Toelatingsonderzoek 21+

Wil je starten met een opleiding bij Fontys, maar heb je niet de juiste vooropleiding om toegelaten te worden ? De 21+ toets biedt je een kans op directe toelating!

Met uitzondering van HBO-Rechten en de Nieuwste Pabo kun je voor alle opleidingen binnen Fontys toelating aanvragen middels de 21+ toets.

Wat is het 21+ toelatingsonderzoek

De 21+ toets bestaat uit een capaciteitenonderzoek, de Differentiële Aanleg Test (DAT). Deze verzameling tests meet je intellectuele capaciteiten. De DAT toetst op taalaanleg en -vaardigheden (spelling, grammatica) en exacte aanleg en – vaardigheden (rekenvaardigheid, ruimtelijk- en praktisch inzicht). Je kunt je voor deze testen niet voorbereiden. Om een idee te krijgen van de vorm van de tests kijk je op www.iq-test.nl/testjezelf

Voorwaarden voor deelname

Je bent 21 jaar of ouder bij de start van de studie die je wilt gaan volgen. Je hebt voorgaande twee jaren niet eerder deelgenomen aan de testdag voor de Fontys 21+ toets.Je bent verplicht om een geldig identiteitsbewijs te overleggen bij aanvang van de testdag.

Data en tijden

De testdagen voor de 21+ toets vinden één of meerdere keren per maand plaats. De testdag wordt groepsgewijs georganiseerd in Tilburg of Eindhoven en duurt van 09:30uur tot 13:30uur (melden om 09:00).

Kosten

De kosten voor de 21+ toets zijn € 150,-.

Hoe kan ik me aanmelden

Om jezelf te kunnen aanmelden voor de 21+ toets dien je een Studielink account te hebben en een verzoek tot inschrijving (VTI) in te dienen voor de opleiding van je keuze. Een uitgebreide beschrijving hoe je je kunt aanmelden vind je hier.

Zodra je aanmelding via Studielink is verzonden, ontvang je binnen 1 werkdag je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het netwerk van Fontys. Vervolgens kun je je via de portal (inloggen vereist) aanmelden voor een testdag voor de 21+ toets. (daar kies je een datum en meld je daadwerkelijk aan voor een testdag voor de 21+ toets).

Afmelden voor de 21+ toets

Afmelden kan tot 14 dagen voor aanvang van de testdag door een e-mail te sturen naar 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl. Daarna is afmelden niet meer mogelijk en ben je verplicht te betalen.

Resultaat van de testdag

Na deelname aan de testdag ontvang je de volgende werkdag de testresultaten per e-mail. De resultaten worden ook verstuurd naar de opleiding van je keuze. Zij bepalen of je met de behaalde resultaten voldoet aan het vooropleidingsniveau dat geldt voor de betreffende opleiding.

Geldigheid van het resultaat

Het testresultaat blijft twee jaar geldig en binnen deze periode kun je niet nog een keer deelnemen aan een test voor de 21+ toets. In deze periode van twee jaar is de uitslag van de test inzetbaar voor alle opleidingen binnen Fontys Hogescholen (m.u.v. HBO-rechten en de Nieuwste Pabo).