Sprint naar content

Associate degrees

Iets voor jou?

Wil je advies of een associate degree in het onderwijs wat voor jou is?

Vraag een adviesgesprek aan

Het onderwijs in met vooral praktijkgericht studeren? Met een associate degree word je in twee jaar praktisch opgeleid tot ondersteuner in het onderwijs. Deze vrij nieuwe, landelijk erkende tweejarige opleiding is een deelprogramma van de bacheloropleiding en zit qua niveau tussen mbo-4 en hbo in. Je ontvangt na afronding het getuigschrift Associate degree (Ad).

De voordelen van een associate degree in het onderwijs

  • Binnen twee jaar als ondersteuner voor de klas
  • Praktisch studeren en direct toepassen in de praktijk
  • Goede doorstroommogelijkheden naar hbo bachelor opleidingen
  • Ideaal als je de stap naar een vierjarige hbo-opleiding nu te groot vindt

Associate degrees in het onderwijs

Ben je werkzaam binnen de kinderopvang, de zorg, horeca, bakkerij of de techniek en wil je jouw vakkennis overdragen aan leerlingen die het vak in willen? Met een associate degree kun je o.a. onderwijsondersteuner worden. Bij Fontys kun je binnen het onderwijs voor de volgende associate degrees kiezen:

Werk je in het pedagogisch educatieve werkveld zoals het onderwijs, de kinderopvang of de zorg en heb je een MBO-4 diploma? Wil je doorgroeien naar een andere functie zoals leraarondersteuner, pedagogisch coach, (VE) beleidsmedewerker of senior medewerker?

Ben je een food-professional binnen de horeca of bakkerij en wil je jouw vakkennis inzetten in het onderwijs? Vind je het leuk om leerlingen te begeleiden en te trainen onder begeleiding van een docent?

Wil jij als ervaren professional in de technische sector de overstap maken naar het onderwijs? En onder begeleiding van een docent jouw kennis en kunde delen met een nieuwe generatie professionals?

Veelgestelde vragen

Als je graag als onderwijsondersteuner je kennis en ervaring wilt delen met leerlingen, onder supervisie van een docent. En je praktisch wilt studeren en binnen twee jaar klaar wilt zijn. Kies dan voor een associate degree-opleiding gericht op het onderwijs.

Een associate degree is ook een goede oplossing wanneer je op dit moment de stap naar een volledige hbo (bachelor) opleiding te groot vindt. Of een vierjarige opleiding niet ziet zitten maar toch het onderwijswerkveld in wilt. Het is ook een goede tussenstap als je in de toekomst alsnog je hbo bachelor wilt behalen. Met een associate degree kun je later doorstromen naar diverse hbo-opleidingen.
Een associate degree is een tweejarige landelijk erkende opleiding op mbo-5 niveau. Het is een praktisch ingestelde opleiding waarbij je hetgeen je leert direct in de praktijk brengt op je leerwerkplek.
Je associate degree-opleiding betaal je in principe zelf. Mogelijk kun je hierover afspraken maken met je werkgever. Ook kun je in een aantal gevallen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een levenlanglerenkrediet aanvragen (een studielening). Er is - op dit moment - geen subsidieregeling.
Als je een associate degree-opleiding gaat doen, dan zorg je zelf voor een leerwerkplek in het werkveld. Houd er rekening mee dat je gemiddeld thuis nog 1 tot 1,5 dag per week bezig bent met huiswerk en leren. Je werk-/leertijd kun je zelf indelen (uiteraard in overleg met je werkgever).
Een associate degree is een opleiding op mbo-5 niveau en zit tussen mbo-4 en hbo in.
Na het behalen van je opleiding ontvang je het getuigschrift 'associate degree'. Dit is ook de titel die je dan hebt, afgekort: ad.

Op deze webpagina hebben we het specifiek over associate degree opleidingen gericht op het onderwijs. Je kunt bij Fontys ook binnen andere vakgebieden een associate degree opleiding volgen, zowel in deeltijd als voltijd. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, techniek, ICT, logistiek, management of sport. Er is altijd wel een opleiding die bij jou past.

Contact

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Pro Educatie nieuwsbrief