Lectoraat Applied Natural Sciences timmert verder aan de weg!
Vernieuwing, voortgang, innovatie, samenwerking met het werkveld, uitdagingen bieden aan studenten en medewerkers, zoeken naar creatieve oplossingen, het zijn allemaal ingrediënten die bij elkaar komen in het onderzoek dat wordt uitgevoerd bij het lectoraat van TNW, Applied Natural Sciences, kortweg ANS.
We spreken Jan Bernards, manager van het lectoraat en zelf lector Thin Films and Functional Materials, over de uitdagingen, de mogelijkheden en de oplossingen:
“Binnen Fontys wordt alle onderzoek geclusterd in de zogenaamde Centers of Expertise (CoE). Zo valt ANS binnen het cluster Enabling Technologies van het Centre of Expertise High Tech Systems and Materials. Dat is een goede plek voor ons, dat is wat we doen: Enabling technologies. Daarnaast bieden we ook ondersteuning aan andere CoE’s. Denk aan Sustainability en Health for Society..”
Onderzoeksthema’s
“Op dit moment werken we bij ANS aan vijf onderzoeksthema’s:
- Detection & Measurement
- Energy for the future
- Diagnostics & Test Development
- Polymers
- Thin Films and Functional Materials.
Het onderzoek dat we binnen deze thema’s verrichten, ontstaat voor een belangrijk deel door actieve interactie met het werkveld. We vragen zelf subsidies aan, maken een onderzoeksplan en doen onderzoek, maar de bron is vaak de discussie die we voeren met het werkveld of met onderzoeksinstellingen waar we natuurlijk ook nauw mee samenwerken.”
Een paar voorbeelden
“Uit het brede scala van projecten en onderzoeken licht ik er een paar uit:
- Printing makes sense. Binnen dat project houden wij ons samen met onze partners (ziekenhuizen, bedrijven, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen) bezig met de ontwikkeling van een biomedische sensor. De sensor die wij gebruiken is gebaseerd op lichtgevende eiwitten (onderzoek van de TU/e) waarbij antilichamen in bloedplasma een reactie aangaan met het eiwit. De gebruikte technieken zijn niet gebonden aan clean rooms. Dat kan een behoorlijke kostenbesparing opleveren. Bij dit project is ook een aantal van de kennisgebieden van ANS betrokken: Polymers, Diagnostics & Test Development, Thin Films and Functional Materials. Zo werken we niet alleen samen met externe partners, maar proberen we ook binnen ANS multidisciplinair te werken, Dit project krijgt een vervolg in de ontwikkeling van een point of care techniek voor gebruik bij de huisarts, in dit geval gaan we ons richten op geslachtziektes.
- Een ander voorbeeld zijn verschillende projecten binnen Energy fort he Future. Het onderzoeksinstituut DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research, is hier een belangrijke partner. Dit onderzoeksinstituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ontwikkelt samen met ons solar fuels met behulp van katalyse. Daar is materiaalonderzoek bij nodig omdat de conventionele materialen voor de elektrodes (platina) kostbaar zijn. Elektrochemie wordt gebruikt om de goede reacties te laten verlopen en Thin Films levert een bijdrage op het gebied van het coaten van materialen voor de elektrodes.
- Bij Detection & Measurement sluiten we aan op de ontwikkelingen in het werkveld zoals Fotonica en Kwantumtechnologie. Voor het laatste onderwerp zijn we bezig met het opzetten van een Talent & Learning centre voor hbo-, wo- en mbo-studenten, maar ook bedrijven die op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied kunnen hier hun kennis vergroten. Dit doen we samen met de TU/e en met de andere HBO instellingen met een natuurkunde-opleiding. In een project van het Photonic Integration Test Center (PITC) gaat gewerkt worden aan het testen van fotonische chips (het belang hiervan was vorige week nog op TV in een kort interview met de CEO van Smart Photonics).
