Vooropleiding Muziektheater/Musicaltheater

 • Vooropleiding Muziek- en Musicaltheater
 • Profielen
 • Samenwerking
 • Het programma
 • Toelatingseisen en aanmelden
 • Auditiedagen 2021
 • Docententeam Vooropleiding

Vooropleiding?

Interesse in Muziektheater of Musicaltheater, maar nog geen diploma van je middelbare school op zak? Of je niveau is nog niet hoog genoeg? Dan bieden wij je een vooropleiding aan!

Hiermee kun je:
- ervaren of een kunstenopleiding iets voor jou is.
- je voorbereiden op de audities van de Academie voor Muziek- en Musicaltheater.

Om aangenomen te worden in de Vooropleiding moet je eerst auditie doen. Tijdens deze auditie wordt je talent op het gebied van zang, dans, toneelspel en theoretische kennis getest. Indien je bent toegelaten na de auditie, wordt geadviseerd in welk voortraject je beste kunt starten.

Sfeerafbeelding Fontys

Profielen

Ook de Vooropleiding maakt (net als de opleiding zelf) onderscheid tussen de profielen
- Musicaltheater
- Muziektheater

Er bestaat een nauwe samenwerking met:

- De MusicAllfactory, een opleiding van het Factorium naar www.factorium.nl
- De ! Kunsthumaniora naar www.kunsthumaniora.be in Antwerpen, deze verzorgt een éénjarig voortraject.

Het programma
De vooropleiding vindt plaats op zaterdag van 09.00 tot 16.45 uur en bestaat uit groepslessen
- klassieke dans
- jazzdans
- dramalessen
- koorzang
- ensemble
- muziektheorie

Daarnaast volg je individuele zangles waarvan je het lesmoment afstemt met de docent. Het zaterdagprogramma laat geen ruimte om individuele zanglessen te volgen, dus deze zangles vindt plaats op een door-de-weekse dag.

Toelatingseisen

Voor de Vooropleiding Academie voor Muziek- en Musicaltheater geldt een instroombeperking. Door middel van audities worden jaarlijks uit honderden kandidaten maximaal 24 kandidaten gekozen die de vooropleiding Musicaltheater of Muziektheater mogen volgen.
Door het grote succes van de opleidingen wordt het aantal auditanten gelimiteerd. Er is een uiterste inschrijfdatum én we werken volgens het principe vol=vol (ook voor de uiterste inschrijfdatum).
De audities verlopen in verschillende rondes waarin het niveau en de ontwikkelingsmogelijkheden van de kandidaat getest worden zowel op dans, zang en drama.
Het specifieke verloop van de audities en de inschrijfdata worden toegelicht tijdens de Open Dagen en op de facebookpagina van de Academie voor Muziek- en Musicaltheater (vanaf oktober voorafgaand aan de audities voor het volgende academiejaar).

Auditiedata voor studiejaar 2021-2022
Inschrijving voor de auditie is mogelijk vanaf 1 april 2021. In tegenstelling tot voorgaande jaren lopen de audities voor de vooropleiding niet samen met de bachelor opleiding. De auditie data voor de vooropleiding zijn in juni 2021.

Let op: indien je al ingeschreven bent voor de bacherlor opleiding, hoef je je niet meer in te schrijven voor de vooropleiding. Er is maar een auditie mogelijkheid per jaar. Indien je bent afgewezen voor de Voorselectie van de bacherlor opleiding, kun je je niet meer voor de vooropleiding inschrijven.

Aanmelden

Je aanmelding voor de auditie voor 2021-2022 bestaat uit twee stappen.

 1. Klik in het blok  “Startdata” op de knop “aanmelden”.
  Vul het inschrijfformulier in en bevestig.

  LET OP! De voorwaarden inschrijving cursisten (incl. betalingsverplichting) zijn pas op jou van toepassing nadat je bent toegelaten èn hebt bevestigd dat je je wilt inschrijven.
 2. Twee werkdagen na het invullen van het inschrijfformulier, ontvang je van fhksa@fontys.nl een link per e-mail om je aan te melden voor de toelating/auditie. Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed! Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je spam.

  Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

Auditiedata voor studiejaar 2021-2022 (graag aanmelden vóór 1 mei 2021 vol = vol)

Auditiedata voor studiejaar 2021-2022
Inschrijving voor de auditie is mogelijk vanaf 1 april 2021. Begin juni. de exacte datum volgt.

Katrien Verheijden

Zangdocent/
Coördinator

Sfeerafbeelding Fontys

Koor

Carl van Cuijk

Correpetitie

Koos van den Brekel

Workshop & Masterclass dag
begin 2021

Inschrijving volgt

Kosten
€ 1450,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
12 maanden
Startmoment(en)
04-09-2021

Auditie 2021

Aanmelden voor de academie voor de vooropleiding Muziek- en Musicaltheater is mogelijk vanaf 1 april 2021, voor het schooljaar 2021-2022. Audities zijn in juni 2021.

Startdata