Sprint naar content

Terugblik lectorale rede

Sfeerafbeelding Fontys

Op donderdag 27 maart 2025 hield Theo Niessen, lector Versterking impact praktijkgericht onderzoek, zijn lectorale rede 'Impact als respons-ability'. In de Cacaofabriek in Helmond deelde Theo zijn visie op de kracht van praktijkgericht onderzoek in een wereld die continu in beweging is.

Rede

In zijn lectorale rede presenteert Theo Niessen een nieuw perspectief op impact in praktijkgericht onderzoek. Hij introduceert het "binnenkant-perspectief", waarin impact niet (alleen) wordt gezien als een meetbaar eindresultaat, maar als een dynamisch proces dat ontstaat in dagelijkse interacties tussen alle betrokkenen. Niessen stelt dat impact niet eenzijdig kan worden gestuurd of gemeten, maar voortdurend vorm krijgt in gesprekken, ervaringen en relationele dynamieken. Dit staat in contrast met het dominante, meer lineaire "Standaard Logisch Model".

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Het programma was als volgt:


12.00 uur
Ontvangst

12.30-13.45 uur
Workshopronde 1

14.00-15.15 uur
Workshopronde 2

16.00-17.00 uur
Welkom Karen Cox (directeur Fontys Mens en Gezondheid)
Inleiding Arian Steenbruggen (CvB)
Lectorale rede
Installatie Theo Niessen

17.00 uur
Receptie

Sfeerafbeelding Fontys
Workshops


De kunst van het zoeken naar de juiste gelegenheid: impact door kairos (ronde 1, Zaal 4)
Marieke Wenneker
Doel van deze workshop is het sensitiever worden voor het leren zien van kansen voor het creëren van impact. In eerder onderzoek naar de impact van praktijkgericht onderzoek, vonden we dat juist ongeplande en onverwachte interventies belangrijk waren om impact te vergroten. Interventies die ontstonden door het grijpen of benutten van de juiste kans of gelegenheid. In deze workshop gaan we aan de slag om deze momenten meer te leren herkennen en kansen te grijpen voor inclusiever onderzoek.

Impact maken als deugd (ronde 1, Backstage)
Daan Andriessen
Praktijkgericht onderzoek is gericht op het maken van maatschappelijke impact. Maar wat vraagt dit van de onderzoeker? En dan vooral, welke houding vraagt dat? Aan de hand van jullie succesverhalen gaan we op zoek naar de deugden van de onderzoeker als impactmaker.

Theory of Change: Impact zichtbaar maken (ronde 1, Zaal 8)
Margit Ruis
Praktijkgericht onderzoek biedt de mogelijkheid om impact te maken. Maar hoe bepaal je deze impact? In deze workshop verkennen we de relatie tussen activiteiten en gewenste resultaten, zowel op korte als lange termijn. We introduceren de ‘Theory of Change’ om positieve impact zichtbaar én bespreekbaar te maken. Dit helpt je te communiceren over je impact, iedereen op één lijn te krijgen en financiers te overtuigen.

Spelen met nieuwsgierigheid en impact (ronde 1, Zaal 9)
Danae Bodewes
Nieuwsgierigheid is een drijvende kracht achter grote en kleine ontdekkingen en innovaties. In deze interactieve workshop verkennen we hoe nieuwsgierigheid een basishouding is voor onderzoek doen en het creëren van impact. Door middel van inspirerende voorbeelden en creatieve werkvormen ontdek je hoe je jouw nieuwsgierigheid kunt herkennen, aanwakkeren en inzetten om betekenisvolle veranderingen te realiseren.

Van neutrale onderzoeker tot activist (ronde 1, Popzaal)
Iris Andriessen en Marlinde Melissen
Waar de één zich het liefst zoveel mogelijk op de vlakte houdt, klimt de ander op de barricades.
In deze workshop zoeken we samen naar de betekenis van activisme en neutraliteit in ons werk. We kijken ook naar gevolgen van de posities die we innemen in onderzoek en in het publieke debat.

Bevorder je impactsensitiviteit (ronde 2, Backstage)
Anje Ros
Deze workshop gaat over de vraag hoe je als onderzoeker je impact kunt vergroten door impactsensitiviteit te ontwikkelen. Dit betekent dat je gedurende het hele proces sensitief bent voor kansen en voor het creëren van mogelijkheden om je impact te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het signaleren en bevorderen van urgentie, het kiezen van onderzoeksstrategieën die impact bevorderen, het ontwikkelen van output die daadwerkelijk wordt benut en het inzetten van je netwerk voor verspreiding van je kennis.

Meer impact? Het geheim zit in jouw onderzoeksbenadering (ronde 2, Zaal 4)
Ann van der Auweraert
De manier waarop je naar werkelijkheid, kennis en waarde kijkt, heeft grote invloed op je onderzoek. Ontdek met het Kwadrantenmodel Onderzoek hoe jouw overtuigingen je methodologische keuzes sturen en de impact van je onderzoek bepalen.

De Impactopstelling: theorie en praktijk (ronde 2, Zaal 4)
Vivianne Baur
In deze workshop worden de achtergronden en uitgangspunten van 'de Impactopstelling' toegelicht. Lector Tessa Cramer deelt haar ervaringen met een begeleide impactopstelling. Deelnemers reflecteren en gaan in dialoog over de methodiek, met de kans om enkele principes laagdrempelig te ervaren. Let op: er wordt geen impactopstelling uitgevoerd, en deelname staat open voor iedereen, ook zonder verbinding met een lectoraat.

Samenwerken met Impact!? voor gevorderden (ronde 2, Popzaal)
Miranda Snoeren en Thieme Stap
We moeten meer samenwerken om ingewikkelde en maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Een boodschap die je vaak meekrijgt bij het openen van een willekeurige website, socialmediakanaal of nieuwsbericht. Private en publieke organisaties werken daarom samen met onderwijs- en kennisinstellingen in hybride leeromgevingen, learning communities, professionele werkplaatsen en zelfs in ecosystemen. Dergelijke samenwerkingen waarin werken, leren en onderzoeken geïntegreerd worden, zouden bijdragen aan innovaties en een leven lang ontwikkelen van actoren. Maar is dat zo? Hoe werkt dat dan? En wat zijn de spelregels voor een succesvolle samenwerking?
In interactie met de zaal verkennen we de zin en onzin van samenwerken, de complexiteit ervan en de waarde en impact van lerend en onderzoekend samenwerken. Laat je inspireren en ontdek hoe je het spel van samenwerken en impact maken tactisch kunt beïnvloeden.

Impact maken in de praktijk – Lessen uit stedelijke ontwikkeling
(ronde 2, Zaal 8)
Cees-Jan Pen
Wat maakt praktijkgericht onderzoek écht impactvol? En welke valkuilen moet je vermijden? In deze workshop deel ik, als een van de langer zittende lectoren binnen stedelijke ontwikkeling, inzichten uit jarenlange ervaring over succes- en faalfactoren bij het realiseren van impact. Ik neem je mee in wat wél en niet werkt in de praktijk en hoe je als onderzoeker optimaal gebruik kunt maken van de ruimte die deze rol biedt. Daarnaast kijken we samen naar manieren om impact binnen Fontys for Society naar een hoger niveau te tillen, door groter te denken en slim samen te werken. Verwacht een inspirerende sessie vol praktijkvoorbeelden, reflectie en concrete handvatten om jouw impact te vergroten. Doe mee en ontdek hoe jij jouw praktijkgericht onderzoek krachtiger kunt laten doorwerken in de maatschappij!

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys