Sprint naar content

Virtuele Snuffelstage

Bij Amarant melden zich wekelijks mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ten gevolge van hun geestelijke en/of fysieke beperking aan voor dagbesteding. Zij willen graag op een zinvolle manier bezig zijn, liefst in een “echt” bedrijf. Maar hoewel deze mensen graag willen, hebben zij vaak nauwelijks inzicht in hun eigen mogelijkheden en de inhoud van het werk. Dit zorgt voor teleur-stellingen bij de cliënten, de bedrijven en de begeleiders van Amarant.

Amarant zou deze cliënten graag beter van dienst zijn en voorbereiden op het werk in de dagbesteding. Door gebruik te maken van een virtuele snuffelstage kunnen cliënten in een veilige en gecontroleerde omgeving kennis maken met het bedrijf en de situaties die ze daar zullen tegenkomen. De begeleiders kunnen bovendien beter inschatten wat de cliënt kan en in welke omgeving dit het beste past. Voor deze cliënten geldt nog meer dan voor anderen de uitspraak:

‘’Vertel het me en ik zal het vergeten,
laat het me zien en ik zal het onthouden,
laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken”.

Om de cliënten kennis te laten maken met hun mogelijke toekomstige werkplek zullen we in deze pilot Virtual Reality inzetten. Virtual Reality biedt de mogelijkheid om de in de virtuele (en dus veilige) wereld een levensechte ervaring op te doen in een authentieke context. We maken hiervoor gebruik van een Virtual Reality toepassing die door Fontys Hogescholen is ontwikkeld, en die voor Amarant zal worden aangepast naar de eigen context en afgestemd op de cliënten van Amarant.

Sfeerafbeelding Fontys

2019 - ...

Betrokken docenten / onderzoekers

  • Docentonderzoekers TP (Janienke Sturm, Marijke Bergman)

Projectresultaten

Tools

  • VR toepassing Virtuele snuffelstage (beoogd)