Rockacademie (Muziek)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Ben jij eigenzinnig, creatief, ambitieus en ondernemend? En een gedreven electronic music producer, drummer, bassist, gitarist, songwriter, keyboardspeler, vocalist of rapper? Kom dan naar Rockacademie! Wij leiden talentvolle muzikanten op tot ondernemende professionals die de popsector mede gaan bepalen.

Over de opleiding

Vanaf de eerste dag ben je bezig met jouw carrière. Bij Rockacademie onderzoek je jouw roots, je visie en je toekomstige werkveld. Je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen binnen de domeinen Music, Business, Education en Sound & Music Technology. Je bouwt dus samen met studenten, alumni, docenten, de opleiding en de popsector aan een interdisciplinair muzikaal netwerk, zodat jij straks je talenten en ambitie weet te matchen met de kansen binnen de popsector.

Waarom Muziek aan Fontys Rockacademie?

 • Er bestaat maar één Rockacademie
 • Bij Rockacademie leer je hoe je jouw talenten en ambitie matcht met de kansen in de popsector
 • Je docenten zijn zelf ook actief in de popsector
 • 15 kunstvakopleidingen onder één dak: inspirerend!
 

Wat ga je leren?

Binnen de 'skills community' ontwikkel jij jouw skill en leer je muzikaal communiceren met medemuzikanten. Tijdens het bandonderwijs leer je samenwerken en samenspelen en doe je podiumervaring op. Het kennisonderwijs geeft je de theoretisch ondersteuning in het vinden van je weg in de popsector. Binnen de leerarrangementen word je direct geconfronteerd met de praktijk en werk je met en in het werkveld aan opdrachten.

 • Je volgt een Nederlandstalige opleiding gericht op de internationale muziekwereld
 • Je bouwt vanaf jaar één aan jouw eigen netwerk
 • Je ontwikkelt je visie, creativiteit en ondernemerschap
 • Je werkt toe naar een persoonlijk uitstroomprofiel door leerarrangementen
 
afspelen

Zoë Goldman (Owzy), student:

“Op Rockacademie krijg je de ruimte om je te ontwikkelen tot een marktwaardige muzikant / artiest. De opleiding biedt verschillende handvatten en mogelijkheden, het is wat je daar zelf mee doet.’’

 

Hoe ziet je week eruit?

Je speelt, je maakt, je repeteert, je leert, je luistert, je kijkt, je communiceert, je beweegt, je treedt op, je werkt samen, je overlegt, je onderzoekt, je legt contacten. Kortom… je week is afwisselend!

* Toelichting op onderstaande Studie in cijfers Rockacademie
Deze cijfers hebben betrekking op het hele croho 'Muziek' bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Daartoe behoren Rockacademie, Academy of Music and Performing Arts en Muziektheater.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 136 respondenten
4 gemiddeld, 1292 respondenten
Aantal eerstejaars
 
100
90
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
73%
85%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 56%
60%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
65%
Doorstuderen
 
30%
36%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
74%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
  Let wel op onderstaande aanvullende toelatingseisen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten aan Fontys Rockacademie, maar heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Dit bestaat uit een testdag waar je capaciteiten en aanleg op taal- en exactgebied worden gemeten. Voorwaarde voor de uitvoerende richtingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten is dat je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Als je voor een extra toets in aanmerking komt, word je daarover door ons geïnformeerd. Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je kunt worden uitgenodigd voor de toelating (aanvullende eisen).

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken, we vragen je dan om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Nederlands of Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

LET OP! AANMELDEN VOOR STUDIEJAAR 2020-2021 IS NIET MEER MOGELIJK!

Aanvullende toelatingseisen
Voor Rockacademie gelden aanvullende toelatingseisen. Hier vind je alle informatie over aanmelden, toelating(eisen) en audities van Rockacademie. Om je voor te bereiden op de auditie zijn er verschillende voortrajecten voor Rockacademie.

