Over Duurzaamheid en circulariteit
Het is een van de grote vraagstukken van onze tijd: hoe kunnen we beter met onze grondstoffen omgaan, zodat we de aarde niet uitputten, onze leefomgeving niet vervuilen en het voortbestaan van mens en dier niet in gevaar brengen?
Het vraagstuk van hoe we beter met onze grondstoffen kunnen omgaan, zodat we de aarde niet uitputten, onze leefomgeving niet vervuilen en het voortbestaan van mens en dier niet in gevaar brengen, is inderdaad een van de grote uitdagingen van onze tijd. Binnen het thema Duurzaamheid en Circulariteit werkt Fontys op verschillende niveaus aan dit vraagstuk, met een focus op de transitie naar een circulaire economie. Circulariteit is een essentieel onderdeel om de aarde op de lange termijn leefbaar te houden.
Echter, de transitie naar een volledig circulaire economie is complex en vraagt om grote maatschappelijke veranderingen. Op dit moment is ongeveer een kwart van de Nederlandse economie circulair, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de gebruikte materialen wordt hergebruikt of gerecycled (Rijksoverheid). Hoewel dit een stap in de goede richting is, blijft er nog veel werk te doen, aangezien Nederland zich ten doel heeft gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn.
Tegelijkertijd blijft wereldwijd het materiaalgebruik stijgen, worden er meer grondstoffen gebruikt voor productieketens, en neemt de hoeveelheid afval toe. De mondiale CO2-uitstoot blijft eveneens een zorg. Daarom is het essentieel dat de transitie naar een circulaire economie niet alleen op nationaal niveau, maar ook internationaal versneld wordt. Dit vraagt om fundamentele herzieningen van ons economisch systeem, zowel in Nederland als wereldwijd.
Het is duidelijk dat een circulaire economie niet alleen een nationale verantwoordelijkheid is, maar een wereldwijde uitdaging die samenwerking over grenzen heen vereist.