Flex inleg en verpakking
Hoe kan Bio Bakkerij De Trog haar broden zo verpakken dat menselijk contact niet meer nodig is? Voor het Interreg-project 'Flex inleg en verpakking' onderzoekt Fontys GreenTechLab de mogelijkheid om de verpakkingslijn van de biologische bakkerij te automatiseren.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Bij Bio Bakkerij De Trog worden de broodproducten ingepakt onder beschermende atmosfeer, ook wel MAP (Modified Atmosphere Packaging) genoemd. Tijdens dit verpakkingsproces worden gassen aangebracht om het bederf van voedsel tegen te gaan. Dit is een zwaar proces voor de inpakkers en door het menselijke contact bestaat de kans op besmetting. Het project Flex inleg en verpakking, onderdeel van het Interreg Smart Farming & Food Processing, zoekt naar een oplossing om de broodproducten direct uit de oven automatisch te verpakken.
Projectdoelstelling
Het belangrijkste doel is om menselijk contact tijdens het inpakproces te verminderen. Dit helpt om zware handelingen te vermijden en het risico op besmetting te verlagen. Daardoor blijven de producten langer goed. Naast dit hoofddoel wordt ook kwaliteitscontrole toegevoegd. Hierdoor kunnen producten, die niet voldoen aan de standaard worden verwijderd voordat ze worden verpakt.
Periode
2024-2026