HBO-ICT

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Onze moderne wereld draait op ICT. Elke dag wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Wil jij dat ook? Ben jij flexibel, nieuwsgierig en wil je onderzoeks- en ontwikkelingsgericht leren zodat je in de toekomst weet hoe je nieuwe kennis opdoet? Kom dan naar Fontys voor HBO-ICT.

Over de opleiding

In de ICT gaan ontwikkelingen razendsnel. Nieuwe producten kunnen blijven bestaan, maar ook snel achterhaald zijn. Wij bieden jou daarom een stevige basiskennis én specialisatie. Je bepaalt zelf waarin je je wilt specialiseren. Ons onderwijs sluit zo nauw mogelijk aan bij de praktijk. Daarvoor werken we intensief samen met ruim 120 gerenommeerde bedrijven. Na je studie heb je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in elk ICT-beroep goed te kunnen functioneren.

Waarom de opleiding HBO-ICT?

 • Stevige ICT-basisopleiding met maar liefst 12 afstudeerrichtingen
 • Volop keuze om je persoonlijke leerroute samen te stellen
 • Mogelijkheid om je opleiding in het Engels te volgen (Eindhoven)
 • Samenwerking met ruim 120 gerenommeerde bedrijven
 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei zijn in je ICT-specialisatie. HBO-ICT geeft je hiervoor alle tools. 

 • Je krijgt een stevige basiskennis van uiteenlopende ICT-onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs-)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan.
 
afspelen

Ervaring van studenten

“Wij krijgen “studentnabij onderwijs”. Dit betekent, dat je je eigen leerroute en leervorm kiest vanaf het tweede leerjaar. Dat is echt heel tof en uniek ten opzichte van andere ICT-opleidingen. Ik doe dus eigenlijk alleen wat ik leuk vind!”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij HBO-ICT:

 • Je volgt les, doet een project of volgt een gastcollege in het Open ICT Lab: jouw studieomgeving
 • Je voert opdrachten uit voor gerenommeerde bedrijven
 • Alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Volgens je eigen persoonlijke keuzes
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 636 respondenten
3,6 gemiddeld, 4509 respondenten
Aantal eerstejaars
 
832
270
Lesuren per week
 
30+
12-18
Door naar het tweede jaar
 
74%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
37%
Doorstuderen
 
9%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 191 respondenten
3,6 gemiddeld, 4509 respondenten
Aantal eerstejaars
 
139
270
Lesuren per week
 
30+
12-18
Door naar het tweede jaar
 
74%
60%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
37%
Doorstuderen
 
9%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Van vwo naar hbo
Met je vwo-diploma overstappen naar een hbo-opleiding bij Fontys? Meer informatie is te vinden op fontys.nl/vwo.

Versnelde bachelor voor vwo'ers met wiskunde B
Heb je een vwo-diploma met wiskunde B, dan kun je ook kiezen voor de versnelde bachelor HBO-ICT in Eindhoven. Deze 3-jarige opleiding is niet alleen praktijkgericht, maar bereidt je ook voor op een vervolgstudie aan de universiteit. Na je afstuderen kun je rechtstreeks de praktijk in όf ervoor kiezen om, zonder extra toelatingseisen, één van deze drie masterstudies te gaan volgen:

 • Computer Science and Engineering (TU/e)
 • Data Science in Engineering (TU/e)
 • Data Science and Entrepreneurship (JADS)

  • MBO-diploma niveau 4

  Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  HBO-ICT Stage: Voor een goede overstap van mbo naar hbo
  Heb je (bijna) een mbo-4-diploma en twijfel je of je de stap van het mbo naar het hbo kunt maken? Volg dan ons HBO-ICT Stagetraject, dat de stap van het mbo naar het hbo makkelijker maakt. Je volgt dan een half jaar lang een dag in de week bij ons onderwijs en leert over alle afstudeerrichtingen binnen HBO-ICT. Je kunt wennen aan het niveau en de studiehouding die nodig is voor studeren aan het hbo. Je maakt ook kennis met de inhoud van de opleiding. Het programma start twee keer per jaar, in februari en september. 

  Met een aantal mbo-scholen hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt. Dat zijn: ROC ter Aa, ROC-Gildeopleidingen, ROC Leijgraaf, ROC Sint Lucas, ROC Summa en ROC Tilburg. Zit je op één van deze scholen, dan kun je deelnemen aan de HBO-ICT stage. Ben je scholier aan een andere mbo-school, dan kun je ook deelnemen. Dat doen we dan in overleg met jouw school. 

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”

 

Opbouw HBO-ICT per jaar

HBO-ICT is een vierjarige brede bacheloropleiding. In het eerste jaar start je met een brede oriëntatie op vijf profielen:

Profielen

In het eerste jaar werk en leer je vijf dagen per week met andere studenten in een Open ICT Lab. Je leert binnen de vijf profielen en maakt proftaken in groepen van zes studenten. Aan het einde van de eerste 20 lesweken heb je één profiel als basis gekozen.

BELANGRIJK:

Aanmelden voor deze opleiding? Lees eerst meer over onze leervormen.

