Sprint naar content

Flexibel Studeren Onderwijs

Wil je graag flexibel studeren om vervolgens voor de klas te kunnen staan? Dat kan. Een nieuwe studie combineren met je werk- en privéleven kan uitdagend zijn. Bij Fontys denken we daarin graag met je mee. Omdat onze lerarenopleidingen flexibel zijn heb je als professional keuzevrijheid om te bepalen wat, waar en wanneer je studeert, afhankelijk van jouw leerdoelen.

Voordelen van flexibel studeren

  • Je kunt werk, privé en studie goed combineren;
  • Je studeert in je eigen tempo;
  • Je gebruikt de kennis en ervaring die je al hebt;
  • Je studie sluit direct aan bij de onderwijspraktijk

Direct benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Neem contact op met onze studiekeuzeadviseur.

Neem contact op

Hoe werkt flexibel studeren?

Op basis van vooropleiding en ervaring (eerder verworven competenties) en je persoonlijke situatie, stel je samen met je studiebegeleider een persoonlijk maatwerktraject op. Vervolgens kun je kiezen welke onderdelen van de opleiding je zelfstandig leert (via een online leeromgeving), voor welke onderdelen je eventuele (werk)ervaring inzet en aan welk onderwijsaanbod (theorie/praktijk) je actief deelneemt. Het uitgangspunt van flexibel studeren is praktijkleren. Opdrachten worden gemaakt vanuit je eigen ervaringen, waardoor je de theorie meteen toepast in de praktijk.

Onze flexibele opleidingen

Het flexibele deeltijdtraject voor de opleiding Leraar Basisonderwijs wordt in september (Eindhoven, Tilburg, Venlo en Sittard) en in februari (Eindhoven en Tilburg) aangeboden.

In februari kun je de deeltijdopleiding dus alleen starten in Eindhoven en Tilburg. Dit instroomtraject gaat alleen van start indien er op de betreffende locatie een minimaal aantal toelaatbare studenten is aangemeld.

Bekijk de opleidingspagina voor alle informatie over toelating en inhoud van de opleiding.

Ga naar Leraar Basisonderwijs (deeltijd)

Onze flexibele deeltijdopleidingen voor het voortgezet onderwijs zijn opleidingen op maat en afgestemd op jouw vooropleiding, werkervaring en wensen. De opleidingen bestaan meestal uit twee of drie delen: een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel, een pedagogisch-didactisch deel en het werkplekleren (werk of stage). Klik hieronder voor ons aanbod in Sittard of Tilburg.

Flexibele deeltijdopleidingen in Sittard Flexibele deeltijdopleidingen in Tilburg

Ook op het mbo kun je lesgeven na het volgen van een flexibele deeltijdopleiding. Met een deeltijdopleiding van de Pedagogisch Technische Hogeschool kun jij de rol van docent of onderwijsondersteuner vervullen. Wellicht al sneller dan je denkt: de opleiding houdt namelijk maximaal rekening met wat je al doet, weet en kan.

Bekijk opleidingen van de Pedagogisch Technische Hogeschool
Placeholder for Fontys video
“De flexibiliteit en vrijheid die je vanuit de opleiding krijgt, is zeker een pluspunt waard. Alles waar ik tijdens mijn studie tegenaan loop, is bespreekbaar. Daardoor merk je dat je mooie groeistappen kunt maken. Bovendien is de opleiding heel erg op de persoon toegespitst." - Corwin (deeltijdstudent Leraar Omgangskunde)

Veelgestelde vragen

Op basis van eerder verworven competenties (hbo- of wo-opleiding en/of werkervaring, binnen of buiten het onderwijs), kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen, waardoor je het traject in verkorte tijd kunt afronden of met minder studiebelasting. Je hebt dan immers aangetoond dat je een gedeelte van de te bereiken leeruitkomsten al beheerst. Heb je al een pabo-diploma en wil je je tweedegraadsdiploma halen, dan hoef je natuurlijk niet het hele pedagogisch-didactische programma te volgen. Ben je afgestudeerd aan een lerarenopleiding en ga je voor een tweede bevoegdheid, dan krijg je uiteraard volledige vrijstelling voor het pedagogisch-didactisch programma. Ook bij een aanverwante vooropleiding zijn er vakinhoudelijke vrijstellingen mogelijk. Om te bepalen wat de te verwachten studieduur voor jou is, neem contact op met de opleidingscoördinator voor een intakegesprek.

In het Hoger Onderwijs betaal je jaarlijks collegegeld voor het volgen van een opleiding. De collegegeldtarieven zijn afhankelijk van nationaliteit, woonplaats, een eventueel eerder behaalde graad en van de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt. Wil je precies weten hoeveel je moet betalen aan collegegeld voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.

Ga naar de collegegeldmeter
Kijk voor de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze.
De studiebelasting is voor iedereen verschillend. Dit hangt namelijk af van je vrijstellingen en de mogelijkheden om je baan in te zetten binnen je opleiding. Breng je niks mee aan ervaring of vooropleiding, dan volg je het reguliere deeltijdtraject van vier jaar en leert de ervaring dat je met efficiënt studeren uitkomt op een gemiddelde wekelijkse studiebelasting van ca. 20-25 uur. Je kunt er omwille van de balans werk-privé en studie ook voor kiezen om het in een rustiger tempo te doen.

Je kunt in Tilburg ook een module volgen van een bachelor of master lerarenopleiding, of een korte cursus. (Let op: losse modules worden NIET bij de opleiding Leraar Basisonderwijs aangeboden). Je volgt de lessen samen met medestudenten van de opleiding. Aan het eind van de cursus kun je desgewenst aan het tentamen deelnemen. Bij positieve beoordeling ontvang je een deelcertificaat, die je bij inschrijving voor een volledige opleiding meteen kunt inzetten als vrijstelling. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met onze studiekeuzeadviseur.

Neem contact op met onze studiekeuzeadviseur
Er zijn verschillende subsidies, tegemoetkomingen en regelingen om je lerarenopleiding te kunnen financieren. De Regelingenhulp voor leraren van DUO biedt inzicht in welke regelingen voor jou gelden.

Contact

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Pro Educatie nieuwsbrief