 

Dit is voor mij de juiste plek om me te ontwikkelen als artiest.''

Whynton Power, student

 

Opbouw

Opbouw Rockacademie:

In de propedeuse ligt de nadruk op oriëntatie en samenwerken in jouw skillscommunity:

 • Skillslessen (individuele - en groepslessen) en skills aanvullende workshops (b.v. podiumpresentatie voor vocalisten, backingvocals voor gitaristen, songwriting voor de rappers, Ableton voor EM producers)
 • Skillsband: bandcoaching, performances en samenwerken
 • Communicatie-analyse: hoe communiceer je met elkaar in de muziek
 • Kennisonderwijs (muziekgeschiedenis, muzikantengids, toegepast Engels, muziekpraktijk, onderzoek, interdisciplinaire week, muziekcommunicatie, podia en programmering)

In jaar 2 worden skills en muziektheorie voortgezet binnen de skillscommunity. Ook het kennisonderwijs gaat verder met o.a. Media en Entertainmentrecht, contracten, onderzoek enzovoorts.

Bij Rockacademie doe je zo veel mogelijk podiumervaring op. We hebben regelmatig Music Lab sessies, showcases en performing nights.

In jaar 3 neemt de zelfstandigheid, complexiteit en flexibiliteit toe en kun je je eigen programma vormgeven in Free Choice (30 studiepunten).

De naam zegt het al: jij geeft zelf invulling aan dit studiedeel. Je kunt een (buitenland) minor volgen, een extra stage lopen of een volledig zelf bedacht plan uitvoeren. Veel studenten werken samen aan interdisciplinaire producties met andere studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

In jaar 4 diep je je vakkennis specifieker uit en werk je aan de voorbereiding op je stage en afstuderen. Rockacademie beschouwt de beroepspraktijk als een van de belangrijkste en krachtigste omgevingen om competenties te verwerven.

Rockacademie weet wat er nodig is om in de popsector een carrière te bouwen en de kansen op werk te vergroten. Dit heeft geresulteerd in de volgende uitstroomprofielen: Eigen Act, Sessiemuzikant, Business manager, Skills- en Bandcoach, Audio Engineer.

Je studeert af in de gemengde beroepspraktijk dus als Gitarist/Businessmanager of Drummer/Sessiemuzikant of Vocalist/Skills- en Bandcoach.

 
 

Na je opleiding

Je bent een professionele muzikale ondernemer, je kent de ins-en-outs van de popsector en je weet gebruik te maken van je opgebouwde netwerk.

 • je speelt als sideman of als sessiemuzikant
 • je werkt als audio engineer of als producer
 • je geeft skillslessen of bandcoaching
 • je werkt bij een platenmaatschappij, een publisher of een boekingskantoor
 • je hebt geen 9-to-5 baan, maar werkt voor meerdere opdrachtgevers
 
afspelen

“Werk hard, pak de kansen en geef niet op. De rest komt vanzelf!”

Carlota Lopez van de Logt, gitarist band Duncan Laurence

 

Meer weten over de opleiding Rockacademie (Muziek)

Tijdens een open dag kun je - normaal gesproken - rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Door de coronacrisis en richtlijnen daarbij is dat nu helaas niet mogelijk.

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Tilburg
17 nov 2020
17:00 - 18:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn veel Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Muziek

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink. Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in.  Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2020.

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over je persoonsgegevens, taaltest of vooropleiding? Dan kun je dit bericht negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.

2. Meld je aan voor de toelating (mogelijk vanaf medio november 2019)

Twee werkdagen nadat je je bij Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating. Deze mail ontvang je vanaf medio november 2019. 

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging. Uiterlijk een week voor de toelating, ontvang je per e-mail een uitnodiging. Kijk voor meer informatie over de toelating bij “toelatingseisen”.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

.

LET OP! AANMELDEN VOOR STUDIEJAAR 2020-2021 IS NIET MEER MOGELIJK!