Adherence
De adherence-studie levert een belangrijke bijdrage in het verbeteren van de behandeladviezen van podotherapeuten bij mensen met een reumatische aandoening, wat mogelijk leidt tot betere resultaten zoals het verminderen van symptomen en beperkingen bij mensen met een reumatische aandoening.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Podotherapeuten spelen een belangrijke rol in de behandeling van voetklachten bij reumatische aandoeningen. Het succes van de behandeling hangt onder andere af van de therapietrouw aan behandeladviezen door patiënten. Inzicht in de beïnvloedende factoren is van belang, om de zelfmanagement ondersteuning die de podotherapeut in de behandeling biedt te kunnen verbeteren.
Projectdoelstelling
De Adherence-studie is opgezet om in kaart te brengen in welke mate patiënten met een reumatische aandoening en voet- en/of enkelklachten behandeladviezen van de podotherapeut opvolgen. Wanneer dit helder is kan onderzocht worden welke gedragsveranderingstechnieken (behaviour change techniques BCT’s) helpend zijn voor patiënten om hun gezondheidsgedrag aan te passen en de therapietrouw te verhogen. Op basis daarvan zal een scholingsprogramma ontwikkeld worden om podotherapeuten te scholen in het gebruik van effectieve BCT’s bij hun patiënten met een reumatische aandoening en voet- en/of enkelklachten. Deze Adherence-studie heeft een looptijd van vijf jaar en zal halverwege 2028 afgerond worden.
Aanpak
Dataverzameling via vragenlijsten
We zijn op zoek naar podotherapeuten die ons willen helpen met dit onderzoek. In het kader van deze studie zijn twee vragenlijsten ontwikkeld; één voor de podotherapeut en één voor zijn/haar patiënten. Deze vragenlijsten richten zich op het in kaart brengen van de gegeven behandeladviezen (door de podotherapeut) en de mate van opvolging van de behandeladviezen (door de patiënt). Op basis van ongeveer 200 ingevulde vragenlijsten gaan we onze onderzoeksvragen beantwoorden. En willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de behandeling die de podotherapeut kan bieden aan patiënten met een reumatische aandoening.
Doe je mee?
Ben jij podotherapeut en zie je regelmatig, of af en toe, patiënten met reuma-gerelateerde voetklachten? Wij kunnen dit onderzoek niet uitvoeren zonder jouw hulp! Aan de hand van een aantal stappen leggen we in de flowchart uit wat deelname aan het onderzoek voor jou en jouw patiënten inhoud.
Ben je geïnteresseerd, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met onderzoeker Elleke Huijbrechts.
Ben jij podotherapeut en wil je meedoen? Volg dan onderstaande stappen.
Behandel jij patiënten met reuma-gerelateerde voetklachten? Jouw hulp aan dit onderzoek wordt zeer gewaardeerd! Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt in het behandelen van deze voetklachten. In dit onderzoek richten we ons op de mate waarin de door jouw gegeven behandeladviezen worden opgevolgd door jouw patiënten en hoe we dit kunnen optimaliseren.
Door podotherapeut
1.1 Lees de informatiebrief en toestemmingsverklaring over deze studie
1.2 Neem bij vragen contact op met onderzoeker Elleke Huijbrechts via
1.3 Wil je meedoen? Lever dan de getekende toestemmingsverklaring in via onderstaande link
Door podotherapeut
Tijdens intake bij patiënt die jaar behandelen voor reuma-gerelateerde voetklachten
2.1 Heeft patiënt voetklachten gerelateerd aan artrose, reumatoïde artritis, (pseudo)jicht en/of sponyloartritis (artritis psoriatica of ziekte van Bechterew). Zo ja, ga naar 2.2. Zo nee, beëindig dan stap 2.
2.2 Vraag aan de patiënt of hij/zij mee wil doen aan dit onderzoek en hiervoor over zes weken een vragenlijst wil invullen (dit duurt ongeveer 20 minuten).
2.3 Als de patiënt mee wil doen, meld je de patiënt aan via onderstaande link. Jij als podotherapeut ontvangt een vragenlijst per mail over de behandeling van deze patiënt (dit duurt ongeveer 5 minuten).
Door onderzoeker
Na aanmelding van de patiënt (door de podotherapeut) ontvangt deze een informatiebrief met toestemmingsverklaring per mail. Als de patiënt toestemming geeft voor deelname, wordt een vragenlijst per mail doorgestuurd (zes weken na de podotherapie intake).
Voor jouw bijdrage aan dit onderzoek ontvang je een certificaat die je kunt opvoeren in het kwaliteitsregister Paramedici
Voorbeeld: Bij deelname van 15 van jouw patiënten ontvang je 10
punten in het kader van deskundigheidsbevorderende
activiteiten (participatie binnen wetenschappelijk onderzoek).
Het adherence project heeft een looptijd van vijf jaar en zal halverwege 2028 afgerond worden. Minimaal 200 patiënten dienen een vragenlijst te hebben ingevuld. Naar verwachting zal dit aantal rond Maart 2025 bereikt zijn.
Kennisteam
Dr. M.F. (Martijn) Pisters
Lector Empowering Healthy Behaviour (onderdeel van lectoraat HIT)E.J. (Elleke) Huijbrechts Msc.
Docentonderzoeker Empowering Healthy BehaviourPartners
De adherence-studie wordt uitgevoerd met subsidie van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in een samenwerking met:
- lectoraat HIT van Fontys
- lectoraat Smarth Health van Saxion, aandachtsgebied podotherapie
- Amsterdam UMC – research institute Amsterdam Movement Sciences
Publicaties
- Huijbrechts, E., R. van Berkel – de Kort, I. van Echteld. (2024). "Methodisch podotherapeutisch handelen bij kristalartritis van de voet." PodoSophia 32(1): 18-21.
- van Berkel - de Kort, R., E. Huijbrechts, M. van der Leeden en M. Tenten - Diepenmaat (2023). "Health professionals: Call to action: Samen voor professionele voetzorg Ontwikkeling van e-learning helpt bij signaleren, monitoren en behandelen." Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie(4): 99-102.