Leraar Godsdienst (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom meelopen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in religie, cultuur en spiritualiteit? Houden filosofische en ethische vragen je bezig? Vind je het een uitdaging om mensen hierover met elkaar in gesprek te brengen? Dan is de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, heb je een afwisselende baan. Je leert stap voor stap zelfstandig voor de klas te staan. Daarbij wisselen theorie en praktijk elkaar steeds af. Er is aandacht voor allerlei vormen van levensbeschouwing. Levensbeschouwing is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Via excursies ontmoet je vertegenwoordigers van verschillende godsdienstige en niet-godsdienstige stromingen. Je leert daarnaast levensbeschouwelijke gesprekken te organiseren. Tijdens je studie ontdek je waar je staat in het levensbeschouwelijk landschap. 

Waarom lerarenopleiding Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek)?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

Het uitstroomprofiel Levensbeschouwelijk werk SKGV geregistreerd
De afstudeerrichting Levensbeschouwelijk werk, dit is een uitstroomprofiel, is door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) erkend als initiële opleiding tot het beroep geestelijk verzorger.  

Liever ook buiten het onderwijs aan de slag?

Wil je niet alleen voor de klas staan, maar bijvoorbeeld ook werknemers van een bedrijf adviseren over leren en ontwikkelen? Of een tof trainingprogramma voor coaches bedenken? Bekijk de opleiding Leraar Godsdienst - afstudeerrichting Learning College.

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands uitgezonderd van een aantal taalvakken.  

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Onderwerpen: filosofie, ethiek, theologie en religiewetenschappen
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Je leert onderzoeken
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
4,1 gemiddeld, 23 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
8
Door naar het tweede jaar
 
0%
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 17%
18%
 
HBO-bachelor of hoger 22%
30%
Doorstuderen
 
0%
0%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Laat je niet tegenhouden door het beeld dat mensen hebben van het vak Levensbeschouwing."

Toni Venema, student

Lees hier het verhaal van student Toni >>

 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek, is zo verdeeld:  

 • 804 uur Zelfstudie 
 • 700 uur Theorie 
 • 176 uur Praktijk

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende onderdelen van de studie en met het beroep. Er is aandacht voor de grote wereldgodsdiensten, voor niet-religieuze levensbeschouwingen en voor filosofie en ethiek. Je leert ook waar het schoolvak levensbeschouwing voor staat.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Download de studiegids van de Lerarenopleiding Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek).

In het tweede jaar verdiep je jezelf verder in het vak. Je pakt onderwerpen aan als omgaan met verlies, rituelen, verhalen over begin en einde. Je verkent de vraag of religie in onze moderne samenleving nog wel een plek heeft. Ook ga je dieper in op verschillende wereldreligies, filosofische systemen en niet-godsdienstige levensbeschouwelijke stromingen. Daarnaast ontwikkel je je verder als leraar. Je leert gaandeweg zelfstandiger voor de klas te staan en lessen te ontwerpen. Er is ook aandacht voor het leergebied Mens en Maatschappij. Hierdoor word je niet alleen bekwaam in Levensbeschouwing, maar maak je ook kennis met andere vakken binnen het leergebied Mens en Maatschappij.
In het derde jaar verdiep je jezelf verder in het vak. Religies, filosofische kwesties en ethische dilemma’s worden nog kritischer tegen het licht gehouden. Ook je leraarschap ontwikkel je verder. 

In de afstudeerfase kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je jezelf voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeerproducten en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 

De afstudeerrichting Levensbeschouwelijk werk, dit is een uitstroomprofiel, is door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) erkend als initiële opleiding tot het beroep geestelijk verzorger. Je specialiseert je dan in het werken als begeleider binnen projecten en centra voor bijvoorbeeld vluchtelingen, daklozen of interreligieuze ontmoeting. Kies je voor deze richting dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Neem voor deze voorwaarden contact op met de opleidingscoördinator.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent Levensbeschouwing
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 • Begeleidende of educatieve functies binnen zorg en welzijn

 

 

Meer weten over de opleiding Leraar Godsdienst Tilburg

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek) in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Egon Verbraak e.verbraak@fontys.nl of Gerard Drosterij g.drosterij@fontys.nl.
Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je staat aan de start van een nieuwe periode in je leven. Een nieuwe studie kiezen, dat is spannend
en leuk. Het pad dat je kiest, leidt je naar jouw rol in de wereld. Een wereld die veel uitdagingen kent. De een nog complexer dan de ander. Wil je bijdragen aan de oplossingen? Echt van betekenis zijn? Dat begint met het ontwikkelen van je talent en kennis. Bij Fontys, want hier word je gezien. Hier voel jij je thuis. Met aandacht voor je dromen en begeleiding bij de keuzes die je moet maken. Een plek waar je over grenzen heen kijkt en waar je jezelf kunt zijn. Met initiatieven die onze samenleving vitaler, inclusiever en duurzamer maken. Zo groei je uit tot een professional die het verschil maakt. Vandaag van betekenis voor morgen. Heel Fontys werkt aan impact.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locaties en contact

Opleidingscoördinator Gerard Drosterij
g.drosterij@fontys.nl