Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Enabling technologies

Adaptive robotics

Het lectoraat Adaptive robotics onderzoekt hoe robots in verschillende situaties kunnen samenwerken met mensen. Dit gebeurt op het gebied van productierobots en autonome robotica. Hierbij worden moderne technologieën zoals kunstmatige intelligentie, digital twinning en control engineering gebruikt.

Over het lectoraat

De belangrijkste onderzoeksthema’s van de Lectoraat Adaptive Robotics zijn: Flexibele fabricage, Autonome Robotica en Veiligheid. Deze onderwerpen zijn essentieel voor de ontwikkeling van de volgende generatie robots.

Het lectoraat streeft naar de ontwikkeling van intelligente robots die direct hun gedrag kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door het integreren van sensoren en machine learning algoritmen, kunnen adaptieve robots veranderingen in hun omgeving analyseren en erop reageren. Daardoor kunnen ze complexe taken met grotere precisie en efficiëntie uitvoeren.

Het doel is om zeer geavanceerde robotische systemen te creëren die veilig kunnen werken in diverse industriële omgevingen, terwijl ze ook maximale efficiëntie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen bieden.



Onderzoeksgebieden

Sfeerafbeelding Fontys

Flexible Fabricage

Het flexibel kunnen produceren van meerdere producten door 1 machine of robot, met zo min mogelijk omsteltijd. Het gaat dus eigenlijk om het multifunctioneel maken van machines en robots. Hierin doen wij onderzoek naar nieuwe grijpertechnologie, nieuwe toepassingen en communicatie tussen verschillende machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Manufacturing Logistics

Het inzetten van mobiele robots op de werkvloer om producten te vervoeren tussen verschillende machines of robots. Hierin doen wij onderzoek hoe we verschillende robots van verschillende leveranciers samen kunnen laten werken. Ook maken wij toepassingen met mobiele robots en machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Human-Robot Interactie

Hoe kunnen mens en robot samenwerken? We doen onderzoek naar hoe wij robots intuïtief gedrag kunnen laten vertonen, zodat mensen kunnen anticiperen op wat de robot gaat doen. Op die manier kunnen we de samenwerking tussen mensen en robots veiliger maken.

Sfeerafbeelding Fontys

Precision Engineering

Het snel en accuraat aansturen van machines bijvoorbeeld voor het plaatsen van componenten in de elektronica-industrie. Hierin werken wij aan een mini-productielijn (FEMM line).


Verbinding met onderwijs

Op basis van resultaten en technieken uit ons onderzoek, creëren wij vernieuwend onderwijs voor onze studenten. Het lectoraat is verbonden aan de minor Adaptive Robotics. Daarnaast richten wij ons specifiek op het toepassen van nieuwe onderwijsmethoden en op het ontwikkelen van onderwijs voor professionals. Wij geven onder andere inspiratiesessies voor bedrijven in de maakindustrie en ontwikkelen online lesmateriaal.

Hybride leeromgeving

Het lectoraat Adaptive Robotics is gevestigd op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. In deze hybride leeromgeving werken het bedrijfsleven, onderzoekers
en studenten intensief met elkaar samen.

Brainport Industries Campus


Voor studenten

Minor Adaptive Robotics

Het gebruik van robots in de maakindustrie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In veel situaties werken robots en mensen samen in een dynamische omgeving. Wil je creatieve en technologische oplossingen bedenken voor robotica-toepassingen? En aan de slag met opdrachten voor het bedrijfsleven? Ga dan de minor Adaptive Robotics volgen. De inhoud en begeleiding van deze minor is in handen van docentonderzoekers die gekoppeld zijn aan het lectoraat.

Sfeerafbeelding Fontys


Samenwerkingspartners

Het lectoraat Adaptive Robotics is partner in het Brainport Industrie Campus (BIC) Fieldlab Flexible Manufacturing. Daarnaast maakt het deel uit van de ISO werkgroep voor Safety & Modularity en is lid van euRobotics, de organisatie die het Europees robotica-onderzoek met elkaar verbindt. Ook nationaal houdt het lectoraat zich bezig met de verschillende onderzoeksagenda’s via onder andere Holland High Tech, Holland Robotics en de
nationale werkgroep Mechatronica

De activiteiten van het lectoraat sluiten goed aan bij het topsectorenbeleid van de overheid, binnen de topsector HTSM en de beweging dat Nederland steeds meer een (autonoom) maak-industrieland wordt. Daarnaast kijkt het lectoraat goed naar de behoeften van vele mkb-bedrijven die in de Brainportregio Eindhoven een toeleveranciersrol vervullen. De vraagstukken die deze toeleveranciers hebben richting multinationals als ASML en DAF worden meegenomen in de onderzoekagenda van het lectoraat.

Fieldlab Flexible Manufacturing


Kennisteam en contact

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics
Foto van persoon

R. (Randy) Kerstjens

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.H.M. (Sjriek) Alers

Docentonderzoeker
Foto van persoon

R.M. (Ronald) Scheer

Docentonderzoeker