Welke studie kiest jouw zoon of dochter?

Open dagen en student voor een dag

Fontys organiseert gedurende het jaar een aantal open dagen. Daarnaast bieden de verschillende opleidingen mogelijkheden voor meelopen en proefstuderen.

Sfeerafbeelding Fontys

10.000 nieuwe studenten

Dit jaar startten zo’n 10.000 nieuwe eerstejaarstudenten aan hun opleiding bij Fontys. We heetten hen van harte welkom tijdens de Purple Introweek. Deze introductieweek bestaat uit kennismaken met de klas, de opleiding, de stad waarin zij gaan studeren en uiteindelijk ontmoeten alle nieuwe eerstejaars elkaar tijdens Purple Festival.

 • Tips voor u als ouder

  Wie is aan zet?

  Je zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor de studiekeuze en moet dit proces doorlopen. Als ouder kun je wel je zoon of dochter steunen, inspireren en motiveren. Dit kun je doen door ze te helpen met het zoeken naar informatie en met ze daarover in gesprek te gaan. Begin tijdig met het oriënteren op een vervolgopleiding en wacht niet tot het laatste studiejaar van je zoon of dochter.

  De ouder als coach

  Wanneer je met je zoon of dochter praat over studies is het goed dat je dit niet vanuit je ouderrol doet. Het is belangrijk dat je een begeleidende/coachende rol aanneemt. Als ouder ben je geen adviseur, je doet hooguit suggesties.

  Kies de juiste woorden

  De begeleiding van je zoon of dochter tijdens het maken van een studiekeuze is een kwetsbaar proces en opmerkingen als ‘wat een belachelijk idee’ of ‘weet je het nou nog niet’ belemmeren het oriënterend vermogen en kunnen er voor zorgen dat je zoon of dochter zich gaat afsluiten van jou als ouder.

  Gebruik je eigen ervaringen in studie en werk

  Vertel je zoon of dochter over je eigen ervaringen. Ook wordt dan duidelijk dat de studiekeuze lang niet altijd strikt bepalend is voor de rest van je leven. Vervolgens kun je je kind helpen met het maken van de vertaalslag van zijn/haar belangstelling en persoonlijke kwaliteiten naar een sector, werkomgeving of rol.

  Probeer je in te leven in de situatie van je kind

  Hoe koos je ooit zelf je studie? Heb je destijds met mensen over de keuze gesproken? Was het je eigen keuze of die van je omgeving? Heb je meerdere studies en sectoren onderzocht of niet? Wat waren de gevolgen daarvan? Heb je je kwaliteiten, eigenschappen en interesses meegenomen in de keuze? Hoe beviel de studie, voldeed deze aan je verwachting? Had je iets anders willen doen in het keuzeproces? Wanneer wist je wat je dat je wilde gaan doen wat je nu doet? Als je nu terugkijkt op je (studie)loopbaan, zou je iets anders gedaan hebben? Wissel dit uit met je zoon of dochter.

  Samen aan de slag

  Denk samen aan dingen die je zoon of dochter leuk vindt om te doen (zo leuk dat je de tijd vergeet). Denk ook aan wat je zoon of dochter vroeger graag deed of kijk eens samen naar oude foto’s. Wat zie je je kind doen? Hoe voelde je zoon of dochter zich hierbij? Wanneer komt je zoon of dochter in actie? Wat maakte het zo leuk?
  Welke kwaliteiten, positieve eigenschappen en interesses liggen verborgen in de actie-momenten? Bedenk met elkaar in welke taken, functierollen, sectoren en werkculturen deze kwaliteiten goed zouden kunnen passen.

  Wat kun je inzetten?

  Je eigen loopbaan, je eigen netwerk van familie en collega’s, ‘Tips van een studiekeuzeadviseur’.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Vragen over studiekeuze

  Voor al uw vragen over studiekeuze kunt u terecht bij onze studie- en beroepskeuzeadviseur via 08850 82222 of via mail naar iStudent

  Hoe voer ik een studiekeuzegesprek met mijn zoon of dochter?

