Sprint naar content

Iets met ... voorlichtingen

Weet jij wat je wilt gaan studeren? Of heb je werkelijk geen idee? Misschien wil je ‘iets’ met economie, mensen of toch iets creatiefs? Laat je inspireren door alle mogelijkheden die er zijn. Één ding is zeker, studeren is leuk!

Als je kiest voor een bedrijfskundige opleiding, kies je voor een brede opleiding waarin je leert bedrijfsprocessen te bedenken en te verbeteren. Dit kan in diverse organisaties, van profit organisaties tot overheid, van productie- en technische bedrijven tot dienstverlenende bedrijven in het binnen- en buitenland.

Als bedrijfskundige ben je in staat om vanuit verschillende invalshoeken aan de slag te gaan met organisatievraagstukken, bedrijfsprocessen, veranderingsprocessen en crisissituaties. Je moet affiniteit hebben met economie, organisatie, omgang met mensen en - voor sommige opleidingen - met techniek.

Welke opleiding je ook kiest binnen het domein ‘Bedrijfskundig’; het zijn allemaal brede opleidingen. Ben jij een duizendpoot met interesse in economie, (internationale) marketing of techniek in uiteenlopende branches? Dan zijn de brede opleidingen binnen het domein ‘Bedrijfskundig’ een echte aanrader!

Word de nieuwe held in het bedrijfsleven!

Bij Fontys kun je zes opleidingen volgen in de richting van bedrijfskunde.

Het zijn allemaal brede opleidingen, met ieder een eigen nadruk op het vakgebied Bedrijfskundig. We onderscheiden hierin zes thema’s: Mensen, Techniek, Organisaties, International, Vastgoed en Financieel.

Creativiteit en kennis combineren en daarmee bijdragen aan een betere wereld, daar draait het om bij Toegepaste Natuurwetenschappen.

Studenten werken mee aan ontwikkelingen op medisch, chemisch, biologisch, technologisch of natuurkundig gebied. Ze dragen hun steentje bij aan de verbetering van het welzijn van mens, dier en milieu. Dat doen ze vaak samen met mensen uit andere vakgebieden om tot de beste resultaten te komen. De opleidingen binnen deze richting zijn bij uitstek geschikt voor nieuwsgierige, creatieve en ondernemende mensen.

Als je vraagtekens zet bij de dingen om je heen, als je allerlei zaken die je tegenkomt in het dagelijks leven wilt verklaren en je wilt oplossingen zoeken en vinden, dan ben je aan het goede adres. Ben jij geïnteresseerd in biologie, chemie, Voeding of Technologie? Als je kiest voor Applied Science leren studenten kennis en technieken uit de natuurwetenschappen te combineren om slimme oplossingen te bedenken voor vraagstukken op het gebied van gezondheid, technologie, milieu of voeding.

Apple, Coca Cola, Nike, Google, Youtube… al deze merken ontwikkelen regelmatig nieuwe producten en werken dagelijks aan hun imago en naamsbekendheid. Je zou misschien zeggen: een goed product verkoopt zichzelf, maar er komt veel meer bij kijken. Marktonderzoek, marketing, communicatie en relatiebeheer bepalen voor een groot gedeelte het succes. Bij Fontys kun je kiezen voor een brede commerciële economie opleiding maar je kunt je ook specialiseren in een bepaalde branche of interessegebied.

De wereld van communicatie verandert iedere dag en toch blijft die wereld altijd om een aantal elementen draaien: media, mensen en merken of bedrijven. Hoe gaan bijvoorbeeld merken via media een relatie aan met mensen? Communicatie is hierin belangrijk. Binnen het vakgebied communicatie kun je je specialiseren in verschillende richtingen. Je kunt kiezen voor een brede communicatieopleiding, maar je kunt ook kiezen voor een specifieke communicatieopleiding, bijvoorbeeld gericht op sport- of evenementenbranche. Of je kunt er voor kiezen specifiek opgeleid te worden voor het werk op een reclamebureau.

Een vakgebied dat nauw grenst aan communicatie is journalistiek. Het verschil is dat een communicatiemedewerker communiceert vanuit een bedrijf of merk en een journalist onafhankelijk is. Dat betekent dat jij als journalist bepaalt wat je schrijft over wat er gebeurt, kritisch, objectief, op zoek naar de waarheid.

Als je nog wat verder kijkt dan het communicatievakgebied of het aangrenzende journalistieke vakgebied, kom je uit in de kunstzinnige hoek. Denk dan bijvoorbeeld aan een opleiding die je opleidt tot allround ontwerper en experience designer, waarbij je ingezet wordt om complexe communicatieopdrachten te visualiseren (in beeld te brengen).

