Sprint naar content

RN-OPINION studie

Verpleegkundigen werken midden in een breed scala aan maatschappelijke en professionele debatten over onder meer zeggenschap, arbeidsmarktkrapte, functiedifferentiatie en persoonsgerichte zorg. Tegelijkertijd zijn verpleegkundigen de ideale woordvoerder, vertaler en vertolker van het verpleegkundige vak én belangenbehartiger voor waardevolle zorg. Dit vraagt om verpleegkundig opinieleiderschap, om het zorgbeleid en de publieke opinie te beïnvloeden. 
Het prgramma loopt van 01 september 2018 tot 01 september 2023.


Doel

Samen met verpleegkundigen uit de praktijk inhoud en vorm geven aan publiek opinieleiderschap binnen de verpleegkundige context en daarmee de publieke opinie, het beleid en de politiek beïnvloeden.


Verwachte resultaten

- Een actuele definitie van publiek opinieleiderschap in de context van de verpleegkundige praktijk. 
- Evaluatie van het programma opinieleiderschap voor verpleegkundigen. 
- Beschrijving van de impact van het leiderschapsprogramma op de overtuigingen, opvattingen en vaardigheden van deelnemers, met betrekking tot publiek opinieleiderschap binnen de verpleegkundige praktijk.


Aanpak

Met behulp van een actieonderzoeks-gerichte benadering wordt een leiderschapprogramma ontwikkeld, uitgevoerd en geëvalueerd. Met behulp van een conceptanalyse wordt een actuele definitie geformuleerd van publiek opinieleiderschap in de verpleegkundige context. Die definitie wordt getoetst aan de praktijk. 

Placeholder for Fontys video
"Krachtige, invloedrijke en zichtbare verpleegkundigen geven als opinieleider richting aan het verpleegkundig en maatschappelijk debat. We maken ons samen sterk voor deze ontwikkeling"
Pieterbas Lalleman (Fontys Hogeschool) en Josien Engel (Hogeschool Utrecht) - Dieke Feliksdal (NU'91)

Foto van persoon

Dr. P.C.B. (Pieterbas) Lalleman

Lector Leiderschap in het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving