Sport x Cultuur: hoe in een wijkgerichte aanpak sport en cultuur elkaar kunnen versterken.
In het project "Sport x Cultuur" slaan het Fontys Kenniscentrum Creative Economy (KCE) en Sportservice Noord-Brabant (SSNB) de handen ineen om in Tilburg een vernieuwende wijkgerichte aanpak te ontwikkelen waar sport en cultuur elkaar versterken. Dit initiatief richt zich op het benutten van zowel overeenkomsten als verschillen tussen beide domeinen om innovatieve samenwerkingen te smeden. Het doel is praktijken en samenwerkingen te ontwikkelen die gericht bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van fysiek en mentaal welbevinden.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Fontys Kenniscentrum Creative Economy (KCE), gaat samen met SSNB gericht uitzoeken op welke manieren er meerwaarde kan ontstaan door uit sport en cultuur samen te brengen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Tilburg is hierbij het natuurlijke beginpunt omdat alle drie de aangesloten instituten -Fontys Marketing & Communicatie/KCE, Fontys Academy for the Arts/KCE en Sportservice Noord-Brabant- daar gevestigd zijn. Doelstelling is om een structurele samenwerking de ontwikkelen tussen deze organisaties en hun partners in de regio. Hierbij staan centraal inzichten over het bij elkaar brengen van cultuur en sport en hoe zij elkaar kunnen aanvullen en versterken – en hoe je dit concreet toepast binnen een wijkgerichte aanpak.
Bij dit project worden enerzijds de overeenkomsten tussen de domeinen sport (zoals vrijetijdsbesteding, beoefening van discipline, bezoek van evenementen, belang vrijwilligers) als verschillen (zoals infrastructuur, organisatiestructuur, competitief karakter) benut om te kijken welke manieren er zijn om meer mensen verbonden in en beweging te krijgen. Uitkomsten zijn nieuwe, innovatieve samenwerkingen die bijdragen aan het oplossen van moeilijke (‘wicked’) maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid, gezonde leefstijl en voldoende bewegen.
Projectdoelstelling
Ontwikkel praktijken en samenwerkingen die doelgericht bijdragen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van fysiek en mentaal welbevinden.
Periode
In 2023 gestart, in 2024 structureel gemaakt, in 2025 concrete uitkomsten op te leveren.
Resultaat
Een reeks oplossingen die opgeleverd worden met relevante beroepsproducten als rapport, factslides, toolkit, en wijkscan.