

Pabo on the Job, (W)erkend leren
Past Pabo On the Job bij jou?
- Je bent ondernemend, sociaal, flexibel en nieuwsgierig.
- Je werkt graag met kinderen en leert makkelijk in de praktijk.
- Je wilt je verder ontwikkelen vanuit een stabiele en veilige werkomgeving waar je je gewaardeerd en gehoord voelt.
Over de leeromgeving
Pabo On the Job, (W)erkend leren is een uitdagende en praktijkgerichte leeromgeving. Deze leerroute is ontwikkeld en wordt uitgevoerd met collega’s uit het werkveld en maakt deel uit van de reguliere deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs. Deze leeromgeving is speciaal voor onderwijsassistenten, leraarondersteuners, pedagogisch medewerkers die hun huidige of toekomstige baan in het onderwijs willen combineren met de pabo. Zo kun je doorgroeien in het onderwijs terwijl je betaald krijgt.
Je past kennis meteen toe in de praktijk en werkt aan het ontwikkelen van je vaardigheden op de werkvloer. Dit maakt het leren praktisch toepasbaar, actief en afgestemd op de echte uitdagingen die je in de klas tegenkomt.
De eerste mogelijkheid om met deze opleiding te starten is in februari 2026. Onder het voorbehoud van voldoende aanmeldingen.
Hoe ziet Pabo On the Job eruit?
Met Pabo on the Job volg je de pabo deeltijdopleiding terwijl je meerdere dagen per week in het primair onderwijs werkt als onderwijsondersteuner of pedagogisch medewerker.
Op maandagavond volg je inspirerende lessen op locatie of online met een groep medestudenten. Hiermee vorm je een leerteam van ongeveer 14 personen. Samen met je medestudenten en studentcoach werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Elke dinsdag loop je stage op jouw werkplek, waar je wordt voorbereid op je toekomstige rol als leraar basisonderwijs. Je krijgt goede begeleiding, zowel op de opleiding als op je werkplek. De overige dagen werk je op dezelfde school als onderwijsondersteuner of pedagogisch medewerker.
Op donderdag is er een optie om met andere geïnteresseerden uit de Brainportregio te verbreden en/of te verdiepen. Zo blijf je in contact met verschillende collega’s, docenten, medestudenten en experts uit jouw vakgebied.
In totaal besteed je gemiddeld 36 tot 40 uur per week aan je opleiding. We vinden een goede balans tussen werk, studie en privé belangrijk.
Wat ga je leren?
- Je ontwikkelt pedagogische en didactische kennis en vaardigheden.
- Je leert lesgeven in een groot aantal vakgebieden.
- Je doet meerdere dagen per week praktijkkennis en ervaring op bij je werkplek.
Flexibel en versneld leren
Werk je al langer in het onderwijs en heb je relevante kwalificaties? Dan biedt dat mogelijkheden om het traject versneld te doorlopen. Dit verschilt per persoon en hangt af van je vooropleiding, ervaring, mogelijkheden en tempo.
Brainport-kleuring voor de regio
Deze opleiding biedt extra verdieping met thema’s als wetenschap, techniek, NT2, en interculturaliteit, speciaal gericht op de Brainportregio. Zo ben je straks goed voorbereid om in jouw schoolorganisatie en regio het verschil te maken.

Na Pabo On the Job
T
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot deze leeromgeving, moet je voldoen aan de reguliere toelatingseisen van de deeltijdopleiding leraar basisonderwijs. Daarnaast moet je door de selectieprocedure gekomen zijn.
Na je inschrijving bij Fontys Educatie ontvang je een uitnodiging voor een brede intake. Daarin worden de mogelijkheden met je besproken om eerder verworven competenties of eerder verworven kwalificaties in te zetten die mogelijk leiden tot bijvoorbeeld versnellen.
Selectieprocedure
Veelgestelde vragen
Pabo On the Job is er voor onderwijsassistenten, leraarondersteuners, havisten en pedagogisch medewerkers die hun werkplek willen benutten om zich verder te ontwikkelen tot leraar basisonderwijs. Kandidaten worden geselecteerd en ondersteund door hun werkgever. Voorwaardelijk om aan deze selectieprocedure deel te kunnen nemen, is dat je beschikt over of ‘op weg bent naar’ een arbeidsovereenkomst als onderwijsassistent, leraarondersteuner, pedagogisch educatief professional of pedagogisch medewerker bij een bestuur dat participeert in deze onderwijsregio (check deelnemende stichtingen).
De opleiding duurt gemiddeld vier jaar, met een studie-werktijd van 36 tot 40 uur per week. Kandidaten met relevante ervaring of eerder verworven kwalificaties kunnen onderdelen sneller doorlopen en de studieduur verkorten.