Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Hoe gaan we je helpen?

 • Studiekeuze stap voor stap
 • Goede voorbereiding studiekeuze activiteiten
 • Studeren en geldzaken
 • Begrippenlijst hoger onderwijs
 • Webinar "Een leven lang kiezen"
 • Magazine ‘wat kiest mijn kind’

Anders door corona

De situatie en richtlijnen als gevolg van de corona-crisis veranderen steeds, ook voor het hoger onderwijs. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we onze studiekeuzeactiviteiten organiseren. Vanwege de 1,5 meter afstandsregel kunnen we veel minder mensen tegelijk in onze panden verwelkomen. De open dagen, meeloop- en proefstudeerdagen zullen een mix zijn van online informatieoverdracht en fysieke kennismaking met medestudenten en docenten. Op dit moment kunnen we in de maanden oktober en november geen activiteiten in onze gebouwen aanbieden. Online staan er wel diverse activiteiten gepland om de studiekiezer verder te helpen in het keuzeproces. Uiteraard staan onze docenten en studenten ook klaar om online vragen te beantwoorden.

Ontdek samen de mogelijkheden

De basis van de zoektocht naar een passende studie begint met vragen aan je kind als: Wat wil je? Wat kan je? en Waar word je blij van? Als ouder speel je hierin een belangrijke rol. Wanneer straalt je kind? Zijn er gebeurtenissen, hobby’s of situaties die veel over je kind zeggen? Het gaat er om dat jullie samen een goed beeld krijgen van interesses en kwaliteiten. Probeer bij het voeren van gesprekken een gelijkwaardige gesprekspartner te blijven, oordeel niet en maak alles bespreekbaar. Wees nieuwsgierig, vraag door en stel open vragen.

Goed voorbereid aan de slag met studiekeuze activiteiten

Bereid je voor op een (online)open dag, meeloop- en proefstudeerdag of voorlichtingsactiviteit door samen met je kind vast na te denken over de informatie die je zoekt en de vragen die je al hebt. Onderstaande vragen kunnen je daarbij helpen.

Vijf vragen vooraf

 1. Wat maakt dat jij voor deze open dag, meeloop- of proefstudeerdag hebt gekozen?
 2. Welke vragen hoop je beantwoord te krijgen?
 3. Wat vind je nog meer belangrijk om te weten over de opleiding? Denk daarbij aan vakken, manier van lesgeven, beroepen, roosters, stage, ervaringen van studenten.  
 4. In welke mate denk jij dat deze opleiding past bij jouw interesses, talenten en kwaliteiten?
 5. Wat is jouw vervolgstap na deze open dag, meeloop- of proefstudeerdag?

Vijf vragen ná afloop

 1. Wat was je eerste indruk van deze voorlichting?
 2. Welke vragen hoopte je beantwoord te krijgen en in hoeverre is dat gelukt?
 3. Had je bij de voorlichting het gevoel; yes dit vind ik leuk om te doen, dit past bij mijn interesses en kwaliteiten?
 4. Op basis van wat je nu ervaren hebt; welk cijfer zou jij deze opleiding geven?
 5. Als je nog 1 ding zou mogen vragen aan de opleiding, wat zou dat dan zijn? Welke vervolgstap hoort daarbij? 

In welke fase zit je kind?

Ontdek samen de mogelijkheden:

Stap 1: Mijn kind heeft nog geen idee

In deze stap staat zelfonderzoek centraal. Wie ben je en wat past bij jou? Welke onderwerpen interesseren je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je graag mee bezig? Dat zijn de vragen waar je samen met je kind antwoorden op gaat zoeken. Ga naar stap 1 voor opdrachten die hierbij kunnen helpen.

Naar stap 1

Stap 2: Mijn kind heeft paar opleidingen in gedachten

Na de oriëntatiefase volgt de ontdekkingsfase. Ofwel: welke mogelijkheden biedt het hbo en sluiten deze aan bij de interesses en kwaliteiten van mijn kind? In deze fase vorm je een beeld van verschillende beroepen en opleidingen. Informatie verzamelen dus! Hoe je dat doet, zie je in stap 2.

Naar stap 2

Stap 3: Mijn kind weet het (bijna) zeker

Ook al is de opleidingskeuze zo goed als zeker, het definitief doorhakken van de knoop kan lastig zijn. Mogelijk zijn er belemmeringen die de keuze in de weg staan of ontbreekt nog infirmatie. Wat heeft je kind nog nodig hebt om de keuze te maken! Ga hiervoor naar stap 3.

Naar stap 3

Webinar 'Wat kiest mijn kind?'

De vragen die gesteld zijn tijdens het webinar hebben we verzameld met de bijbehorende antwoorden.


Het belang van meelopen en proefstuderen

In het oriëntatieproces maken bijna alle studiekiezers gebruik van (online) open dagen. Echter veel studiekiezers, ca 80%, maken na de open dag al een definitieve studiekueuze. Het is de moeite waard om een stap verder te zetten in de oriëntatie. Een stap waarin het ervaren en het meedoen centraal staan. Juist door iets te ervaren kom je erachter of het iets voor je is. En dat is precies het doel van de Meeloop-en Proefstudeer activiteiten.  

Hoe gaat dat?

Je stapt als het ware voor een paar uur in de opleiding. Dat doe je door 1-op-1 mee te lopen met een student en zijn of haar programma te volgen (Meelopen) of door in een klas met andere studiekiezers een programma van de opleiding te volgen (Proefstuderen).

Spannend?

Ja, dat is het vaak ook. Het vraag een stukje zelfstandigheid. Want als ouders ga je niet mee. Maar je bent niet de enige en het levert je zeker weten meer duidelijkheid op!

Sterke elementen

 • Zelf ervaren!
 • Zoals het er in de opleiding echt aan toe gaat
 • Studenten aan het woord
 • Contact met studenten, vaak al voorafgaand aan de activiteit.
 • Aandacht voor de studiekiezer
 • Ruimte voor vervolgvragen

Meerwaarde voor de studiekiezer

 • Geeft een realistischer beeld van de opleiding; zowel qua sfeer, inhoud als niveau
 • Het directe contact met leeftijdsgenoten maakt het toegankelijk om vragen te stellen en mee te doen
 • Het helpt je zoon of dochter om er op tijd achter te komen of de opleiding bij hem of haar past
 • Meedoen aan Meelopen en/of Proefstuderen draagt bij aan een beter studiesucces /minder uitval.

Magazines: vraag aan of download

Voor jou

In het handige 'Wat kies jij magazine' staan de opleidingen die je bij Fontys kunt doen overzichtelijk en per onderwerp bij elkaar. Het kan je verder helpen in jouw route naar de juiste keuze!

Voor ouders

Het magazine 'Wat kiest je kind' is staat vol met met informatie en tips voor ouders van kinderen die willen gaan studeren.

De magazines liever per post ontvangen? Dat kan ook, we sturen ze graag beide naar je op.

Sfeerafbeelding Fontys

Faciliteiten

Gaat je zoon of dochter studeren bij Fontys? Wij bieden allerlei faciliteiten om hem/haar een zo goed mogelijke studietijd te bezorgen.


Contact

Klantcontactcentrum

Bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur en tijdens Open Dagen.

0885080000
info@fontys.nl

Whatsapp met een studiekeuzeadviseur

Twijfel over de studiekeuze van je kind? Of weet je niet hoe je een stap verder komt in het keuzeproces? Stel nu jouw studiekeuzevraag via Whatsapp.

31613436577