Detection & measurement
Het onderzoeksthema Detection & Measurement bundelt en deelt expertise op het vlak van akoestische, optische en elektrische meetprincipes en de bijbehorende signaalverwerking.
We hebben informatie nodig om de wereld te kunnen begrijpen en te verbeteren. Informatie krijgen we door metingen te verrichten die meestal gebruik maken van fysische principes. Meten alleen levert geen begrip van de gemeten processen op: Een verzameling “data” wordt “kennis” op het moment dat aan deze verzameling een betekenis gegeven wordt. Dat is het eigenlijke doel van meten.
Binnen Detection & Measurement werken we aan technieken om omgevings- en medische data te prepareren voor professionals en andere gebruikers. Hiervoor zijn meettechniek, signaalbewerking, modelvorming, statistische dataverwerking en data science nodig. Met deze technieken kunnen complexere parameters in de metingen gedetecteerd worden.
Themaleider
De themaleider is Urs Wyder.
Onderzoeksgebieden
Op dit moment focust ons onderzoek zich op 4 hoofdthema’s:
Akoestiek
Voor een goede leefomgeving thuis, op het werk en in de buitenlucht, is kennis van geluid van belang. Samen met bedrijven zorgen we voor optimale kennis en kenniscirculatie op het gebied van Akoestiek. Detection & Measurement heeft de beschikking over een akoestische ruimte en een groot assortiment aan geluidmeetapparatuur.
Health
Het onderzoek op het vlak van gezondheid richt zich vooral op het zichtbaar maken van lichaamsfuncties. Denk aan sensoren om gedrag en de fysiologie van mensen te meten. We maken tastbare modellen (fantomen) om data van patiënten toegankelijk te maken voor professionals. Deze modellen worden ook gebruikt als leermodellen voor medici in opleiding. Beeldvormende technieken zijn bij het onderzoek van essentieel belang. Detection & Measurement maakt onder andere gebruik van de beeldvormende apparatuur en 3D printfaciliteiten binnen Fontys.
Optica/Fotonica
Natuurkundige verschijnselen met licht (optica) en de interactie tussen fotonen en elektronen (fotonica) worden erg vaak gebruikt in meetprincipes. Met name spectrometrische en interferentiemethodes geven de mogelijkheid om kleine materie en kleine verschillen zichtbaar te maken. Maar ook vanuit het vak “verlichtingskunde” kunnen we arbo-aspecten van licht onderzoeken. Detection & Measurement heeft de beschikking over twee donkere kamers en vele opstellingen om te kunnen meten op grond van basisprincipes (spectrometrie, Michelson interferometrie, karakterisatie van laserbundels en glasvezels) en meer gevorderde principes (Fiber Bragg gratings, optical tweezers, foton-verstrengeling, Fabry-Perotinterferometrie, laservibrometer, etc.).
Opdrachten worden vanwege de veelzijdigheid en complexiteit van optische opstellingen vaak tijdens een stage uitgevoerd.
Creative Physics
In het hoofdthema Creative Physics leert de student om creatief te ontwerpen op basis van fysische principes. De projecten zijn zo gekozen dan goed ondernemerschap noodzakelijk is omdat de concepten doorontwikkeld worden totdat ze daadwerkelijk op een festival of expositie staan. Het lichtfestival “GLOW” is een drukbezocht jaarlijks terugkomend event in Eindhoven. Onze studenten leveren jaarlijks een bijdrage aan dit festival vanuit de optische en akoestische vakkennis. Het is een manier om de schoonheid van de natuurkundige principes te laten zien aan een breed publiek. Daarnaast leren onze studenten hier om ondernemerschap in hun onderzoek- en ontwerpprojecten te brengen. Het laat de klanten waar we onderzoek voor doen zien dat we inzetbaar zijn voor alle aspecten van innovatie, en ons niet beperken tot laboratoriumexperimenten.
Onderzoeksprojecten
Hier vul je de content voor afgeronde projecten
Content
Lopende projecten
Smart Optical Monitoring for Condition-Based Maintenance
Afgesloten projecten
Diagnostische knie testen
Cymatics: kijken naar geluid
Green Vinyl LP
Emotieherkenning bij verstandelijk gehandicapten
Onderwijs en apparatuur
Het onderwijs en onderzoek zijn nauw met elkaar verbonden. In onze laboratoria leren studenten werken met diverse soorten apparaten. Ook maken ze kennis met onderzoeksmethodes en zijn ze betrokken bij onderzoeksprojecten van het lectoraat. Een overzicht van onze laboratoria kun je hier vinden.
Voor studenten
Bijdragen van studenten aan onderzoek Detection & measurement 2023.
Studentenparticipatie ASIA project
Heat Battery
- Measurements on the Hydration of Potassium Carbonate
Artificiële pancreas
- A Glucose simulation, An analogue electrical simulation of the glucose level in the human body
- Validation Glucose Metabolism of Subcutaneous Insulin Administration for Diabetes
Applied Quantum Technology
- An introduction to quantum computing and its applications for Fontys HBO master
- Rekenmethoden in de kwantummechanica voor colleges van het minor vak Quantum World
Optical Monitoring
- Polarisation of light in optical fibres, Effects on polarisation of light due to transmittance and coupling in and out of single mode optical fibres
- Effects of external factors on the polarisation of light through step- and graded index multi-mode optical fibres
- Temperature and pressure measurements with a birefringent Fiber Bragg Grating
Aquaponics
- De Fluorescentie van een plant, Een onderzoek naar hoe fluorescentie onderscheiden kan worden van andere signalen uit het UV/VIS spectrum
- Het elektrische veld van een plant, Hoe meet je een elektrisch veld?
- A research into the fluorescence of plants through the use of Pulse Amplitude Modulation fluorometry
Voor studenten
Studenten kunnen het hele jaar door contact leggen met bedrijven die actief zijn in de technieksector. Op het platform van Fontys Meet & Match staan meer dan 500 bedrijfsprofielen. Log in en kies met welke bedrijven je in contact wilt komen. Ook Fontys docenten en onderzoekers kunnen hier terecht om de juiste connectie te maken.
Heb je al een profiel?
Als je al een profiel hebt op dit platform, dan kun je via deze link jouw persoonlijke link opvragen.
Nog geen profiel, wel interesse?
Wil je wel gebruik maken van deze uitgebreide bedrijvendatabase en heb je nog geen profiel? Dan kun je als student via deze link een profiel aanmaken.
Fontysmedewerkers
Wil je als Fontysmedewerker een kijkje nemen in de database ga dan naar deze link.
Kennisdeling
Publicaties
- A Novel Pulse Modulated Artificial Pancreas Design: The automatic control solution for diabetes type 1 - Simon L. Goede, Victor H. Snels, Willem-Jan Berghuis, Jan Bernards, Urs Wyder
- MRI-Compatible Cascaded Blood Pressure Microsensor - Conference Paper - Lodewijk Arntzen, Daan Boesten, Urs Wyder, Jan Bernards, Francesco Stallone, Hande Aydogmus, Remco Nieuwland, Marinus van der Hoek, Henk van Zeijl, Jan Schreuder, Guust van Liere, John Bolte
Partners
Met wie werk je samen? En is dat per project verschillend of zou je kunnen zeggen dat al het praktijkgericht onderzoek wel met dezelfde partners gebeurt? Wij denken aan de volgende partners die we hier kunnen vermelden: intern (met andere lectoraten, opleidingen, instituten, etc), extern met onderwijspartners, gesubsidieerde initiatieven, of met werkveldpartners.