 gemiddeld, 321 respondenten
Aantal eerstejaars
 
176
176
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
60%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
41%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
47%
Doorstuderen
 
19%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

‘Tijdens een proefstudeerdag volg je colleges die speciaal voor jou zijn samengesteld. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding’

Garret Regan, derdejaars ACI student

 

Opbouw

Zo zijn je uren in jaar 1 van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle verdeeld over de week: 

 • 35% theorie

 • 25% zelfstudie

 • 40% praktijk

Ieder kwartaal werk je aan een project met als eindresultaat een beroepsproduct. Voor het maken van dit product ga je onder begeleiding van coaches kennis verzamelen. Vervolgens toon je in een assessment aan dat je bekwaam bent op het gewenste niveau. Je maakt zo direct kennis met de twee belangrijkste beroepen waarvoor je wordt opgeleid: trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. Eerstejaars student Luuk legt uit wat je in het eerste jaar allemaal gaat doen.

Ook het tweede jaar van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle bestaat uit vier kwartalen. De eerste drie hebben dezelfde opbouw als in jaar één. Je werkt per kwartaal aan een beroepsproduct, waarin je verschillende kerntaken en verschillende sectoren combineert. Dit jaar staat in het teken van verdieping, zowel als het gaat om kennis van de sectoren als om de beroepsrollen concepting en trendonderzoek. Amber legt uit hoe het tweede jaar er uit ziet.

Internationale ervaring 

Je doet internationale ervaring op door te werken aan internationale opdrachten en tijdens een studiereis. Dan werk je aan een opdracht voor een bedrijf ter plekke.  

De Ideeënfabriek 

Het laatste kwartaal van jaar twee vorm je samen met medestudenten een Lifestyle Company. Op basis van trends ontwerp je een concept: je geeft het vorm, test het en zet het in de markt. De verschillende Lifestyle Companies presenteren hun concepten tijdens de Ideeënfabriek. Ook toekomstige werkgevers krijgen voor dit evenement een uitnodiging. 

.

In het derde jaar volg je een minor en loop je stage. Stage is een belangrijk onderdeel van je studie, want je past dan in de praktijk toe wat je de eerste twee jaar hebt geleerd. Je doet dan vooral praktijkervaring op als conceptontwikkelaar. 

De minor kies je zelf. Kies een minor uit het interessante aanbod van Fontys ACI of Fontys of ga naar een andere instelling voor hoger onderwijs. Wat dacht je van het buitenland? De minor is een uitgelezen kans om een half jaar van je studie in het buitenland door te brengen bij een van onze 45 internationale partneruniversiteiten. Derdejaars student Lotte legt uit wat zij voor haar minor heeft gedaan.

Een stage of minor in het buitenland heeft meerwaarde, is uitdagend en biedt een mooie internationale ervaring.

Tijdens het laatste jaar van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle ga je je specialiseren. Je kiest twee sectoren waarin je verder wilt. Daarnaast kun je kiezen uit een groot aanbod aan specialisatiemodules en specialiseer je je verder binnen de kerntaken trendonderzoek en concepting. 

Meesterproef 

Tegelijkertijd begin je aan je Meesterproef. Daarbij maak je gebruik van de kennis die je in de specialisatiemodules hebt opgedaan. Je kiest zelf een bedrijf waarvoor je een concept wil ontwerpen. Tijdens een Graduation Show presenteer je je afstudeerwerk, onder meer aan toekomstige werkgevers. Zo ziet zo'n graduation show er uit, vervolgens worden de afstudeerpresentaties gebundeld in een publicatie.

 

 

Na je opleiding

Afgestudeerden van Trend Research & Concept Creation in Lifestyle maken hun beroep van het analyseren van trends en het ontwikkelen en in de markt zetten van lifestyle-concepten. Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Conceptontwikkelaar lifestyle
 • Trendonderzoeker
 • Innovatie manager
 • Design thinker
 • Lifestyle vormgever
 

Cécile helpt bedrijven over de wereld de toekomst te begrijpen & te vertalen naar nieuwe producten

Cécile Cremer, Founder, Wandering the Future

 

Meer weten over de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 juni - aan via Studielink.
Door de gevolgen van het Coronavirus is de aanmelddatum verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Aanmelden doe je bij Studielink.
Voor
Trend Research & Concept Creation in Lifestyle gebruik je onderstaande gegevens.

Aanmelden bij Studielink

Naam instellingFontys Hogescholen
PlaatsTilburg
OpleidingBachelor Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact Trend Research & Concept Creation in Lifestyle