Meelopen en proefstuderen

Studeren aan het hbo, hoe voelt het nu écht? Matchen jouw verwachtingen met de werkelijkheid, bijvoorbeeld als het gaat om samenwerken of de verdeling theorie en praktijk? Hoe zijn de vakken, waar gaat de studie over? En heb je een goed beeld van je latere beroep? En je leven: hoe gaat dat er straks uitzien? Hoe zijn je studiegenoten, hoe is de sfeer? Je ontdekt het door je studie uit te proberen: tijdens proefstuderen en/of meelopen.

Proefstuderen of meelopen?

In deze video gaan 2 reporters een dag proefstuderen en meelopen. Ze leggen je uit wat het verschil is en wat zo'n dag je oplevert.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 • Wat is proefstuderen?

  Tijdens een proefstudeerdag ervaar je samen met andere scholieren in één dag hoe de opleiding in elkaar zit. Je wordt ’s ochtends op de opleidingslocatie verwacht waar een student van de opleiding je ontvangt. Hierna maak je kennis met docenten, volg je proefcolleges en maak je samen opdrachten.

  Online uitproberen

  Bij een aantal opleidingen kun je ook online een opleiding uitproberen. Studenten nemen je mee in hun studieweek. Je kunt dan een opdracht maken of een mini college volgen. We hebben deze optie de Sneakpreview genoemd.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Wat is meelopen?

  Bij een meeloopdag kom je voordat je langskomt al in contact met één van onze studenten. Zo kun je vooraf al gemakkelijk afspreken welke dag voor jou het beste uitkomt en waar je elkaar ontmoet. Tijdens de meeloopdag volg je alle lessen die de student ook volgt. Je krijgt een goed beeld van het gebouw, de sfeer, de docenten en de studenten.

  Sfeerafbeelding Fontys