Studeren en begeleiding

Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Jouw studentcoach is je eerste aanspreekpunt. Heb je vragen rondom studiekeuze, zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen of wil je topsport combineren met een studie? Wij bieden alle studenten begeleiding op maat aan.

 • Studentcoach
 • Persoonlijke omstandigheden
 • Studieadvies bij Fontys
 • Financiële ondersteuning bij vertraging
 • Studeren en ondernemen
 • Topsport en studeren
 • Studeren in het buitenland

Studentcoach

Als student word je in het eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en advies. Wil je switchen van opleiding? Jouw studentcoach kan je naar een andere opleiding begeleiden. Binnen je opleiding zijn er diverse mogelijkheden voor begeleiding. Bijvoorbeeld bij faalangst, een moeilijke thuissituatie of overlijden van een dierbare. Heb je behoefte aan begeleiding bij bijvoorbeeld plannen, prioriteiten stellen en hoe je je voorbereidt op hoorcolleges? Dat kan ook.


Persoonlijke omstandigheden

Als je klachten, zorgen of problemen hebt waar je niet direct een oplossing voor ziet, kun je terecht bij een studentenpsycholoog. Het kan bijvoorbeeld gaan over:

 • Concentratie
 • Uitstelgedrag
 • Zelfvertrouwen / faalangst
 • Gevoelens van minderwaardigheid
 • Gebrek aan sociale contacten
 • Angst, stress of paniek
 • Slaapproblemen
 • Eetproblemen
 • Relatie
 • Verslaving

“Toen ik na een paar weken weer bij bewustzijn kwam, dacht ik al vrij snel: ‘oké - en dóór’. Ik wilde niet bij de pakken neerzitten. Met hulp van mijn studieloopbaanbegeleider heb ik mijn studie weer opgepakt."

Thom, student Automotive Mangement, werd blind bij een ongeluk

Studeren met bijzondere omstandigheden

Een functiebeperking in welke vorm dan ook, of dat nu van fysieke of psychische aard is, kan er voor zorgen dat studeren je veel energie kost en dat je meer tijd nodig hebt dan iemand zonder beperking. Bij Fontys kijken we naar jouw mogelijkheden en begeleiden we jou wanneer je om wat voor reden dan ook beperkt wordt in je functioneren. Denk bij functiebeperkingen o.a. aan dyslexie, autisme, ADHD/ADD, psychische klachten en chronische ziekten.

Voorbeelden voorzieningen en regelingen binnen Fontys

 • Extra studiebegeleiding
 • Extra tijd bij tentamens
 • Online tool Kurzweil bij samenvatten, lezen en schrijven
 • Vergroot lettertype
 • Aangepast studierooster
 • Aangepaste toetsvorm
 • Extra jaar studiefinanciering van DUO
 • Financiële regeling Fontys bij studievertraging (Regeling Profileringsfonds)
 • Huisvesting & toegankelijkheid

Studentendecaan

Wil je voor je aanmelding meer weten wat de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een studentendecaan om jouw omstandigheden te bespreken.

0885080000
info@fontys.nl

Hoe kom je in aanmerking voor extra hulp

Aanmelden voor een studie doe je in Studielink, daar kun je al aangeven dat je te maken hebt met bijzondere omstandigheden. Na aanmelding word je uitgenodigd voor het invullen van de Studiekeuzecheck. In deze vragenlijst wordt ook gevraagd of er sprake is van een functiebeperking. Later bespreek je dit in een individueel gesprek met iemand van je opleiding. Samen met een begeleider wordt er dan bekeken welke voorzieningen we jou kunnen bieden!

Kijk terug!

Tijdens dit webinar krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die we bieden om studeren voor jou mogelijk te kunnen maken. Onder 'persoonlijke omstandigheden' verstaan we onder andere een functiebeperking (autisme, AD(H)D), maar ook een psychische, zintuiglijke, auditieve of lichamelijke beperking.

Verder kun je denken aan studenten die in transitie zijn of wanneer je je studie gaat combineren met bijvoorbeeld mantelzorg, studeren als topsporter of ondernemer.

Webinar Studeren met persoonlijke omstandigheden

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dit is een opname van januari 2022. Heb je nog vragen? Neem contact op, we helpen je graag. Contactgegevens staan hierboven.

