Sprint naar content
Project

Bedrijven investeringszones (BIZ) en verduurzaming bedrijventerreinen

Een van de Rijksprogramma’s waarin de Nationale Omgevingsvisie (hierna: NOVI) wordt uitgewerkt is het programma ‘Werklocaties’, één programmalijn is: het stimuleren van duurzame, circulaire en groene bedrijfslocaties (bedrijventerreinen als katalysator van verduurzaming). Hier wordt in kaart gebracht welke mogelijkheden er zijn voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in duurzame energieoplossingen en het vergroenen van de bedrijfslocatie. Daarbij ligt de nadruk op collectieve instrumenten, omdat samenwerken met andere ondernemers op hetzelfde bedrijventerrein veel voordeel kan opleveren. Een bestaand collectief instrument is de Bedrijven Investeringszone (BIZ).

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Dit onderzoek moet meer duidelijkheid en inzicht geven over de vraag of de BIZ ook kan worden aangewend en geschikt is om verduurzamende maatregelen te bekostigen op zowel terreinen van energiebesparing, bevorderen van circulariteit en klimaatadaptatie. Een tweede vraag is of de BIZ een effectief instrument kan zijn om bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken door o.a. verduurzaming aan te jagen en, indien dit het geval is, welke eventuele wijzigingen in de spelregels van de Wet op de bedrijveninvesteringszones (Wet BIZ) nodig zijn om deze effectiviteit te ontsluiten en te vergroten. Indien blijkt dat de BIZ geen geschikt instrument is (of kan worden) voor bovenstaand omschreven doel, dient onderzoek uit te maken welk instrument(en) hiervoor wel kan worden ingezet of dat wellicht een combinatie van instrumenten noodzakelijk is.

Projectdoelstelling

Dit onderzoek zal kwalitatieve en kwantitatieve data leveren ten aanzien van de huidige uitrol van de BIZ op bedrijventerreinen en diens (gebrek aan) effectiviteit voor benutten van de grote duurzame potentie van bedrijventerreinen en om een eventuele wetswijziging te onderbouwen. Het onderzoek moet helderheid geven over de organisatiegraad op bedrijventerreinen en de effectiviteit van de huidige spelregels van de BIZ en de bruikbaarheid van de BIZ.

Periode

Loopt t/m mei 2024.


Partners


ESBL/Fontys rapport

Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale Overheden (ESBL) in samenwerking met Fontys Hogeschool hebben het functioneren van bedrijveninvesteringszones (BI-zones) op bedrijventerreinen onderzocht. Er is onderzocht in hoeverre BI-zones kunnen bijdragen aan versterking van de organisatiekracht op en de verduurzaming van bedrijventerreinen.

De onderzoekers concluderen dat de BIZ-regeling niet geschikt is voor het realiseren van maatschappelijke doelstellingen waarbij het initiatief en het grootste belang van het behalen ervan bij de overheid ligt. Voor bijvoorbeeld de gezamenlijke bekostiging van een zonnepark op een bedrijventerrein is de BIZ niet geschikt. Dit vraagt om andere type instrumenten waarbij de overheid meer verplichtend optreedt. Wel is de BIZ-regeling de enige specifieke wettelijke en landelijk geldende regeling die faciliteert dat gemeenten en ondernemers periodiek afspraken maken over de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkeling van een bedrijventerrein. Bovendien leidt het BIZ-instrument tot versterking van de organisatiekracht van een bedrijventerrein en kan de BIZ een springplank vormen voor het verwezenlijken van duurzaamheidsambities, zo blijkt uit dit onderzoek. De onderzoekers doen diverse aanbevelingen ter verbetering van het BIZ-instrument specifiek voor bedrijventerreinen.

Lees hier het rapport: ‘Investeren in het organiserend vermogen en de verduurzaming van bedrijventerreinen met behulp van bedrijveninvesteringszones’


Contact

Foto van persoon

Dr. C.J. (Cees-Jan) Pen

Lector De ondernemende regio