Sprint naar content

Probleem

Een vraag waar je niet dagelijks bij stilstaat, of misschien wel nooit. Wat gebeurt er eigenlijk in je schoenen wanneer je loopt? Je trekt een sprintje om de trein te halen, je loopt de trap op omdat je iets vergeten bent of je maakt je dagelijkse gang door je huis. Je mag er vanuit gaan dat een stevig paar schoenen jouw voeten goed op hun plek houdt, maar het schuiven van de voeten tijdens het lopen is onvermijdelijk.

Mensen die tijdens het lopen een nog groter beroep doen op hun voeten zijn  diabetespatiënten. Deze hebben een grotere kans op overgewicht en ook een gevoeliger en kwetsbaar wordende huid. Daarmee komt er tijdens het lopen nog meer druk op de voeten te staan. De kans op wondvorming (ulcer) is daardoor groter en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot amputatie. In Nederland leven op dit moment ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Op wereldniveau heeft zo'n 10% een vorm van diabetes, ofwel zo'n 347 miljoen (!) mensen.

Sfeerafbeelding Fontys

Het praktijkgerichte onderzoek Shoe-TIMes bij Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven is druk bezig met de ontwikkeling van sensoren in de schoen. Deze kunnen de druk- en schuifkrachten op de voet in de schoen tijdens het lopen in kaart brengen. Is dit beeld helder, dan kan er een maatwerkschoen worden ontwikkeld die onder andere diabetici van hun loopproblemen af kan helpen.

Met een podoscoop of een foamafdruk kan de orthopeed of osteopaat de gesteldheid van de voet meten. Dit is echter meestal in statische toestand. De dynamica van het lopen en wat er werkelijk met de belasting van de voet gebeurt blijft hiermee buiten beeld.

Dat moet en kan anders dacht het multidisciplinaire onderzoekteam Shoe-TIMeS van het Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven (link). Initiatiefnemers Geert-Jos van der Maazen(link) en Fred Holtkamp(link) willen een ongebaand pad op. Ze zijn namelijk bezig sensoren voor de binnenkant van de schoen te ontwikkelen die de dwarskrachten op de voet tijdens het lopen meten. Dit is op het niveau van krachtmetingen nog nooit eerder gedaan. Assistent docent-onderzoeker Van der Maazen: ‘Het zal niet makkelijk zijn om dit te ontwerpen, maar het levert ons belangrijke inzichten op over de krachten in de schoen. Dit kan ons helpen bij het maken van een soort schoen die wondvorming voorkomt en loopproblemen in het algemeen aanpakt.

 

Innovatieve ideeën voor de zorg? Interesse in samenwerking?
Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Geslacht
Bel mij terug (optioneel)

Sfeerafbeelding Fontys