Studieadvies bij Fontys

Fontys vindt het belangrijk dat iedereen weet hoe we als organisatie omgaan met het geven van studieadvies aan onze eerstejaars studenten. Altijd persoonlijk en op maat, maar de vorm van het advies kan verschillen. Het is belangrijk dat iedereen op dezelfde manier kan uitleggen aan onze studenten hoe zo’n advies tot stand komt, ook aan ouders en potentials.

Hieronder wordt toegelicht hoe Fontys omgaat met het geven van studieadvies aan onze studenten.

Hoe is het studieadvies binnen Fontys geregeld?

Aan het eind van het eerste studiejaar krijgt (normaliter) elke student een studieadvies; een uitspraak over hoe de voortgang van de studie is. Een studieadvies (al dan niet bindend) ) is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang van de opleiding. Het advies heeft een betrouwbare functie voor studenten die minder kans hebben om hun studie succesvol af te ronden; en dus baat hebben bij een passende en tijdige verwijzing naar bijvoorbeeld een andere opleiding of juist de bevestiging van de juiste keuze. 

Fontys heeft ruim 130 opleidingen met een eigen inrichting en focus; de praktijk is dan ook overal anders. Wij vinden het enorm belangrijk dat elke student in het eerste jaar (opnieuw) een passende studiekeuze kan maken, zodat elke student op de juiste plek zit. We kijken daarom goed welke studenten we in huis hebben, waarvoor we hen opleiden en hoe we dat doen. De verscheidenheid binnen Fontys zorgt ook voor verschillende oplossingen die ervoor zorgen dat de student aan het eind van het jaar weet waar hij aan toe is. En of hij of zij op de juiste plek zit. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een maatwerktraject, soms via een bindend studieadvies en een andere keer via een doorstroomnorm. Maar altijd op maat en persoonlijk.

Wil je weten hoe dit bij jouw (aankomende) opleiding  / per opleiding geregeld is? Check de webpagina van (jouw) instituut.

Studeren combineren met topsport

Fontys is trots op haar topsporters en talenten op het gebied van sport. Om de topsporters en talenten op het gebied van sport te ondersteunen in het ontwikkelen van hun (sport)talent naast hun studie, heeft Fontys een Topsportbeleid en een Topsportregeling opgesteld.

meer informatie

Studeren combineren met eigen onderneming

Fontys wil jou stimuleren bij het ontwikkelen, groeien en doorgroeien van jouw onderneming in combinatie met jouw studie. Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CvO) ondersteunt en stimuleert (potentiele) studentondernemers waar nodig op het gebied van ondernemerschap.

naar het centrum voor ondernemerschap

Studie of stage in het buitenland

Tijdens je studie bij Fontys is het, bij de meeste studies, mogelijk om voor studie en/of voor stage naar het buitenland te gaan. Een periode in het buitenland heeft veel te bieden; je leert of verbetert je kennis van een andere taal, je komt in aanraking met andere culturen. De ervaring leert dat een periode in het buitenland een grote bijdrage levert aan je sociale ontwikkeling. 

Studie in het buitenland

Bij de meeste studies is het mogelijk om te kiezen voor een minor in het buitenland. Als je kiest voor de buitenlandminor, kies je voor een half jaar (semester) studeren bij een buitenlandse universiteit. Fontys heeft een groot aantal internationale partners en samenwerkingsovereenkomsten zowel binnen als buiten Europa en tijdens je opleiding zal je geïnformeerd worden over de mogelijkheden. 

Stage in het buitenland

Een buitenlandse stage staat bijzonder goed op je CV en het werkt positief bij het zoeken naar een toekomstige baan. Het vinden van een stageplaats zowel binnen als buiten Nederland is, in de meeste gevallen, een verantwoordelijkheid van de student zelf. Sommige opleidingen hebben een database met mogelijke stagebedrijven maar in de meeste gevallen zal een student zelf een stageplaats moeten zoeken. Tijdens je studie zul je ook over het zoeken en vinden naar een passende stageplaats worden geïnformeerd.

Denk mee met Fontys en pimp je CV

Denk jij dat het studeren bij Fontys nog beter kan en heb je daar ideeën over? Wil je graag iets extra’s doen naast je studie? Praat mee over kwalitatief goed onderwijs en een fijne leeromgeving! Medezeggenschap en participatie staan bij Fontys hoog in het vaandel. En dat kan natuurlijk niet zonder betrokken studenten.

Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Je ervaring als bestuurlijk actieve student staat goed op jouw CV! En je krijgt er studiepunten of een financiële vergoeding voor. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de inzet van Fontys intranet, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering, de catering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt.

Sfeerafbeelding Fontys