Voortgang
Eindproducten Onderzoek
Het doel van initiatiefnemer Joost van Hoof was dat er een concreet product voort zou komen uit de onderzoeksresultaten.
Onder andere Claire van der Voort, lector aan de Fontys Paramedische Hogeschool heeft samen met het consortium van o.a. de zorginstellingen bepaald wat dat product dan zou moeten zijn. Een conclusie was al duidelijk op basis van de resultaten: het zou in een middel voor bewustwording gegoten worden. Het consortium gaf aan graag met hapklare brokjes te werken die dagelijks op de werkvloer toegepast kan worden. Hier is het boekje Zoals Thuis, een werkvorm met 3 thema’s (sociale, fysieke en psychologische factoren) en 15 subcategorieën ofwel oefeningen uit voort gekomen.
Het boekje wordt nu voor meerdere doelgroepen ingezet: studenten in opleiding (MBO en HBO), mantelzorgers en zorgprofessionals. Deze werkvorm met is eigenlijk toe te passen op elke vorm van patiëntcontact. Het kan dus ook gebruikt worden voor thema’s zoals de autonomie van patiënten, hun zelfregie, hoe maak je onderling contact, etc. Het draagt dus bij aan de bewustwording van de beleveniswereld van de patiënt, cliënt of bewoner van een verpleeghuis in de bredere zin, voor zowel studenten in opleiding als het werkveld.
Er is tevens een video gemaakt waarin betrokkenen (een verzorger, een bewoner en het kind van de bewoner) van Verpleeghuis Vitalis Vonderhof verwoorden wat een thuisgevoel voor hen betekent (link: https://vimeo.com/196197148).
Oog voor de mens
Er zijn voor dit project studenten vanuit de 5 studies van Fontys Paramedische Hogeschool geworven vanuit de minor Fontys EGT (Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie).
De studenten zijn zoveel mogelijk betrokken bij het gebruikersonderzoek, de ontwikkeling van de werkvormen in het boekje Zoals Thuis en het onderzoeksgebied van het Verpleeghuis van de Toekomst is een (t)huis.
‘Wat ik belangrijk vind om mee te geven aan studenten is naar de mens te kijken die voor hen staat. Ze niet als case te bekijken, maar ook echt als persoon.’ zegt Felix.
SIA RAAK
Het is Verpleeghuis van de Toekomst is een (t)huis is een SIA RAAK onderzoek. SIA is het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek. Het heeft als doel kennisnetwerken van hogescholen, ondernemers en publieke professionals zoveel mogelijk te laten samenwerken aan innovatievragen en het vinden van oplossingen voor problemen waar professionals in het werkveld tegenaan lopen. Met de RAAK-regeling worden projectonderzoeken financieel ondersteunt.