Sprint naar content
Project

Vechtende jongeren. Vechtsport als pedagogische interventie

Dit landelijke RAAK-project bestudeerde de pedagogische waarde van vechtsport voor jongeren die het opgroeien in onze samenleving als een struggle ervaren.

Onderdeel van:

Voor dit type jongere blijkt vechtsport een aantrekkelijk alternatief om bij een community te horen waar zij erkenning en respect kunnen ervaren. Wat zijn – al dan niet – de werkzame factoren en processen in een vechtsportschool voor deze kwetsbare jongeren, die wij in dit project ‘vechtende jongeren’ noemen?

Het onderzoek liep van mei 2019 tot december 2021 en werd uitgevoerd in vier steden: Zwolle, ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam. Als penvoerder van deze aanvraag hadden we een consortium gevormd met Hogeschool Windesheim, de Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Sport, het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij en vier vechtsportpraktijken: Farent/PowerUp073 in Den Bosch, Travers Welzijn in Zwolle, Boks het voor Elkaar in Amsterdam en Slimani Gym in Zeist.

Het doel van het onderzoek was om pedagogen in de sport, sociaal werkers en vechtsportcoaches specifieke tools te bieden om adequaat met vechtende jongeren in de vechtsportpraktijk te kunnen werken.

Tijdens de 'Voor de Jeugd Dag 2021' mocht Kors Perdijk in de Westergasfabriek in Amsterdam iets over het project Vechtende Jongeren vertellen. Ook ging hij in gesprek met Ibrahim en jongerenwerker Reggae. Bekijk de video van de 'Voor de Jeugd Dag 2021' hieronder.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Op 16 november 2021 is het praktijkonderzoek Vechtende Jongeren afgesloten. Je kunt hier het eindsymposium bekijken. Er is tijdens dit online eindsymposium gedeeld hoe je met jongeren aan veerkracht kan werken doormiddel van kickboksen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Publicaties

Perdijk, K., Gemert, F., Malaihollo, L., Nierop, B., Pegge, M. en Rijnbende, J. (2022). Vechtende Jongeren: Veerkrachtiger door Kickboksen. Tilburg: Fontys Hogeschool Pedagogiek - Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst.

Perdijk, K. (2021). Free2Move, Zwolle. In: S. Sieckelinck & F. Kaulingfreks (2021) Dream Teams. Samenwerken aan veerkrachtige identiteitsvorming van jongeren. Amsterdam: Amsterdam University Press

Platform JEP (maart 2021). Vechtende Jongeren: meer dan alleen een manier om agressie kwijt te raken. JEPzine.

Khoeblal-Malaihollo, L.A. & Perdijk, K. (2021, 22 april). Trainen na de lockdown vraagt veerkracht van de (aangekomen) jonge vechtsporter. Alles over Sport

Perdijk, K., Khoeblal-Malaihollo, L., Pegge, M. & Rijnbende, J. (2020). Vechtende Jongeren. In IEDEREEN AAN ZET! Abstractboek Dag van het Sportonderzoek, 74-76

Perdijk, K. (2020). Column Vechten en Pedagogiek. In De Jong, W, Becker, J, De Deckere, H., Metselaar, J., Schonewille, I., & Van der Poel, L. (2020), Pedagoog, durf te spelen! Amsterdam: Uitgeverij SWP

Starremans, S. (2018). Boksen als interventie. Effectief of spelen met vuur. Jeugd en Co. Jaargang 2018. Nr 4. (bijdrage door interview)

Berg, T. van den, Kooi, M. van der, Haar, M. ter, Kooijmans, M. (2018, 19 november). Vechtsport verleidt jongeren tot het maken van positieve keuzes. www.socialevraagstukken.nl

Berg, T. van den, Kooi, M. van der, Haar, M. ter, Kooijmans, M. (2018). Winnen van jezelf. Hoe vechtsport jongeren verleidt tot het maken van positieve keuzes. Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, 111(4), 42-45.

Dijkhuis, T. (2021) Vechtende Jongeren: Via Kickboksen beter omgaan met obstakels in het dagelijks leven. Online artikel voor Alles over Sport.nl. Publicatiedatum: 27-12-2021


Contact

Foto van persoon

Dr. M.J.B. (Maike) Kooijmans

Lector Opvoeden voor de Toekomst
Foto van persoon

K. (Kors) Perdijk

Senior onderzoeker
Foto van persoon

J. (Judith) Rijnbende

Docentonderzoeker
Foto van persoon

L.A. (Lisa) Malaihollo

Junior onderzoeker