Project

Diagnostische knie testen

De knie is één van de meest complexe gewrichten in het menselijk lichaam. De complexiteit van de knie is zodanig dat er tot op heden geen nauwkeurig fysiek model van bestaat. 

Wat houdt het project in?

Een aantal van de testen die gedaan moeten worden als een patiënt een knieblessure heeft, worden met de hand uitgevoerd en zijn sterk afhankelijk van de ervaring van de dokter of fysiotherapeut die de test uitvoert. Medische studenten leren het uitvoeren van deze testen op andere studenten of op echte patiënten, hierbij begeleid door een leraar.

Projectdoelstelling

Twee van de testen die een orthopedisch chirurg of fysiotherapeut uitvoert op een knie zijn de achterste en voorste schuiflade testen. Het zou veel efficiënter zijn als medische studenten deze testen konden leren met behulp van een knie leermodel. Gedurende het schooljaar 2016-2017 hebben 2 projectgroepen gewerkt aan een prototype van een dergelijk knie leermodel. Beide projectgroepen waren interdisciplinair, studenten van de opleidingen Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en Mechatronica hebben samengewerkt.

Prototype 1 was het eerste werkende leermodel, de dokter was enthousiast over hoe dit leermodel aanvoelde. Vervolgens is een tweede prototype ontwikkeld waarin het niet lineaire veergedrag van de knie is gesimuleerd. Tevens zijn een kracht- en een verplaatsingssensor geplaatst zodat er ook kwantitatieve feedback geleverd wordt door het leermodel.

Resultaat

In samenwerking met de opleiding fysiotherapie is het leereffect getest van het werken met het leermodel. Vervolgens is in samenwerking met de opleiding Technische Bedrijfskunde uitgezocht in hoeverre het leermodel geschikt zou zijn om op de markt te brengen.