Sprint naar content

Bewegen met Artrose

Wat houdt het project in?

Knieartrose is een chronische en ongeneeslijke gewrichtsziekte waarbij het kraakbeen steeds verder beschadigd raakt. Het leidt tot pijn, verlies van mobiliteit, hoge sociaal-economische kosten het aantal patiënten blijft toenemen. Een verhoogde belasting op de knie is gerelateerd aan ontstaan en progressie van artrose.

‘Bewegen met Artrose’ richt zich op de relatie tussen lichaamshouding en kniebelasting bij mensen met knieartrose. Hierbij is het doel om de houding van patiënten dusdanig te manipuleren dat de kniebelasting verlaagt. De huidige resultaten laten zien dat deze strategie goed aanslaat: pijn vermindert, mobiliteit verbetert, en mogelijk wordt verdere artrose voorkomen.

In het bewegingslaboratorium van Fontys Paramedische Hogeschool worden door onderzoekers, minor- en afstudeerstudenten (verbonden aan profileringsthema Technologie in de Zorg) bewegingen en gewrichtsbelasting nauwkeurig gemeten via hoogwaardige 3D-bewegingsregistratie. Specifieke slimme aanpassingen aan de lichaamshouding blijken de kniebelasting sterk te kunnen verlagen, zónder negatieve bijwerkingen te introduceren in omliggende gewrichten.

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Vraag het ons

Meer weten, publicatie opvragen of andere vraag? Benader ons!