Vastgoed & Makelaardij

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in hoe mensen wonen, werken en leven en het vastgoed dat daarbij hoort? Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan in de praktijk en na te denken over de toekomst van vastgoed? Dan is de opleiding Vastgoed & Makelaardij écht iets voor jou.

Over de opleiding

Let op: deze opleiding kent een numerus fixus. Dat betekent dat je je moet aanmelden vóór 15 januari! Meer weten over de selectiecriteria? Die vind je hier.

We leiden je op tot brede vastgoedprofessional. Naast een stevige kennisbasis, in theorie en praktijk, ontwikkel je vaardigheden die ervoor zorgen dat je een betekenisvolle rol in het vastgoed kunt spelen.

Waarom de opleiding Vastgoed & Makelaardij?

 • Een brede vastgoedopleiding met aandacht voor kennis, vaardigheden en actuele ontwikkelingen op de vastgoedmarkt
 • Met aandacht voor ondernemend en vernieuwend denken
 • We nemen je mee in de in de dynamische wereld van vastgoed, waarin politiek, maatschappelijke vraagstukken en stakeholders een belangrijke rol spelen

Wil jij je opties nog openhouden?

Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Wat ga je leren?

Vastgoedvraagstukken worden bij de opleiding, in theorie en praktijk, vanuit verschillende perspectieven belicht, bestudeerd en onderzocht. Vanuit algemeen en bedrijfseconomisch, juridisch, marketing- en commercieel perspectief. Vanuit het oogpunt van waardemanagement, vastgoedbeheer, bouwkunde en beleggingsrendement. Je leert vastgoedvraagstukken in planologisch en stedenbouwkundig opzicht te bezien in het licht van alle betrokken stakeholders die bij verschillende vastgoedprocessen een rol spelen.

Je ontwikkelt je beroepshouding in de wereld van de project- en gebiedsontwikkeling. Je leert onderzoek te doen naar vastgoedvraagstukken in de praktijk én je ontwikkelt jouw eigen persoonlijke en professionele skills waarmee jij jezelf toegang verleent tot de vastgoedmarkt. De skills ‘waarneming’, ‘connectie’, ‘creatie’, ‘communicatie’, ‘mobiliteit’ en ‘reflectie’ staan daarbij centraal.

 

Wat zie je als jij kijkt?

(3.26 min)

 

Zo ziet het er uit bij ons

Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 177 respondenten
3,9 gemiddeld, 723 respondenten
Aantal eerstejaars
 
159
177
Door naar het tweede jaar
 
49%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 22%
33%
 
HBO-bachelor of hoger 25%
36%
Doorstuderen
 
0%
9%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Deze opleiding kent een numerus fixus. Voldoe je aan de toegangseisen? Meld je dan aan voor 15 januari van het kalenderjaar waarin je de opleiding wilt starten.

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Havo of VWO
Heb je een havo of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan krijg je de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Studiekeuzecheck
Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor het maken van de studiekeuzecheck die jouw persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak meet. Deze online vragenlijst is onderdeel van toelatingsprocedure van alle studenten.

De resultaten worden - voor zover mogelijk - meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Indien de toelatingstoets na het studiekeuzegesprek wordt gemaakt dan worden deze op een later moment teruggekoppeld. Zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met de instroomcoördinator.

 

Heb je nog een vraag over de opleiding Vastgoed & Makelaardij? Stuur me gerust een app, ik beantwoord ze graag!"

Mara, student Vastgoed & Makelaardij

 

Opbouw

Je weken bestaan uit ongeveer de volgende verdeling:

 • 16 uur les
 • 12 uur projectwerk
 • 12 uur zelfstudie

Je begint met een degelijke basis die iedereen nodig heeft om als vastgoedprofessional te functioneren. Een voorzichtige verkenning van de wereld van vastgoed hoort daar natuurlijk bij. Je krijgt niet alleen vakken als economie en recht maar ook bouwkunde en vastgoedrekenen. De diverse kennisvakken komen samen in de verschillende vastgoedgerelateerde projecten.

In de hoofdfase verdiep je je verder in de wereld van vastgoed en de stakeholders. Daarbij leer je verbanden te leggen met maatschappelijke ontwikkelingen die daarop van invloed zijn en ga je verbanden zien tussen de verschillende kennisgebieden. Je gaat jouw kennis en skills verder ontwikkelen en toepassen in praktische situaties
In het derde jaar van de studie loop je een half jaar stage en volg je een minor.
In het vierde jaar volg je nog een aantal verdiepende vakken en doe je een afstudeerproject bij een externe vastgoedpartij of bij ons lectoraat.
 
 

Na je opleiding

Na de opleiding Vastgoed & Makelaardij ga je aan de slag als vastgoedadviseur bij bijvoorbeeld een:

 • project- en gebiedsontwikkelaar
 • vastgoedbeheerder
 • woningcorporatie
 • makelaars- of taxatiebureau
 • gemeente
 • vastgoedbelegger

 
afspelen

"Je hebt echt persoonlijk contact met docenten. Je kunt met vragen gewoon bij ze binnenlopen."

 

Meer weten over de opleiding Vastgoed en Makelaardij

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • stel je vragen
 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Aanmelden voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij, waarvoor een numerus fixus geldt (350 studenten), moet via Studielink vóór 15 januari van het kalenderjaar waarin je de opleiding wilt starten.

Alle studenten die zich vóór deze deadline hebben aangemeld ontvangen na 15 januari verdere informatie over de selectieprocedure welke met name uitgaat van jouw motivatie.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink-dashboard. Zorg ervoor dat alle administratieve handelingen, die nodig zijn om je te kunnen inschrijven, door jou tijdig zijn uitgevoerd.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact opleiding Vastgoed & Makelaardij