  “Mam, ik wil graag Commerciële Economie gaan studeren!” Niet: Och, dat is toch niks voor jou! Maar: Oh? Hoe kom je daar zo bij?
  “Pap, ik weet niet goed wat ik wil studeren” Niet: Als ik jou was zou ik leraar worden, zoals je opa en ik Maar: Weet je al wat je niet zou willen studeren? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijker, iets doen waar je goed in bent of iets doen wat je leuk vindt? (doorvragen, doorvragen, doorvragen..)
  “Opa zegt dat ik dokter moet worden” Niet: Dat zou ik zeker doen! Als ik die kans had gekregen toen ik zo oud was als jij, dan had ik dat ook gedaan. Maar: Hoe denk je daar zelf over?


 • Check na 12 weken of studie echt past

  In het eerste studiejaar kunnen studenten checken of ze goed op hun plek zitten met de Startthermometer. Het is fijn om in het eerste jaar snel duidelijk te krijgen of de studiekeuze inderdaad de juiste is. Wie zich toch niet op zijn plek voelt, kan daar met het reflectie-instrument ‘de Startthermometer’ inzicht in krijgen en de keuze eventueel snel corrigeren.

  De Startthermometer is ontwikkeld door onderzoekers en studiekeuzedeskundigen van Fontys zelf. Duizenden studenten, die zo’n twaalf weken op weg zijn in hun eerste jaar en in het bezit van hun eerste tentamenresultaten, vullen hem jaarlijks in. Deze reflectietool geeft eerstejaars studenten inzicht in hun situatie. Voldoet de studie aan hun verwachtingen en voelen ze zich op hun plek? Gaat het studeren ze goed af? Daarbij spelen allerlei elementen een rol, zoals goed contact met andere studenten en met docenten en een effectieve studie-aanpak.

  Wanneer uw zoon of dochter aan de hand van de verkregen uitslag zijn of haar persoonlijke situatie wil bespreken, dan zijn er binnen Fontys verschillende functionarissen bij wie ze kunnen aankloppen. Dit zijn oa:   

  • Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of coach
   Iedere student heeft er één. Studenten bespreken met de coach vooral zaken of twijfels binnen de huidige studie;  

  • Decaan
   Deze kijkt iets breder: is er misschien een (persoonlijk) probleem waardoor de studie niet optimaal verloopt? 

  • Studiekeuzeadviseur
   Kiest uw kind ervoor om van studie te switchen, maar vindt het lastig om een keuze te maken van welke studie wel bij hem of haar past en waar de interesses liggen? Studiekeuzeadviseurs kunnen uw kind begeleiden in de vorm van persoonlijke gesprekken of deelnemen aan workshops met andere studenten waarin de deelnemers ontdekken wat ze willen en kunnen.

  • Psycholoog
   Is er voor de studenten die klachten, zorgen of problemen hebben, waar ze niet direct een oplossing voor zien.

 • Contact

  Postadres

  Fontys Hogescholen
  Postbus 347
  5600 AH Eindhoven

  Algemene vragen

  Klantcontactcentrum
  Telefoon: 08850 80000 (op werkdagen)
  E-mail: gebruik het reactieformulier

  Vragen over studiekeuze

  Studentenloopbaancentrum
  Telefoon: 08850 82222
  E-mail: studentenloopbaancentrum@fontys.nl

  Vragen over studeren met een functiebeperking

  Telefoon: 08850 82222
  E-mail: istudent@fontys.nl

  Locaties & routebeschrijvingen

  Voor alle Fontys locaties kun je eenvoudig vanuit je eigen vertrekpunt een reisadvies en routekaart opvragen.

  Whatsapp

  +31 610176464
  (niet voor bellen of sms)

  Sfeerafbeelding Fontys

  Twitter

  Stel je vraag via Twitter: @fontys

  Sfeerafbeelding Fontys