Ge Meent t / The Common Shed
We moeten op zoek naar nieuwe perspectieven op een vitale samenleving die gebruik maakt van de veerkracht die besloten ligt in mensen en gemeenschappen. Daarom is er de laatste jaren steeds meer (hernieuwde) aandacht voor de zogenoemde ‘commons’ benadering.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Commons hebben betrekking op gedeelde hulpbronnen en deze benadering gaat over het vinden van evenwicht tussen individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid bij het beheer en gebruik van deze gedeelde hulpbronnen. Het aantal initiatieven en onderzoeken naar ‘de commons’ neemt de laatste jaren sterk toe. Het gaat hierbij veelal om gezamenlijk beheer en gebruik van diensten die traditioneel toebehoren aan het collectieve en publieke domein, zoals zorg (buurtzorg), energie (lokale energiecoöperaties), beheer van de publieke ruimte (buurt in bloei) en veiligheid (buurtpreventie). Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar het opschalen of overhevelen van activiteiten die algemeen worden beschouwd als private aangelegenheden of particulier bezit naar de commons. Men spreekt daar vaak van de deeleconomie en de meeste initiatieven bestaan uit tech- en kapitaalgedreven deelplatforms (deelfietsen, deelauto’s, etc.) waarbij de nadruk ligt op efficiëntie, functionaliteit en anonimiteit in tegenstelling tot de waarden die centraal staan in de commons.
Uit vooronderzoek in opdracht van de minor Smart Cities binnen Fontys (2021) blijkt dat bewoners best open staan voor het gezamenlijk beheren en delen van spullen dicht bij huis met als belangrijkste motivatie de impact op het milieu, kostenbesparing en gemak. Het buurtniveau is de ideale eenheid vanwege de overzichtelijke schaal, de gemeenschapszin, lokale kennis, gedeelde belangen en bovenal het onderling vertrouwen.
Dit verkennend onderzoek richt zich op de voorgenomen ontwikkeling van een deelschuur in Buurtschap te Veld in Eindhoven Noord. Buurtschap te Veld is een experimenteel nieuw woongebied verbondenheid van bewoners met elkaar en het landschap centraal staan.
Projectdoelstelling
Het doel van dit project is:
1. Het verkennen van de waarden en behoeften ten aanzien van een deelschuur onder de bewoners en betrokken stakeholders in Buurtschap te Veld;
2. Het opstellen van impact-georiënteerde ontwerpprincipes voor een deelschuur;
3. Het voorbereiden en uitwerken van een actiegericht ontwerponderzoek rondom een deelschuur in Buurtschap te Veld.
Periode
Start September 2023
Looptijd 6 – 12 maanden