Project

De rol van de omgeving in resistentieverspreiding

Bijna dagelijks zijn er weer berichten over uitbraken met bacteriën die resistent zijn tegen de meest gebruikte antibiotica. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica staat al jaren nagenoeg stil. 

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Deze combinatie van factoren kan ertoe leiden dat nu nog relatief onschuldige infecties, zoals een blaasontsteking, in de nabije toekomst levensbedreigend worden. Deze ontwikkeling vraagt dan ook om maatregelen die resistentieverspreiding zoveel mogelijk voorkomt. Bacteriën, of ze nu onschuldig of kwaadaardig zijn, kunnen altijd resistentiegenen bevatten en worden niet alleen via mens-mens contact doorgegeven. Het wordt steeds duidelijker dat de omgeving (en dat kan een deurklink zijn, een knop van de parkeerautomaat, een mobiele telefoon, maar ook afvalwater en veehouderijen) een belangrijke intermediair is in resistentieverspreiding. Uiteraard is hygiëne een belangrijke sleutel in het voorkomen van resistentieverspreiding, maar is niet altijd even gemakkelijk toe te passen, zeker ook omdat de gevaren onzichtbaar zijn. 

Projectdoelstelling

Binnen het lectoraat hebben we inmiddels een infrastructuur ingericht die het mogelijk maakt om binnen onze hogeschool op een betrouwbare manier resistente micro-organismen en resistentiegenen en te detecteren middels kweek en PCR-technieken. In ons onderzoek willen we in kaart brengen waar overdracht van resistentiegenen waarschijnlijk is. Dit geeft informatie over waar extra hygiëne maatregelen wenselijk zijn.

Resultaat

Ons lectoraat heeft in vorige jaren meegewerkt aan een project op het gebied van antimicrobiële coatings. Dergelijke coatings kunnen zogenaamde “easy to clean” coatings zijn waarop bacteriën niet of slecht hechten, maar kunnen ook een bacteriedodende activiteit hebben. De ontwikkeling en toepassing van dit soort coatings is een mooi voorbeeld waar chemische technologie, dunne laag technieken en biologie elkaar vinden in het laboratorium.


Partners

Jeroen Bosch Ziekenhuis, Hogeschool Oulu (Finland), Zuyd Hogeschool, Fontys Sport Hogeschool


Contact

Foto van persoon

Dr. J.P.H. (Joost) Schoeber

Lector Life Sciences