Sprint naar content
Project

Maak Ruimte voor Werk

In Nederlandse steden is er steeds minder ruimte voor maakbedrijven door de focus op woningbouw en stijgende vastgoedprijzen. Dit bedreigt de toekomst van de maakindustrie. Gemeenten hebben behoefte aan nieuwe oplossingen om betaalbare werkruimtes te behouden.

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Het project onderzoekt hoe gemeenten ruimte voor maakbedrijven in steden kunnen behouden en ontwikkelen. Het doel is om betaalbare, efficiënte en flexibele werkruimtes te vinden binnen stedelijke gebieden. Gemeenten moeten een integrale aanpak hanteren, waarbij wonen en werken gecombineerd worden. Het project richt zich op het ontwikkelen van nieuw gemeentelijk beleid en instrumenten om ruimte voor maakbedrijven te waarborgen, zodat deze bedrijven niet uit de stad worden verdrongen door woningbouw.

Projectdoelstelling

Het project moet de volgende concrete resultaten opleveren:

  1. Nieuwe beleidsinstrumenten: Ontwikkelen van specifieke beleidsinstrumenten voor gemeenten om ruimte voor maakbedrijven te behouden en te creëren binnen stedelijke gebieden.
  2. Praktijkhandboek: Een handboek voor gemeentelijke professionals met richtlijnen en best practices voor het integreren van werkruimte in stedelijke ontwikkeling.
  3. Ruimtelijke principes: Een set ruimtelijke principes en ontwerpoplossingen die gemeenten kunnen toepassen om werkruimte te combineren met andere stedelijke functies.
  4. Scenario's en evaluaties: Scenario's voor toekomstige ontwikkelingen en evaluaties van mogelijke oplossingen voor het behoud van maakbedrijven in de stad.
  5. Learning practices: Interactieve sessies met gemeenten en lokale belanghebbenden om kennis te delen, te valideren en te verbeteren.

Deze resultaten moeten gemeenten helpen om een evenwichtige stedelijke ontwikkeling te realiseren waarin zowel wonen als werken een plek hebben.

Periode

Het onderzoeksproject loopt van 1 juni 2024 tot en met 31 mei 2026.


Partners

Hogeschool van Rotterdam is trekker van dit project, binnen het project wordt samengewerkt met publieke partners, hogescholen, netwerkorganisaties en kennispartners..

Sfeerafbeelding Fontys

Dit project wordt medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


Contact

Foto van persoon

Dr. C.J. (Cees-Jan) Pen

Lector De ondernemende regio