Docerend Theatermaker

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Wat als jij een wereld mocht maken? Eén waarin jouw verhaal, hart, gevoel en verstand zijn verpakt in een voorstelling met een begin, midden en eind? Dat kan in de opleiding Docerend Theatermaker (bachelor Docent Theater)! Jij legt verbindingen en onderzoekt zonder te oordelen. Jij maakt, jij speelt, jij geeft les.

Over de opleiding

Bij de kleinschalige opleiding Docerend Theatermaker staat de combinatie van maken, spelen en doceren centraal. Theater is meer dan alleen een voorstelling binnen vier muren. Het is een manier om elkaar te leren kennen en verschillende werelden te verbinden. En jij maakt die verbinding. Je brengt jouw passie voor theater over op anderen. Je doceert, regisseert en acteert. Na je afstuderen werk je onder andere als theaterdocent, theatermaker, cultureel ondernemer, trainingsacteur of creator.

Waarom Docerend Theatermaker bij Fontys?

 • Kleinschalige opleiding met veel contact met je medestudenten en docenten
 • Multidisciplinair samenwerken met andere opleidingen muziek en theater
 • Projectmatig werken waarin je vaardigheden meteen in de praktijk brengt
 • Alle ruimte om inspiratie op te doen, te kijken, mee te doen en te creëren
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van toneelspel, theorie, stem, beweging, didactiek en theatermaken. Je werkt en leert samen met je medestudenten en voelt je verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Ook leer je jouw visie te vormen op het vak waarbij je een kritische houding aanneemt richting de maatschappij.

 • Zelfstandig én samenwerken
 • Doorzetten en grenzen verleggen
 • Veel praktijkervaring via praktijkopdrachten en stages
 • Vakken als improvisatie, beweging, stem, koor, dramaturgie, speldidactiek, onderwijskunde en spelcoaching
 
afspelen

Student Juul Veraa:

“Vanaf dag één voel je je thuis. Als docerende makers worden we verbonden met docenten, het werkveld en zeker ook met elkaar.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Het ene moment bereid je een jeugdtheaterles voor, het andere moment volg je een workshop over improvisatie. Weer een volgend moment bezoek je met je medestudenten een voorstelling of doe je mee aan het Storm Theater Festival. Geen dag is hetzelfde!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4,4 gemiddeld, 49 respondenten
4,2 gemiddeld, 268 respondenten
Aantal eerstejaars
 
30
20
Lesuren per week
 
30+
30+
Door naar het tweede jaar
 
85%
84%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 56%
50%
 
HBO-bachelor of hoger 61%
57%
Doorstuderen
 
0%
4%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
83%
werkloos
8%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende toelatingeisen: auditie
Voor toelating tot de opleiding Docerend Theatermaker (Docent Theater) moet je een selectieprocedure (auditie) van drie dagen doorlopen.

Momenteel is het niet meer mogelijk om je in te schrijven.

Nieuwe data voor de auditie van januari, april en juni 2021 worden in september/oktober 2020 bekend gemaakt.

 

Gedurende de opleiding ontwikkel je steeds meer je eigen manier van lesgeven en theater maken. Zo wordt iedere student uniek.”

Student Niek Claassen

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 22 uur les: helft theorie, helft praktijk
 • 18 uur zelfstudie

Het eerste jaar is verdeeld in meerdere blokken namelijk Spelen, Educatie en Maken. In het blok Spelen krijg je op een speelse en overdrachtelijke manier inzicht in jezelf en in je spelontwikkeling, en geef je vorm aan je visie op het vak van docerend theatermaker.

Vakken
Vakken in dit blok zijn improvisatie, beweging, stem, koor en dramaturgie.

Het tweede jaar bestaat, net als het eerste jaar, uit verschillende blokken. We geven je alvast een kijkje in het blok Educatie: Je ontwerpt minimaal zes lessen voor een groep jongeren in het voortgezet onderwijs. De lessenserie is de voorbereiding op een voorstelling met die jongeren, gebaseerd op een bestaand toneelstuk.

Vakken
Vakken die je krijgt in dit blok: speldidactiek, onderwijskunde, leer- en adolescentiepsychologie, spel, stem, beweging, intervisie en dramaturgie.

Tijdens de gehele opleiding doe je veel praktijkopdrachten. Daarnaast loop je stage. Wat je precies gaat doen is per werkplek verschillend. Tijdens de stages oefen je bijvoorbeeld het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. Je bent de eigenaar van jouw leerproces. Stagelopen in het buitenland is daarom zeker een mogelijkheid.

Het afstudeertraject bestaat uit een stage, bijvoorbeeld op een centrum voor de kunsten, bij een professioneel theatergezelschap, op een middelbare school of bij een amateurtoneelgroep.

Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek waarin je jouw visie op theatereducatie verder ontwikkelt.

 
 

Na je opleiding

Je studeert af met de titel Bachelor Docent Theater (ongegradeerd). Dit betekent dat je op alle niveaus les mag geven. Maar het werkveld is breder dan het onderwijs.

Afgestudeerden worden bijvoorbeeld (ook):

 • theaterdocent
 • regisseur
 • jeugdtheatermaker
 • trainingsacteur
 • cultureel ondernemer
 
afspelen

"Theater is de manier om mensen die op individuele eilandjes leven, samen te brengen. Als je begint vanuit de ander, maakt het hokje "doelgroep" geen verschil."

Alumnus Ruby Kieft, docerend theatermaker, pedagoog en theaterdocent bij Theater Stap.

 

Meer weten over de opleiding Docent Theater

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Vanwege de coronarichtlijnen zijn open dagen óp locatie bij de opleiding(en) op dit moment helaas niet mogelijk.

Toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken?
Dat kan gelukkig wél.

Klik op de link/knop “Alternatief voor een open dag…?” bovenaan deze pagina en bekijk de “Online Open Dag” van de opleiding. Daar kun je in ieder geval iets verder kennismaken met deze opleiding!

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn er op dit moment geen Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie.

Online Proefstuderen
De meeste opleidingen bieden wél online Proefstudeermomenten waarvoor je je nu kunt aanmelden.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Theater? Ga dan naar de collegegeldmeter. Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld moet je ook rekenen op kosten voor:

 • een laptop
 • excursies / museumbezoek / theatervoorstellingen, circa € 250
 • boeken, readers, dictaten enzovoorts circa € 200 per studiejaar

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet