Sprint naar content
 

Ontwikkelingen bij Applied Science

Sfeerafbeelding Fontys

Er zijn hele mooie ontwikkelingen te melden. Misschien ingegeven door een negatieve context, zoals dalende studentenaantallen en te lage studierendementen, maar er komen wel hele mooie dingen uit.

Het curriculum gaat op de schop. Fontysbreed wordt er ingezet op iets dat lijkt op wat we altijd al hadden, maar waar we toch in de loop der jaren wel steeds verder van hebben moeten afwijken.

Het heet Talent Gericht Onderwijs (TGO) en is een vorm van competentiegericht onderwijs, met keuzemogelijkheden, veel projectwerk, leeruitkomsten (een soort afgeleide van competenties) en grote onderwijsblokken. We gaan werken met thematisch onderwijs, in een uitwisselbaar semestersysteem met mooie thema’s als: (en dit zijn voorlopig nog werktitels): materialen, circulair water, van molecuul tot medicijn, energie massa en circulariteit, mens en gezondheid en biotechnologie. Dit zijn de modules waaruit studenten, na een startsemester, er drie kiezen, om in 1,5 jaar aan te werken. Dan volgt, zoals gebruikelijk, een stage, gevolgd door een expertmodule, op diverse thema’s die leven in het lectoraat. In semester 7 heeft de student weer veel keuzevrijheid: van een multidisciplinair project met andere instituten, tot een minor (waarvan we ook een nieuwe hebben ontwikkeld samen met engineering, te weten Applied Biomedical Science and Engineering), of een verlengde periode van afstuderen of wat de student maar wil, zolang hij zijn competenties maar aan kan tonen: dat blijft onveranderd leidend. De afsluiting met een afstudeeropdracht is dus ook ongewijzigd, hoewel voor een aantal wellicht korter of langer dan nu. Studenten kunnen in een combinatie van bovengenoemde minor en een aantal projecten in het Applied Scienceprogramma de afstudeervariant Applied Biomedical Science and Engineering volgen en op hun diploma aangeven. In de verdere toekomst zetten we, samen met Engineering, in op een Master in deze richting. Dat gaat echter nog wel even duren.

Daarnaast gaan we vanaf september 2025 ook een Engelstalige stroom aanbieden, in weerwil van het politieke klimaat. De arbeidsmarkt in de regio staat te springen om chemici en technologen en we kunnen niet aan de marktvraag voldoen met het huidige studentenaantal uit Nederland. Ook Nederlandse studenten mogen voor de Engelse variant kiezen, of onderdelen in het Engels volgen.

Prachtige ontwikkelingen, die dit jaar heel veel voorbereiding vergen, maar waarvan we hopen dat het allemaal goed uitpakt.