Vanaf het tweede jaar kun je ieder semester kiezen uit een profiel of een specialisatie die het beste bij jou past. We begeleiden je goed bij het maken van die keuzes.

Je kunt kiezen uit de volgende specialisaties: 

Specialisaties

Zo kun je je persoonlijke leerroute samenstellen.

BELANGRIJK:

Aanmelden voor deze opleiding? Lees eerst meer over onze leervormen.

In de eerste helft van je derde studiejaar ga je stage lopen bij een bedrijf. Dé mogelijkheid om dat wat je tijdens je opleiding hebt geleerd, ook echt in praktijk te brengen. Je doet één grote opdracht in de ICT-richting waarin je je wilt verdiepen, binnen een door jou gekozen bedrijf of organisatie. Natuurlijk helpen wij je bij die keuze.

We hebben een sterk samenwerkingsverband met ruim 120 bedrijven. We krijgen geregeld aanbiedingen van bedrijven voor geschikte stages. Je mag hieruit kiezen, maar je mag ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf.

Je laatste jaar staat in het teken van je afstuderen. Je doet een grote opdracht op het niveau van een startende HBO-ICT’er, met daarin geïntegreerd een klein onderzoek. Je maakt een afstudeerscriptie en je rondt je afstudeerfase af met een eindpresentatie op school, voor je bedrijfsbegeleider en docenten.
 
 

Na je opleiding

Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt, leiden we je binnen HBO-ICT op voor functies die nu misschien nog helemaal niet bestaan. We zorgen ervoor dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen. Verder hangt jouw toekomstig beroep ook af van je profielen en specialisaties.

Denk bijvoorbeeld aan functies als: 

 • bedrijfskundig informaticus
 • specialist in cyber security
 • ontwikkelaar van games
 • maker van digitale mediaproducten
 • software engineer

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit.

 
afspelen

Na de HBO-ICT

“De opleiding werkt nauw samen met meer dan 120 bedrijven in de regio, waardoor het onderwijs goed aansluit op arbeidsmarktbehoeften. Al tijdens het stagelopen en afstuderen vroeg het bedrijf mij om na het afstuderen bij hen te komen werken. Veel van mijn medestudenten hebben dezelfde ervaring. Je kunt dus écht je droombaan uitzoeken!"

 

Meer weten over de opleiding HBO-ICT

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Selecteer
Tilburg
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Selecteer

Je studeert tijdens de Proefstudeerdag samen met andere scholieren een dag bij HBO-ICT. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt.

Tilburg
12 mrt 2020
08:45 - 14:45 uur
nog 36 plekken
Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens de proefstudeerdag studeer je samen met andere scholieren een dag HBO-ICT in Tilburg. Je volgt een dagprogramma om een goede indruk van de opleiding te krijgen. Je maakt verschillende opdrachten en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en studenten.

Meedoen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier hieronder. Na aanmelding ontvang je ongeveer 1 week van tevoren via je e-mail een bericht met het gedetailleerde programma voor de proefstudeerdag.

Als je je na het proefstuderen nog verder wilt verdiepen in de inhoud van de opleiding HBO-ICT, dan kun je een open dag bezoeken.

Eindhoven
01 apr 2020
08:45 - 14:45 uur
nog 23 plekken
Sfeerafbeelding Fontys

Programma Proefstudeerdag Eindhoven

TijdstipActiviteit
09.00 uOntvangst + startpresentatie
09.15 uWorkshop 1 ICT & Business
09.15 u.Workshop 1 ICT & Infrastructure
09.15 u.Workshop 1 ICT & Media Design
09.15 u.Workshop 1 ICT & Software Engineering - groep 1 (A-K) en 2 (L-Z)*
09.15 u.Workshop 1 ICT & Technology
10.45 uKleine pauze
11.00 uWorkshop 2 ICT & Business
11.00 uWorkshop 2 ICT & Infrastructure
11.00 uWorkshop 2 ICT & Media Design
11.00 uWorkshop 2 ICT & Software Engineering
11.00 uWorkshop 2 ICT & Technology
12.30 uLunch
13.00 uWorkshop Samenwerken
14.00 uEindevaluatie, beantwoording vragen en evt. voorlichting open dag
14.30 - 14.45 uAfsluiting

Bij minder dan 5 aanmeldingen voor één workshop, gaat de workshop niet door. Wij nemen in dat geval contact met je op, zodat je een andere workshop kunt kiezen.

* Groep 1 (A-K) en Groep 2 (L-Z): De groepsindeling vindt plaats op basis van de beginletter van je achternaam.

Tilburg
09 apr 2020
08:45 - 14:45 uur
nog 57 plekken
Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens de proefstudeerdag studeer je samen met andere scholieren een dag HBO-ICT in Tilburg. Je volgt een dagprogramma om een goede indruk van de opleiding te krijgen. Je maakt verschillende opdrachten en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en studenten.

Meedoen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier hieronder. Na aanmelding ontvang je ongeveer 1 week van tevoren via je e-mail een bericht met het gedetailleerde programma voor de proefstudeerdag.

Als je je na het proefstuderen nog verder wilt verdiepen in de inhoud van de opleiding HBO-ICT, dan kun je een open dag bezoeken.