Er verandert veel in de wereld. Denk aan het klimaat, de coronacrisis, de groeiende verschillen tussen arm en rijk, de wooncrisis en de problemen op de arbeidsmarkt. Al deze veranderingen zijn groot, complex en omvangrijk. Het wordt steeds duidelijker dat er binnen de economie nieuwe inzichten nodig zijn om echt een bijdrage te leveren aan de samenleving van de toekomst. Er is grote behoefte aan creatieve professionals die concepten kunnen ontwikkelen die een antwoord geven op actuele ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. Binnen de creatieve industrie, maar ook in commerciële en publieke sectoren, zoals de zorg, ICT, onderwijs, overheid, MKB (midden- en kleinbedrijf), de financiële wereld en de agrarische en voedingswereld. Wij leiden studenten op tot creatieve professionals voor de economie van de toekomst. Wil jij impact creëren en van betekenis zijn, een bijdrage leveren aan de samenleving en deel uitmaken van de economie van de toekomst, dan zijn onze opleidingen bedoeld voor jou.

Iets met financiën? Je bent gek op cijfers en geld en kan hier nauwkeurig en verantwoordelijk mee werken. Je bent iemand die zich graag ergens in vastbijt en niet met het eerste antwoord genoegen neemt. Het past bij je om bedrijven of particulieren te adviseren met uiteenlopende financiële vraagstukken. Samen met het management van een bedrijf, afdeling of particulier wil je als financieel deskundige graag meedenken over de toekomst.

Ben jij iemand die zich volledig wil inzetten voor het welzijn van een ander? Wil jij mensen helpen met lichamelijke en/of psychische klachten? Hen leren daarmee om te gaan en vooruit te helpen? Dan is gezondheidszorg misschien iets voor jou!

In onze samenleving speelt het recht een grote rol. Elke organisatie heeft ermee te maken. Mensen worden steeds mondiger, weten beter wat hun rechten zijn en willen hun recht halen.

Daarom is er meer behoefte aan juristen die niet alleen verstand hebben van wet- en regelgeving, maar deze ook helder en duidelijk kunnen uitleggen. Juristen die hun kennis direct in de praktijk kunnen toepassen. Bij de Juridische Hogeschool kun je de voltijdopleiding HBO-Rechten volgen. Naast juridische vakken krijg je vakken als management en onderzoeksvaardigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan vaardigheden op het gebied van communicatie en ICT. Met dat hele pakket van kennis en vaardigheden ben je na je studie goed voorbereid op het juridische werkveld.

ICT is niet meer weg te denken uit ons leven en ontwikkeld zich razendsnel. We gebruiken ICT bijvoorbeeld om te bellen, te internetten, te chatten, onze favoriete game te spelen of om muziek te luisteren. ICT zorgt ervoor dat auto’s kunnen rijden, bedrijven functioneren of dat ziekenhuizen hun werk kunnen doen. Kortom: onze moderne wereld draait op ICT!

De ontwikkeling van Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) staat nooit stil, elke dag worden er nieuwe toepassingen ontwikkeld en zijn er uitdagingen om problemen (elektronisch) op te lossen. Dat vraagt om veelzijdige en flexibele ICT-opleidingen, die snel inspelen op alles wat er op dit gebied om ons heen gebeurt. Opleidingen dus die zelf actief betrokken zijn bij innovaties. Bij Fontys Hogescholen is dat prima geregeld!

Een studie in de Logistiek is veel meer dan transport, planning en ware-housing.

Met een logistieke studie kun jij je inzetten voor een betere wereld: Hoe voorkom je bijvoorbeeld overproducties? En als er overproductie is, hoe zorg je ervoor dat deze zo min mogelijk wordt vernietigd? Hoe zorg je ervoor dat het aantal kilometers dat wordt afgelegd in de logistieke sector wordt teruggebracht?

Er ligt een uitdaging in het slim organiseren en managen van alle goederen- en informatiestromen zowel in als tussen afdelingen en bedrijven. Als je voor Logistiek kiest, ben jij diegene die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van het primaire bedrijfsproces tegen acceptabele kosten, waarbij de klantafspraken nagekomen worden.

Logistiek heeft dus enerzijds te maken met het optimaliseren van processen maar anderzijds moet men ook heel goed met elkaar communiceren.

Wil jij van mensenwerk je levenswerk maken? Wil jij mensen helpen, stimuleren zich verder te ontwikkelen of bijvoorbeeld uit de put helpen? Of als specialist bedrijven en organisaties adviseren over groepen mensen? Ben jij echt geïnteresseerd in mensen, hun gedrag, welzijn en beweegredenen? Als dat zo is, dan vind je hier zeker een passende opleiding.

Ligt jouw interesse vooral bij de mens in ontwikkeling? Dan probeer jij die ontwikkeling mogelijk te maken, te stimuleren, te bevorderen en remmingen weg te nemen. Je kunt daarbij te maken krijgen met peuters, kleuters, kinderen, tieners, volwassenen of ouderen, maar ook met mensen met minder of meer beperkte ontwikkelingsmogelijkheden.

Succesvol ondernemen kan je leren! Heb je altijd al gedroomd van het opzetten of overnemen van een bedrijf? Of wil je (doorgroeien naar) een leidinggevende functie in de retail branche of midden- en klein bedrijf (MKB)? Dan is ondernemerschap wel wat voor jou.

