Sprint naar content

Sessie 4: Verduurzamen Maakindustrie

Circulaire materialen en duurzame processen

Sessieleiders: Guido Smets en Mike Braat
Introductie

Productie van kunststof bedraagt 400 Mt in 2022 met een voorspelling dat in 2050 500 Mt geproduceerd zal worden. Ruim 40% daarvan wordt ingezet in ‘single-use plastics’ wat dus aanleiding geeft tot een grote hoeveelheid aan afval. Verantwoord omgaan met dit afval is dus een must. Vandaar dat er onderzoek noodzakelijk is, en natuurlijk gaande is, op het re-use, recycling van materialen. Dat doen we ook binnen de Fontys onderwijs en onderzoeksafdelingen Applied Science (verwerking en dus recycling en analyse van kunststof materialen) en Additive Manufacturing ( ‘first time right printing’ en ‘large scale printing of sustainable materials’ bijvoorbeeld).

Presentatie

Download de presentatie via deze link.

Welke thema’s kwamen aan bod:

Na onze inleidende presentatie/pitch is er een discussie binnen de groep ontstaan waarbij onderstaande zaken meest belangrijk/opvallend waren:

Uitdaging

de kwaliteit van recycle materiaal. Als gevolg van mechanische recycling gaan de eigenschappen van kunststofmaterialen vaak achteruit (downscaling). Maar in welke mate? Is daar iets aan te doen middels additieven? Chemische recycling zou een toevoeging kunnen zijn en daarin lopen momenteel grootschalige onderzoeken, o.a. bij CHILL.

Belemmering

de toepassingsgebieden bepalen natuurlijk ook de eisen. Bijvoorbeeld voedseltoepassingen: recycling materiaal moet dan FDA approved zijn. Zeker ook in de medische wereld kijkende naar steriliteit. Daardoor zijn potentiële gebruikers terughoudend bij het gebruiken van recycle materiaal. Tevens is vaak recycle materiaal duurder want de terughoudendheid verhoogt. Er dient dus een certificering te zijn voor dergelijke materialen.

Randvoorwaarden

Certificering is belangrijk, het opzetten van een zogenaamd paspoort is zeker een toegevoegde waarde. Echter, dit is sowieso een moeilijk gegeven aangezien (zoals bij virgin materiaal gebruikelijk is) een technical datasheet opstellen moeilijk is. Kwaliteit verschillen in recyclaat (wat komt er in, wat zijn de producten… daardoor veel spreiding in soort materiaal ook al horen ze allemaal bij 1 materiaal categorie) maar ook hoe test je de waarden statistisch gezien als je een “big-bag” recyclaat hebt staan? Tevens zie je zelfs onderscheid in eigenschappen in het materiaal in zomer of winter (mede afhankelijk van wat voor producten in afvalstroom terecht komen).

Closed value chain

Daarvoor zijn verschillende thema’s vereist en niet alleen kennis op gebied van materialen en processen. De vergaarde kennis kan dan sneller ‘gedeeld’ worden.

Conclusie

Met welke aandachtspunten gaan de deelnemers aan de sessie naar huis? En wat kan jij als onderzoeker bij Fontys met de input die je hebt gekregen?

Er is gesproken over samenwerking tussen verschillende partijen. Er zal een meeting gepland worden met o.a. CHILL, VDL.

Wat we als onderzoekers meenemen: de gevoerde discussie wordt door verschillende partijen en in verschillende gremia/organisaties gevoerd. Proberen meer te clusteren, te bundelen waardoor er vooruitgang geboekt kan worden.

Contact

Heb je een vraag over deze sessie of wil je een vervolgafspraak plannen? Neem dan contact op met:

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Foto's gemaakt door Odette Beekmans

Guido Smets

Guido Smets

Themaleider Polymers
Foto van persoon

M.M.A.J.F. (Mike) Braat

Docentonderzoeker