Project

Green Vinyl LP

De laatste jaren heeft de langspeelplaat (LP) een grote comeback gemaakt, niet alleen bij degenen die opgegroeid zijn met de LP, maar vooral ook bij jongeren is de LP populair. 

Wat houdt het project in?

De productiemethoden van de LP zijn echter nog hetzelfde als 50 jaar geleden. De nieuwe groeimarkt van LP's vraagt om de vervanging van het kankerverwekkende PVC door een duurzame kunststof die energie-arm kan worden geproduceerd. Het project zet in op het ontwikkelen van spuitgiettechnieken en processen waarmee analoge geluidsdragers van een nieuwe milieuvriendelijke kunststof kunnen worden gemaakt.

Projectdoelstelling

Bij Fontys wordt gewerkt aan het testen van de nieuwe kunststoffen om te bepalen of deze aan de eisen voor verwerkbaarheid en het gebruik in de toepassing voldoen. Hierbij zijn onder ander de sterkte, krasvastheid en stabiliteit (temperatuur, luchtvochtigheid) van belang. Daarnaast dient de geluidskwaliteit van de LPs gemaakt met het nieuwe materiaal en het spuitgietproces minimaal hetzelfde en bij voorkeur beter te zijn dan de geluidskwaliteit van de conventionele LPs. Er bestaat echter geen goede testmethode om dit te bepalen. Daarom zal er bij Fontys gewerkt worden aan een testmethode en de testparameters om de geluidskwaliteit te kunnen bepalen en te vergelijken. Het is de bedoeling dat dit zal leiden tot een tester die bij de productie van de LPs ingezet kan worden.


Partners

o.a. Symcon, Mikrocentrum, Polymer Research Group, Record Industry

Green Vinyl LP’s met super geluidskwaliteit interview met Pieter van Ettro

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys