Tool: Zachte matchingsfactoren
Waarom deze tool
Werk biedt structuur, bevordert sociale contacten, zorgt voor toegenomen welzijn en zingeving. Dit geldt voor reguliere werknemers en voor werknemers met een arbeidsbeperking. Om werk positief te laten bijdragen aan het welzijn van medewerkers is het belangrijk om een duurzame arbeidsrelatie te bewerkstelligen. Hiervoor is zowel een match op de harde eisen (bijvoorbeeld match tussen de functie-eisen en competenties van de kandidaat) als een match op de moeilijker meetbare, zachte factoren belangrijk (bijvoorbeeld organisatiecultuur en persoonlijkheid, zie ook punt 4). Organisaties worstelen vaak met de vraag hoe je een duurzame match tot stand brengt en hoe je dit zo goed mogelijk in kaart kunt brengen. Om organisaties daarbij te ondersteunen is de tool zachte matchingfactoren ontwikkeld.
Doelstelling
Het doel van deze tool is tweeledig. Allereerst geeft deze tool organisaties inzicht in welke zachte matchingsfactoren belangrijk zijn voor een duurzame match tussen werknemer en werkgever. Daarbij worden concrete handvatten gegeven voor het in kaart brengen van deze zachte matchingsfactoren. Daarnaast geeft het ingevulde instrument werknemers inzicht in de eigen behoeftes ten aanzien van de werkomgeving. Ten slotte geeft het ingevulde instrument werkgevers inzicht in sterke punten en aandachtspunten ten aanzien van zachte matchingsfactoren en handelingssuggesties om die zachte matchingsfactoren te verbeteren.
De tool
Uit onderzoek van het lectoraat Dynamische Talent Interventies blijken de volgende factoren aan werkgeverszijde een belangrijke rol te spelen:
1. Duurzaam investeringsgedrag: Steun vanuit de organisatie blijkend uit de inzet en extra energie die wordt besteed om de werknemer te ondersteunen in zijn of haar werkomgeving.
2. Veilige sfeer: Manier van omgang met elkaar waarin werknemers zichzelf kunnen zijn.
3. Volwaardig werknemerschap: de werknemer voelt zich in het dagelijkse functioneren een (toenemende) volwaardige werknemer en niet als iemand met een aandoening.
4. Sociale steun van collega’s: de mate waarin de nieuwe collega een beroep kan doen op collega’s die hem uitnodigen tot volwaardig werknemerschap.
5. Sociale steun door (direct) leidinggevende: waardering door en gezien worden door de direct leidinggevende.
Deze factoren blijken ook voor de werknemer een belangrijke rol te spelen. Wil je meer weten over bovenstaande factoren? Klik dan hier.
Deze factoren zijn vertaald naar praktische tools voor zowel werkgevers als werknemers. De Werkgeverszelfscan is hier te vinden.
Naast deze factoren zijn ook concrete handelingssuggesties opgenomen voor werkgevers om deze cruciale zachte factoren positief te beïnvloeden om zo een welkome werkomgeving te kunnen creëren voor werknemers.
Deze zijn hier te vinden (volwaardig werknemerschap), hier (veilige sfeer) en hier (sociale steun leidinggevende).
De tool zachte matchingsfactoren voor werkgevers en werknemers is hier te vinden.
Met deze interactieve PDF kunnen werkgevers en werknemers zichzelf scoren op de vijf zachte matchingsfactoren en zo kijken op welke vlak er een match is en op welk vlak aanpassingen nodig zijn.
Voor wie is de tool zachte matchingsfactoren geschikt?
De tool is ontwikkeld om HR-professionals inzicht te geven in de match op de zachte factoren tussen een toekomstige medewerker en de werkplek, dit kan zowel een reguliere medewerker zijn als een medewerker met een ondersteuningsbehoefte. Daarnaast is de tool ontwikkeld voor de onderwijsprofessional die inzicht wil hebben in deze match voor een student die gaat beginnen met zijn stage of afstuderen of die de arbeidsmarkt gaat betreden na zijn studie.
Tot slot is de tool ontwikkeld voor de werkgever die deze zachte matchingsfactoren wil verbeteren. De tool geeft werkgevers inzicht in hun sterke punten en aandachtspunten ten aanzien van de zachte matchingsfactoren en geeft ook concrete handelingssuggesties om deze factoren te verbeteren.
Hoe gebruik je de tool zachte matchingsfactoren ?
De tools kunnen online gebruikt worden. Eventueel kunnen de tools als pdf gedownload en lokaal opgeslagen worden. Ons advies is om (vanwege de beperkte interactiviteit als download) de tool steeds via de online gepubliceerde versie te gebruiken.
De tools zelf (online of als download) kunnen simpel met de muis bestuurd worden. Voor zowel de werkgeverszelfscan als de tool zachte matchingsfactoren geldt het volgende: door te klikken op één van de zachte matchingsfactoren verschijnt een pop-up met meer informatie over deze factor.
Bij de tool kan vervolgens voor de werknemer ingevuld worden in hoeverre deze behoefte heeft aan de verschillende zachte matchingsfactoren, door te klikken op de cirkel die de passende mate van behoefte aangeeft (1 t/m 5). Hetzelfde kan gedaan worden voor de werkgever: in hoeverre biedt de werkgever de zachte matchingsfactoren aan (1 t/m 5)? Door voor beide partijen deze kaart in te vullen, komt een eenvoudig overzicht tevoorschijn waaruit een eventuele match af te leiden is en die inzicht biedt in ontwikkelpunten waar concrete handelingssuggesties voor ontwikkeld zijn waar de werkgever mee aan de slag kan.
Hoe is de tool zachte matchingsfactoren tot stand gekomen?
De tool is tot stand gekomen op basis van onderzoek en in co-creatie met de praktijk.
Ontwikkelaars
De oorspronkelijke tool is ontwikkeld door een consortium van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie, praktijkpartners (Ergon, WSD, Randstad Participatie), kennisinstellingen (Trimbos Instituut, Tranzo), Universiteit Utrecht (USBO), IT-er Chiem Janssen en IT-bedrijf Wolfpack.
Docent-onderzoekers die betrokken waren bij de ontwikkeling: René Kersten, Manon Krabbenborg, Chris Smerecnik, Peter Bos, Kazimier Helfenrath.
Daarnaast vanuit het Lectoraat Mens en Technologie: Mariëlle Rosendaal, Janienke Sturm.
Ten slotte de afstudeerstudenten: Kaz Steijvers en Aniek Leemans.
De doorontwikkelde versie van de tool, die hierboven besproken wordt, is tot stand gekomen door Kazimier Helfenrath, Manon Krabbenborg, Mariëlle Rosendaal en Wendy op het Veld, in samenwerking met Marlou Heskes vanuit Career Jumpstart.
Contact?
Vragen over of suggesties voor aanvullingen of wijzigingen ontvangen wij graag. Dat kan door contact met ons op te nemen via lectoraattalent@fontys.nl