- Binnen Diagnostics & test Development verdient het prijswinnende project van de zogenaamde “Coronabubbels” aandacht. Dit project werd op het hoogtepunt van de Coronapandemie uitgevoerd om te kijken of weer meer fysiek onderwijs op locaties kon plaatsvinden. Binnen het project is nagegaan of door middel van dagelijkse digitale triage in een app coronavrije bubbels gecreëerd konden worden. Ook was het van belang te onderzoeken of deze methodiek een bijdrage leverde aan een gevoel van veiligheid voor personen in de bubbel. In plaats van de keel-neusswab maakten we gebruik van een niet-invasieve speekseltest. Wij werkten in de pilot samen met TU/e , ROC College Summa en de bedrijven 2Wave Diagnostics, Sure Laboratories en Scan Europe. Dagelijkse digitale triage zorgde ervoor dat alleen klachtenvrije personen naar de bubbel komen. De combinatie van triage met doorlopend frequent testen (2x/week) op speeksel zorgde ervoor dat een corona positief persoon snel kon worden gedetecteerd en getraceerd. Op 23 april vorig jaar hebben we een Certificaat van Prestatie van het RIVM verworven. Als eerste hogeschool in Nederland is het Fontys gelukt om een certificaat te verwerven waarin toestemming wordt gegeven om diagnostiek uit te voeren, in dit geval voor SARS-CoV-2.
- Binnen het kennisgebied Polymeren vindt een internationale samenwerking plaats met België en Duitsland waarbij met nieuwe technieken demonstrators worden gemaakt om de industrie te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van composietmaterialen. Hierbij wordt ook samengewerkt met Fontys Engineering, waarbij gebruik wordt gemaakt van hun 3D composiet printer. Maar ook onderzoek naar mogelijkheden voor verwerking van polymeren (o.a. extruderen, spuitgieten), het gebruik van nieuwe materialen (o.a. additief toevoegingen, biopolymeren), het testen van de producten en natuurlijk recycling zijn aan de orde.”
Koppelen van bedrijven, onderzoeksinstellingen en kennis
“Je ziet het: er is veel mogelijk in het lectoraat. De lectoren en onderzoekscoördinatoren staan altijd open voor gesprekken met bedrijven en onderzoeksinstellingen. Daarbij wordt gekeken naar aanknopingspunten, vragen en wensen. We beginnen meestal klein met een studentproject in bijvoorbeeld de minor DAS, stage of afstuderen. Als de samenwerking de partijen bevalt kijken we verdere mogelijkheden. We streven naar langdurig samenwerking. Dat geeft ons, studenten, bedrijven en onderzoeksinstellingen de gelegenheid om voort te borduren op opgebouwde ervaring en expertise.
Om je een voorbeeld van de start van een samenwerking te geven: een van onze bedrijfsrelaties wil lagen aanbrengen op materialen met behulp van lasertechnologie. Een van onze studenten heeft in een stage-opdracht bij dit bedrijf onderzocht welke van “onze” technieken geschikt zouden kunnen zijn in combinatie met deze lasertechnologie en in hoeverre die technieken gebruikt kunnen worden in het bedrijfsproces. Misschien een mooie start voor verdere samenwerking. ”
De toekomst
“We spelen uiteraard in op maatschappelijke ontwikkelingen. De verworvenheden van zo’n project als de Coronabubbels leveren heel veel inzichten op die voor de maatschappij in de toekomst relevant zijn, niet alleen als we meer met pandemieën worden geconfronteerd maar ook op andere terreinen van de gezondheidszorg . Met dat project hebben we ook onze flexibiliteit goed aan kunnen tonen. We hebben daar enorm veel bereikt in hele korte tijd onder druk van de ontwikkelingen binnen de pandemie.
Daarnaast is het belangrijk dat we ons nieuwe kennis eigen maken en die verder uitbouwen . Denk daarbij aan onderwerpen als Fotonica en Kwantumtechnologie .Om onze expertise verder uit te bouwen is samenwerking met onderzoeksinstellingen zoals universiteiten erg belangrijk.”
Uitnodiging
“Ik wil onze alumni vooral uitnodigen om eens een keer op bezoek te komen en een kijkje te nemen in het lectoraat. Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen. We kunnen ook de koppeling maken met andere bedrijven/instellingen die misschien heel waardevol kunnen zijn. Je kunt ons ook volgen op LinkedIn. Velen zijn je al voorgegaan.
Trouwens: we komen ook veel alumni tegen bij de bedrijven uit ons netwerk. Op vele plaatsen is er al een connectie. Dat is natuurlijk prachtig.”
Wil je meer weten? Kijk op www.fontys.nl/ANS. Op onze website staan ook de contactgegevens. We zien je graag bij het lectoraat!.