Sprint naar content
Project

Toekomst verkiezing

De toekomstverkiezing gaat over vragen als: 'Wat is een goede wereld?' en 'Hoe kun je daar naartoe bewegen?' Door met burgers te praten, verhalen te verzamelen en dromen te verbinden met concrete mogelijkheden, gaan we op zoek naar een gezamenlijk toekomstperspectief. 

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

De Toekomstverkiezing werd gehouden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Inwoners van Nederland, zowel volwassenen als kinderen, werd gevraagd om aan te geven wat hun woonplaats een goede plek maakt.  

De verkiezing van de toekomst laat op eenvoudige wijze zien hoe politiek ook kan gaan over de eigen lokale omgeving, de lange termijn, saamhorigheid, eigenaarschap, creativiteit en dat het mogelijk is om in elke gemeente de belangen van zelfs toekomstige generaties te beschermen. Een breed publiek werd betrokken bij het idee dat we vandaag samen een belangrijke rol kunnen spelen in het vormgeven van de wereld van onze kleinkinderen. Dit creëert ruimte voor een ander gesprek. 

Het project bestond uit drie delen:

Deel 1 - verhalen ophalen

We vroegen honderden burgers waaronder vele jongeren wat hun buurt een fijne buurt maakte en hoe we het zelf nog fijner zouden kunnen maken. 

Deel 2 - verhalen ontwikkelen en kiezen

Gebaseerd op alle verhalen maakten we drie toekomstscenario’s voor een goede wereld in 2050. Binnen die toekomstscenario’s creëerden we verschillende rollen waarmee mensen zich zouden kunnen identificeren. De verhalen en beschrijvingen uit de dialogen over 'goed leven' worden door kunstenaars omgezet in beelden van de toekomst, onderbouwd met huidige initiatieven te koppen die nu al aansluiten bij die scenario’s, waardoor het nog makkelijker wordt om te begrijpen wat we willen voor de toekomst.  

Op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen wordt ook de Toekomstverkiezing gehouden. Alle inwoners, inclusief kinderen, mogen stemmen voor het Nederland van 2050. Deze stemming zegt welke versie van het jaar 2050 ons het gelukkigst zou maken. De uitslag van de Toekomstverkiezing wordt aan de gekozen lokale bestuurders gegeven, zodat zij niet alleen de belangen van hun kiezers kunnen verwoorden, maar ook die van toekomstige generaties.

Deel 3 - Dialoog over de toekomst

De toekomstverkiezing en de gemaakte toekomstbeelden zijn een startpunt voor dialoog over de toekomst binnen de politiek en de samenleving. Op die manier zullen we serieuze stappen zetten in de richting van een goede wereld. Niet om te dromen, maar om te leven. 

Dutch Futures Elections

Het project Dutch Futures Elections van de Turnclub is over gegaan in andere initiatieven zoals het ministerie van de Toekomst en toekomst plek beraden rond provinciale en waterschapsverkiezingen en landelijke verkiezingen. Fontys lectoraat Designing the Future houdt contact met de Turnclub voor mogelijkheden om samen te werken in andere projecten over democratiseren van de toekomst. 


Partners

Toekomstverkiezing is een initiatief van kunstenaar Merlijn Twaalfhoven van de Turnclub. De toekomstverkiezing heeft vele partners. 


Website Toekomstverkiezing https://toekomstverkiezing.nl/ 

Lector Tessa Cramer vertelde tijdens deze toekomstverkiezing lanceringsbijeenkomst in Pakhuis De Zwijger Amsterdam het belang van lange termijn denken en hoe iedereen daaraan kan bijdragen.  

Article Dutch Futures Elections – together with Turn Club - https://issuu.com/wfsf.president/docs/human_futures_magazine_march_2022-pagever/66 

Abstract + Presentatie -: https://futuresconference2022.com/programme/session-programme/


Contact

[NB: dit is een voorbeeld. Pas dit aan]