

Fontys Bouwt

Ontwikkelingen per stad
Eindhoven is een belangrijke regio voor technologie en design. Bedrijven, overheid, onderwijs en onderzoekers werken hier veel samen. Fontys is onderdeel van deze samenwerking. Samen zorgen we ervoor dat studenten in Brainport Eindhoven toegang hebben tot vernieuwend onderwijs. Dat doen we bijvoorbeeld in speciale leeromgevingen en fieldlabs in de stad en regio, waar studenten leren in de praktijk.
Wat is de strategie in Eindhoven?
Fontys kiest ervoor om het onderwijs en de diensten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op campus Rachelsmolen. Het plan is om het onderwijs dat nu nog in de Witte Dame zit, vanaf 2029 deels te verplaatsen naar deze campus.
Wat verandert er nog meer?
- De diensten van Fontys zitten nu in het kantoor van DLL. Dit gebouw huren we, maar de huur stopt in 2026. Daarna verhuizen de diensten naar de campus Rachelsmolen.
- Op de campus staan een paar oudere gebouwen (R3/R4 en R5). Die moeten de komende jaren worden aangepakt om weer goed te kunnen gebruiken.
- We willen onderzoeken of er studentenwoningen kunnen komen op de campus. De gemeente ziet hiervoor een kansrijke plek aan de Kennedylaan, bij de parkeergarage (R10).
Fontys werkt in Tilburg samen met andere scholen, bedrijven, overheden en organisaties in de regio. Samen willen we de stad en regio sterker maken. Daarbij sluiten we aan bij plannen van de gemeente Tilburg (NexT), Midpoint Brabant en de regio Hart van Brabant. Belangrijke thema’s zijn slimme technologie, logistiek, dienstverlening en vrijetijdseconomie. Ook creatief ondernemerschap en talentontwikkeling spelen een grote rol.
Fontys in Tilburg
De meeste Fontys opleidingen in Tilburg zitten op campus Stappegoor. Twee uitzonderingen zijn:
- Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ), deze zit in de Spoorzone
- Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK), welke is gevestigd in de binnenstad.
Fontys werkt in Venlo aan een moderne en fijne leeromgeving. Het plan is om een ‘sticky campus’ te maken: een plek waar studenten niet alleen komen om te studeren, maar ook om samen te werken, te ontspannen en te blijven hangen.
Wat gaat er veranderen?
- Alle opleidingen verhuizen naar . Gebouw W3 sluit in het eerste kwartaal van 2025.
- Gebouw W3 is verouderd en door minder studenten is het niet meer nodig voor onderwijs. Er wordt gekeken of het gebouw een nieuwe functie kan krijgen, bijvoorbeeld als studentenhuisvesting.
- Ook gebouw W1 is aan vernieuwing toe. Zodra de plannen klaar zijn, wordt W1 vervangen door een nieuw en duurzaam gebouw op een strategische plek op de campus.
Nieuw roboticalab vanaf 2025
Samen met Gilde Opleidingen en het Centrum voor Engineering Maakindustrie opent Fontys een Roboticalab op de campus. Hier leren mbo- en hbo-studenten samen over robotica en automatisering. In het lab werken studenten, docenten en bedrijven samen aan echte praktijkprojecten. De eerste lessen starten in februari 2025.
In Sittard vind je kleinschalig onderwijs. Hier leiden we studenten op tot leraar voor het voortgezet onderwijs, het basisonderwijs en pedagoog. Deze opleidingen worden verzorgd door:
- Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS)
- Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP)
- De Nieuwste Pabo (dNP), een samenwerking tussen Fontys en Zuyd Hogeschool.
Studenten krijgen in Sittard veel persoonlijke aandacht en leren in een vertrouwde omgeving.
Fontys werkt in Den Bosch aan een vernieuwde aanpak van het onderwijs. De opleidingen willen beter aansluiten bij wat er speelt in de stad en in het werkveld. Het gaat om de opleidingen van:
Meer zichtbaarheid in de stad
De instituten willen zich sterker profileren in Den Bosch. Ze werken daarom mee aan de ‘City Deal Kennismaking Den Bosch’, een samenwerking tussen onderwijs, overheid en andere partners in de stad. Ook zien ze kansen in de ligging van het onderwijs: dicht bij stedelijke voorzieningen, die belangrijk zijn voor de beeldvorming, organisatie én de inhoud van het onderwijs.
Gerealiseerde Projecten


