Sprint naar content

Tool: De weg van een internationale student naar employability

Waarom deze tool?

Terwijl bedrijven in het midden- en kleinbedrijf last hebben van een bijzonder krappe arbeidsmarkt (CBS, 2023) en staan te springen om personeel, lukt het internationale studenten maar niet om een passende baan te vinden, wat er regelmatig toe leidt dat ze Nederland verlaten. Volgens Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs), lukt het slechts 32 procent van de afgestudeerde internationale studenten een baan te vinden binnen het eerste jaar na hun afstuderen. Na vijf jaar heeft maar liefst 76 procent van de internationale studenten Nederland verlaten. Dit is niet alleen een gemiste kans vanwege de krappe arbeidsmarkt en de bijkomende gevolgen voor de Nederlandse economie, maar ook jammer voor de internationale studenten zelf. Maar liefst driekwart van hen geeft aan graag in Nederland te willen blijven na hun afstuderen (Nuffic, 2023).

In deze tool staat het volledige employabilitytraject van internationale studenten centraal, startend bij hun studiekeuze tot aan het vinden van een passende baan op de lokale arbeidsmarkt na het succesvol afronden van de studie. Het doel van dit digitale bordspel is om met elkaar in gesprek te gaan over de moeilijkheden en succesfactoren die internationale
studenten ervaren binnen dit traject.

Daarnaast maakt de tool het mogelijk om samen inzichtelijk te krijgen waar en wanneer de internationale student hulp nodig heeft en biedt het concrete handvatten om de lokale employability van internationale studenten te vergroten. We willen hiermee het draagvlak vergroten voor interventies gericht op het versterken van de employability van internationale studenten, zowel binnen de opleidingen als in het werkveld.

Deze tool is gebaseerd op interviews met internationale studenten die zijn gehouden voor het onderzoeksproject INTERLOCALITY.

Wat zijn de spelregels?

Kies als spelersgroep één internationale student, waarmee je gaat spelen (de hele groep speelt met hetzelfde personage). Zweef met je muis of cursor over de internationale studenten rechtsboven in het scherm om meer informatie te krijgen over de personages.

Klik aan het begin van je beurt op de dobbelsteen om te gooien en verplaats de internationale student vanuit start naar het bijbehorende vakje. Klik dan op het cijfer in het vakje. Vervolgens opent zich een scherm met meer informatie en een vraag die beantwoord moet worden door de spelersgroep. Ga met elkaar in gesprek en deel je eigen ervaringen.

Na het geven van een antwoord kan er zelf gecontroleerd worden of het antwoord overeenkomt met wat internationale studenten zelf aangeven. Dit doe je door te klikken op ‘lees wat studenten zeggen’.

Hierna wordt de dobbelsteen opnieuw gegooid en herhaalt deze aanpak zich. Het spel stopt bij het bereiken van de finish (vakje 13), wanneer de internationale student een passende baan vindt op de lokale arbeidsmarkt.

Let wel: de student moet landen op het laatste vakje. Indien dit niet uitkomt moet je de internationale student het aantal overgebleven vakjes terug verplaatsen.

Voorbeeld: Aan het eind van de beurt staat de internationale student op vakje 11. In de volgende beurt wordt 3 gegooid. De internationale student wordt dan verplaatst naar vakje 12 (van vakje 11 naar 12, naar 13 en weer terug naar 12).

Hoe kun je de tool gebruiken?

Je kunt de tool downloaden en printen of online gebruiken.

Voor de printversie kun je de bestanden hieronder downloaden:

Het spelbord De speelkaarten Spelinstructies

Voor de online versie kun je de tool openen in een webbrowser via deze link.

Of klik op onderstaande afbeelding.

Colofon

Deze tool is ontwikkeld door Luc Hameleers en Dr. Loes van Beuningen, onderzoekers van het lectoraat Dynamic Talent Interventions aan Fontys Hogeschool in Eindhoven, Nederland, gebaseerd op data uit het INTERLOCALITY-onderzoeksproject. De tool is tot stand gekomen met de hulp van Prof. Dr. Marian Thunnissen en Sander Wijnen.

Je mag de tool in zijn oorspronkelijke vorm gebruiken voor niet-commerciële doeleinden, mits je deze correct citeert. Neem gerust contact met ons op voor vragen of suggesties via INTERLOCALITY@fontys.nl.