Sprint naar content
Project

RoseGuardian

Hoe verwijder je onkruid tussen geteelde rozen zonder de plant en de bodem te beschadigen? Onderzoeksgroep GreenTechLab werkt in het project RoseGuardian samen met bedrijven Compas Agro BV en Frank Coenders Kwekerijen BV. Doel van dit KIEM-project is een robot te ontwikkelen die onkruid op een duurzame manier verwijdert bij de open teelt van rozen.

Wat houdt het project in?

Het project richt zich op het onderzoeken, testen en bevestigen van methoden om onkruid te herkennen en te verwijderen. Zo willen de onderzoekers de efficiëntie verhogen, arbeidskosten verlagen en de opbrengst van de rozen verbeteren. Tegelijkertijd willen ze ervoor zorgen dat de milieueffecten minimaal blijven. Voor dit project wordt een rijdend robotplatform ontwikkeld dat tussen de rijen rozen gaat rijden. Met behulp van cameradetectie herkent de robot het onkruid, dat met een tool de grond in wordt geboord. Op deze manier krijgt de groei van onkruid geen kans, waardoor de voeding uit de grond naar de rozen gaat en er ook geen schaduw van het onkruid ontstaat, waardoor de rozen minder snel groeien.

Juiste vorm en route

Het GreenTechLab ontwikkelt nieuwe toepassingen met bestaande technologieën: “Samen met een studententeam zijn we nu bezig om voor de tool, die het onkruid gaat terugdringen, de juiste vorm te kiezen. Daarbij moeten we rekening houden met de hoek waarmee vanaf het robotplatform in de grond geboord kan worden. Verder is het belangrijk dat de route, die het platform over het veld rijdt, zo efficiënt mogelijk is zodat het onkruid zo goed mogelijk aangepakt kan worden. Een andere student is bezig om deze route te simuleren en te kijken hoe de robot het beste aangestuurd kan worden”, vertelt Daniel Rateike, projectleider bij GreenTechLab.

Veilige samenwerking met robots

Tom Jacobs, student Informatica: “Robots zullen steeds meer het werk van mensen over gaan nemen. Dit gebeurt op veel gebieden, ook in de landbouw. Voordat robots ons werk over kunnen nemen, moet de veiligheid gegarandeerd worden. In dit project bouw ik een virtuele testomgeving om te kijken of robots veilig rondom mensen kunnen navigeren. Deze omgeving kan gebruikt worden om de robot op een veilige en efficiënte manier te ontwikkelen. Hiermee kan eventueel in de toekomst makkelijker voldaan worden aan de strenge eisen voor CE-certificering.”

Projectdoelstelling

Dit project heeft als doel om gezamenlijk robotica toe te passen om de onkruidverwijdering en het beheer in de open teelt van rozen te verbeteren. Andere doelen zijn het verhogen van de efficiëntie, het verlagen van de arbeidskosten en het verbeteren van de gewasopbrengst, terwijl de milieueffecten tot een minimum worden beperkt. Het project brengt de expertise van de bedrijven Compas Agro en Frank Coenders Kwekerijen op het gebied van vollegrondteelt samen met de expertise van GreenTechLab op het gebied van precisietuinbouw en robotica. Door de krachten te bundelen, hopen de bedrijven en onderzoekers een innovatieve oplossing te vinden voor het probleem van onkruid in de rozenkwekerij. Het project is een goed voorbeeld van hoe technologie en tuinbouw kunnen samenwerken om efficiënter en duurzamer te werken.

Looptijd

September 2023 – augustus 2024

Resultaat

Er wordt gestreefd naar een resultaat waarbij het lukt:
- Om de beste methode voor het verwijderen van onkruid te onderzoeken;
- Om onkruid en niet-onkruid te identificeren met behulp van een vision applicatie op basis van deep learning en AI;
- Om praktijktesten te doen om onkruid te verwijderen in een proefomgeving.

De resultaten van "RoseGuardian" zullen niet alleen de rozenkwekerijen helpen, maar kunnen ook een positief effect hebben op andere soorten tuinbouw. Het project laat zien hoe belangrijk samenwerking is om vooruitgang te boeken en hoe technologie kan helpen om oude problemen op nieuwe manieren op te lossen.

Contact

Foto van persoon

D.(Daniel) Rateike MEng

Projectleider & docentonderzoeker