Eindhoven
03 jun 2020
08:45 - 14:45 uur
nog 56 plekken
Sfeerafbeelding Fontys

Programma Proefstudeerdag Eindhoven

TijdstipActiviteit
09.00 uOntvangst + startpresentatie
09.15 uWorkshop 1 ICT & Business
09.15 u.Workshop 1 ICT & Infrastructure
09.15 u.Workshop 1 ICT & Media Design
09.15 u.Workshop 1 ICT & Software Engineering - groep 1 (A-K) en 2 (L-Z)*
09.15 u.Workshop 1 ICT & Technology
10.45 uKleine pauze
11.00 uWorkshop 2 ICT & Business
11.00 uWorkshop 2 ICT & Infrastructure
11.00 uWorkshop 2 ICT & Media Design
11.00 uWorkshop 2 ICT & Software Engineering
11.00 uWorkshop 2 ICT & Technology
12.30 uLunch
13.00 uWorkshop Samenwerken
14.00 uEindevaluatie, beantwoording vragen en evt. voorlichting open dag
14.30 - 14.45 uAfsluiting

Bij minder dan 5 aanmeldingen voor één workshop, gaat de workshop niet door. Wij nemen in dat geval contact met je op, zodat je een andere workshop kunt kiezen.

* Groep 1 (A-K) en Groep 2 (L-Z): De groepsindeling vindt plaats op basis van de beginletter van je achternaam.

Tilburg
11 jun 2020
08:45 - 14:45 uur
nog 58 plekken
Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens de proefstudeerdag studeer je samen met andere scholieren een dag HBO-ICT in Tilburg. Je volgt een dagprogramma om een goede indruk van de opleiding te krijgen. Je maakt verschillende opdrachten en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en studenten.

Meedoen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier hieronder. Na aanmelding ontvang je ongeveer 1 week van tevoren via je e-mail een bericht met het gedetailleerde programma voor de proefstudeerdag.

Als je je na het proefstuderen nog verder wilt verdiepen in de inhoud van de opleiding HBO-ICT, dan kun je een open dag bezoeken.

Sfeerafbeelding Fontys

"Een aanrader om te doen!"

“Tijdens de proefstudeerdag heb ik echt kennisgemaakt met de vak-inhoud en de manier van lesgeven. Na deze dag wist ik zeker dat dit helemaal bij mij paste! Echt een aanrader om te doen!”

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 
InstituutFontys Hogescholen
LocatieEindhoven Tilburg
OpleidingB HBO-ICT Demand Based

BELANGRIJK:

Leervormen

Voordat je je aanmeldt bij Studielink is het van belang dat je een keuze maakt voor de leervorm waarmee je wilt starten. Je kunt kiezen tussen Demand Based of Course Based. Klik hier voor alle uitleg over de leervormen.

Aanmelden

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. Bij de bacheloropleiding HBO-ICT krijgt elke nieuwe student kort na aanmelding een uitnodiging voor een studiekeuzecheck-activiteit:

 • In één middag krijg je informatie over het startsemester, de studieverenigingen en ervaar je in 2 workshops op ICT-gebied van ca. 45 minuten hoe het is om als student bij deze opleiding te studeren.
 • Je reflecteert aan het einde van deze middag of je jezelf geschikt acht voor deze opleiding.
 • Mogelijk weet je het na afloop van deze activiteit nog niet goed of deze opleiding bij je past of moet je je nog verder oriënteren.
 • Na deze middag kun je, indien gewenst, een aanvullend gesprek aanvragen met een adviseur. Als je dit wilt, kun je dat aan het einde van de studiekeuze-activiteit aangeven.
 • Bij aanmelding vόόr 1 mei is het advies niet-bindend.
 • Meld je je na 1 mei voor het eerst aan bij een HBO- of WO-opleiding, dan is de studiekeuzecheck minder verblijvend. Je krijgt dan het verzoek een vragenlijst in te vullen, waarna je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk adviesgesprek. De uitkomst van dat advies is bindend.

Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

De studiekeuzecheck is verplicht voor alle aanmelders voor het eerste jaar van een bacheloropleiding, met uitzondering van studenten met een buitenlands diploma.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Februari-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in februari is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je daartoe uiterlijk 30 januari 2020 aan.

September-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in september is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je uiterlijk 1 mei aan. Is de datum van 1 mei gepasseerd en wil je toch graag aanmelden? Dat kan tot uiterlijk 31 augustus. Het advies, dat je krijgt bij je studiekeuzecheck-activiteit is, bij aanmelding na 1 mei, bindend.

AD-ICT

Een alternatief is instromen in onze associate degree AD-ICT. In februari 2020 kun je instromen in Tilburg. Vanaf september 2020 kun je de AD-ICT volgen in Eindhoven en in Tilburg. Klik hier voor meer info.

Engelstalige opleiding HBO-ICT

Wil je de opleiding vanaf de start in het Engels volgen tussen zowel Nederlandse als internationale studenten op locatie Eindhoven?

Dan kun je je aanmelden via onze Engelstalige website

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en Contact HBO-ICT