Als je zeker weet dat je ‘iets’ in het onderwijs wilt, maar nog geen idee hebt welke opleiding precies, dan kan dit magazine je verder helpen. Fontys heeft lerarenopleidingen in vele vakgebieden en op diverse leslocaties. Die leiden je op voor leraar basisonderwijs (bo), leraar voortgezet onderwijs (vo) of voor leraar in de beroeps- en volwasseneneducatie (bve)

Leraar zijn is een beroep waarin je veel zelfstandigheid en veel verantwoordelijkheid hebt. Het is ook een pittig beroep. Het betekent kinderen en jeugdigen coachen, ze uitdagen het beste uit zichzelf te halen en ze de ruimte geven om zelf keuzes te maken. Dat is hard nodig binnen de huidige samenleving die te maken heeft met voortdurende veranderingen.

De kwaliteit van het onderwijs begint bij de kwaliteit van de leraar. Het belangrijkste in het beroep van leraar is de persoon van de leraar zelf. Daarom is er voor jouw persoonlijke ontwikkeling veel aandacht, niet alleen op de opleiding, maar ook op de stageschool. Daar vindt immers de combinatie van theorie en de praktijk van het lesgeven plaats. Je ervaart al vanaf het begin van je opleiding hoe het is om voor de klas te staan en leert toepassen wat je in de opleiding geleerd hebt. Naarmate je verder komt in de opleiding neemt het aantal uren op een stageschool toe.

Door de jaren heen zie je dat niet alleen de samenleving, maar ook het onderwijs verandert. Tegenwoordig heerst er een en al activiteit in een lokaal en begeleid je als leraar het leerproces van je leerlingen met behulp van allerlei (digitale) hulpmiddelen en materialen.

Wil jij iets met sport gaan doen? Dan ben je bij Fontys aan het juiste adres. Sport is een breed domein en je kunt allerlei kanten op. In de voorlichting iets met Sport laten we je zien wat de mogelijkheden zijn en wat de verschillen zijn tussen de verschillende opleidingen.  

Wil je jouw plezier in bewegen en sport overbrengen aan kinderen en jongeren in het onderwijs? Dan is de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) voor jou een passende keuze! Met jouw enthousiasme en ondernemende houding krijg jij de hele school in beweging.  

Vind jij dat sport en bewegen een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving? En wil jij iedereen in beweging krijgen? Kies dan voor de opleiding Sportkunde. Als sportkundige werk je aan vernieuwende oplossingen om iedereen van jong tot oud verantwoord te laten bewegen en tot een gezonde leefstijl te brengen. 

Wil jij liever werken in de sportwereld als marketeer, sponsordeskundige of productmanager bij je favoriete sportclub of sportmerk? Dan is de opleiding Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing echt iets voor jou. Wil je liever nadenken over hoe je toffe communicatiecampagnes ontwikkelt voor sportorganisaties zodat je fans en andere doelgroepen weet te raken met de kracht van sport? SPECO Sportcommunicatie is de ideale opleiding als je aan de slag wilt als communicatie- of (social) mediadeskundige in de sportwereld. 

Vind je gezondheid en bewegen belangrijk? Heb je inlevingsvermogen, kun je samenwerken en enthousiasmeren? Zie jij kansen en mogelijkheden met technologie in de zorg? Heb je zelf graag dan touwtjes in handen? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou! Jij staat namelijk aan het stuur van jouw ontwikkeling als persoon en fysiotherapeut! 

Ben je geboeid door technische hoogstandjes of nieuwsgierig naar technologische ontwikkelingen? Ben je graag praktisch bezig met het ontwerpen van elektronische producten en systemen? Dan is Techniek waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. Er wacht je een gouden toekomst, want de vraag naar geschoolde technici groeit!

Bij de techniekopleidingen gaat het veelal erom, dat je dingen leert maken. Dat kan een apparaat, een systeem of product zijn. Daar gaat het nodige denkwerk aan vooraf. Wat is de functie, waarvoor dient het precies en voor wie is het bedoeld? Welke problemen lost het op en is het bijvoorbeeld gemakkelijk te onderhouden? Het uiteindelijke resultaat is veelal een concreet product, dat ook daarna door anderen (na)gemaakt kan worden.

Techniek is een breed domein en heeft raakvlakken met onder andere computers, bouwen, ontwerpen, elektro, gezondheid en processen. De opleidingen bij Fontys richten zich op één of meerdere van deze aspecten. Laat je daarom goed informeren over de inhoud van de verschillende opleidingen, zodat jouw ambitie en kwaliteiten het beste tot hun recht komen. Na je opleiding is de kans groot dat je aan de slag gaat bij één van de vele hightechbedrijven die in de regio Zuidoost Nederland actief zijn. Dit is één van de redenen waarom je bij Fontys tijdens je studie projecten uitvoert in opdracht van deze bedrijven en instellingen. Zo sluit de opleiding naadloos aan bij actuele ontwikkelingen in jouw toekomstige beroepspraktijk.

Wil je een 'Iets met...' voorlichting aanvragen voor op school? Neem dan contact met ons op!