Sprint naar content
 

Hans van de Loo en Paul Peters: hoe gaat het nu met ze?

Sfeerafbeelding Fontys

Hans en Paul zijn beide oud-docenten van TNW. Ze zijn inmiddels een tijdje met pensioen. Hoe gaat het nu met ze?

Hans: “Inmiddels ben ik ruim een jaar met pensioen en ben ik eraan gewend. Ik heb toch behoorlijk lang het onderwijs met studenten en collega’s gemist. Gelukkig heb ik heel veel hobby’s en eigenlijk ben ik daar altijd wel mee bezig. Ik werk graag met (gebruikt) hout. Zo is de behuizing van de door mij gemaakte buizenversterkers gemaakt van oud mahoniehout. Op dit moment ben ik bezig met het maken van een buizentester (zie foto) om deze buizen door te meten, ik leer daar nog steeds veel van bij.

Ik vind het erg leuk om op mijn kleinkinderen te passen en ik maak ook graag speelgoed voor ze wat je niet zomaar in een winkel kunt kopen.

Tenslotte bespeel ik graag de trombone, dit deed ik al bij de harmonie in Vught toen ik nog werkte. Nu ik met pensioen ben kan ik overdag meer thuis oefenen, wat ik heel erg leuk vind om te doen.”

Paul: “Ik was heel erg benieuwd hoe het zou zijn, het pensioen. Of ik het praktijkonderwijs, de studenten en de collega’s zou missen. Tot mijn verbazing heb ik dat niet gemist. Je krijgt een andere invulling van je dagelijks leven. Hoe ziet de week er nu ongeveer uit? Meestal onvoorspelbaar. Een paar keer in de week help ik vrienden met het bouwen van hun huis. Ik heb ook veel geklust bij de verbouwing van het huis van mijn zoon en bij inrichten van het huis van mijn dochter. Daarnaast natuurlijk ook geregeld oppassen op een aantal van de vijf kleinkinderen. Vroeger heb ik altijd gevoetbald en vanaf 1984 toen mijn zoon werd geboren ben ik gaan hardlopen.”

Paul heeft al 159 keer de halve marathon gelopen en acht keer de hele marathon. Hardlopen is zijn grootste hobby. “Het geeft je tijd om na te denken, om je hoofd leeg te maken. Ook al ben je met pensioen, heb je toch genoeg dingen om over na te denken. Je krijgt er goede zin van en het houdt je fit en gezond.”

Van Fontys uit wordt er voor gepensioneerden ook evenementen georganiseerd. Met een groep iets bekijken, zoals bijvoorbeeld een voorstelling in het Evoluon en daarna lekker lunchen. Fontys doet wel het een en ander voor zijn oud personeel. Een soort bedankt voor het harde werk.

Paul heeft zelf vanaf 1988 gewerkt voor TNW en daarvoor 9 jaar in het middelbaar onderwijs. Altijd lesgegeven dus? “Ja en nooit spijt van gehad,” zegt Paul. Hij wist zelf op de middelbare school nog niet dat hij les wilde gaan geven, maar doordat er geen werk was als HBO-er met een lab-opleiding, is hij gaan werken op een middelbare school. Wel met het idee om daarna over te stappen naar het laboratorium onderwijs op het HBO. “Eigenlijk ben ik in het onderwijs gerold en ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt.”

Hans: “Met mijn 23e stond ik al voor de klas. Ik heb eerst 3 jaar in Etten-Leur gewerkt. Dit was op een MBO-HBO laboratoriumopleiding, Aansluitend heb ik 9 jaar op de MTS in Veghel gewerkt en toen in de avonduren en weekenden mo-B behaald. Daarmee was ik bevoegd om vervolgens 31 jaar bij TN les te mogen geven. Wat voor mij gedurende mijn loopbaan altijd centraal stond was de persoonlijke contacten met studenten en collega’s. Ook vond ik het leuk om met de studenten te discussiëren over problemen, kennis over te dragen en om samen met mijn TN-collega’s de opleiding TN gestalte te geven. Er waren bij TN ook altijd volop mogelijkheden om bij te scholen.

Naast het lesgeven ben ik ook een tijd teamleider geweest en was ik ook (afstudeer-) stagementor. Ik heb dus veel afwisselende werkzaamheden gehad binnen TN. Dit werk vond ik geweldig om te doen.”

Heb je een favoriet vak binnen TNW?

Hans: “Ik heb niet echt een favoriet vak waar ik les in gaf. Ik heb het vak modelvorming en simulatie gegeven, jammer genoeg maar één vak gedurende één periode in het 1e leerjaar. Het liefste deed ik aan modelvorming bij elk vak dat ik gaf. Wiskundige modellen maken bij bijvoorbeeld optica of transportfysica en deze vervolgens simuleren vond ik eigenlijk wel het allerleukste om te doen. Met het maken van modellen krijg je veel meer inzicht in hoe iets werkt dan bijvoorbeeld door het maken van opgaves met vaste getallen. Ik heb bij TN eigenlijk nooit practica lessen verzorgd, terwijl ik in mijn hobby juist erg praktisch bezig ben. Als ik opnieuw zou beginnen zou ik dus meer practica willen geven.”

Paul kennen we natuurlijk van het chemie lab met praktijk chemie van het eerste jaar, fysische chemie en analyse complexe monsters (en van het beantwoorden van heel veel vragen van studenten). Hij heeft tot 1 september 2020 bij TNW gewerkt. De laatste maanden waren door de corona periode online. “Dan heb je alleen contact met de student via een beeldscherm en dat is niet mijn ding. Ik moet met je kunnen kletsen en je iets kunnen uitleggen en leren terwijl ik erbij ben en niet op een digitale afstand. Afscheid van studenten heb ik niet gehad. Dat vond ik eigenlijk wel heel erg jammer. Ik kom hier nog wel eens langs, even kletsen op het lab. Contact met TNW is er dus nog wel.”

Wat zouden jullie nog willen meegeven?

Hans: “Wat ik mee zou willen geven aan studenten/alumni is om in contact te blijven met (oud)studenten. Ik vind het zelf erg leuk en interessant om af en toe bijvoorbeeld op LinkedIn te kijken naar wat oud-studenten op dit moment aan het doen zijn in het werkveld. Ik ben dan nog steeds trots op de opleiding en natuurlijk op de studenten die zo waardevol zijn in de maatschappij.”

Paul: “Eerst wat goede raad van een wat oudere man: Denk aan je gezondheid en blijf dus bewegen/sporten, daar zul je als je ouder wordt en bent veel plezier van hebben.

Probeer in je werk ook “nee“ te zeggen, dat kan je een heleboel stress schelen.

Blijf contact houden met oud-studenten (klasgenoten) om te kijken hoe het met hun gaat, zowel met hun werk als ook privé. Ik volg er een aantal via facebook en dat is erg leuk om te zien wat ze allemaal meemaken.”

Terug naar het overzicht