Sprint naar content

Ontwikkeling van de onderwijsprofessional

Ontwikkeling van de onderwijsprofessional is het thema van januari en februari 2023. Binnen dit thema kijken we breed naar de onderwijsprofessional. Van beginnend leraar tot degenen die er al langer werkzaam zijn.

Sta je er als ervaren onderwijsprofessional wel eens bij stil hoe je je hele loopbaan wendbaar blijft en hoe je aan je ambities binnen het onderwijs kunt (blijven) werken? Wat maakt dat je een ‘goede leraar’ bent? En hoe laten we het onderwijs goed aansluiten op de werkpraktijk? Ook geven we aandacht aan de verschillende routes die naar het leraarschap leiden.

Laat je informeren en inspireren! Gedurende de themamaanden (januari en februari) wordt de pagina verder aangevuld met interessante content.

Inspiratie

Lenneke Rozendaal in één jaar docent (vo) met zij-instroom

Lenneke Rozendaal

Na een indrukwekkende studieloopbaan bij Fontys, heeft Lenneke Rozendaal als zij-instromer een tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het vak gezondheidszorg en welzijn in slechts één jaar behaald. En dat is uniek al vindt ze het zelf niet zo'n prestatie.

Podcast Omdenken met Dian: te jong om schoolleider te zijn?

Logo van Omdenken

Dian (27) heeft de pabo gedaan en doet nu een opleiding tot schoolleider. Ze ziet het al helemaal voor zich. Maar ze voelt zich afgeremd door de mensen in haar omgeving en dat maakt haar boos. Ze kan het niet naast zich neer leggen. Hebben ze dan toch gelijk? Is ze te ambitieus?

Taalarmoede onder pabo-studenten: 'Herkenbaar probleem'

Studenten Pabo herkennen probleem taalarmoede

Pabo’s worstelen met taalarmoede onder studenten. Het was vorige week volop in het nieuws: steeds vaker komen studenten met een te laag taalniveau op de Pabo terecht. Speelt het bij Fontys ook? En zo ja: wat kan ertegen gedaan worden? Verschillende docenten en taalexperts geven hun mening.

Met welzijnstraining helpen studenten Pabo-ALO zichzelf én hun stageklas

Fieke Kooken welzijnstraining Fontys Pabo-Alo

Fieke Koolen van Fontys Pabo-ALO is een van de bedenkers van een welzijnstraining waarin studenten inzicht krijgen in hun eigen welzijn én dat van de leerlingen in hun (stage)klas. Zo leren ze leerlingen daarin te begeleiden. De training past binnen het nieuwe werken met leeruitkomsten waarmee álle studenten van lerarenopleidingen in de toekomst gaan werken en waarin de Pabo-ALO vooroploopt.

Studenten van Fontys ICT ontwikkelen een ChatGPT detector

Studenten Fontys ICT

Het gebruik van ChatGPT door leerlingen en studenten is een pittige uitdaging binnen het onderwijs. Drie studenten van Fontys ICT schieten te hulp: zij hebben een tool ontwikkeld die het gebruik van ChatGPT ontdekt in teksten. Het doel is dat een docent straks kennis op een andere manier kan valideren en met de student/scholier de dialoog kan aangaan over de tekst die via ChatGPT is geproduceerd.

Tom Adams: "Lesgeven begint bij goed klassenmanagement"

Tom Adams

Tom Adams, docent-onderzoeker bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) promoveert dit najaar aan de Universiteit van Wageningen op het onderwerp Klassenmanagement. 'Een containerbegrip dat in feite alles omvat wat je als leraar moet doen om leraren en studenten aan het leren te krijgen.' Uit zijn onderzoek blijkt dat studenten zich op heel uiteenlopende manieren bekwamen in klassenmanagement.

Tip: podcast 'Weg met de waan van de dag'
(De Gelukkige School)

Logo podcast De Gelukkige School

Focus op het verbeteren van onderwijs, kom je daar in alle dagelijkse hectiek op school nog wel aan toe? In deze podcast geeft schoolleider Maartje Smit tips hoe je focus kan houden op het verbeteren van onderwijs, hoe je zorgt voor gelukkige leraren en wat je dan wél doet met de waan van de dag.

Koffiemoment voor wie meer wilde weten over de overstap naar het onderwijs

Koffiemoment Fontys Educatie

Op vrijdagochtend 3 maart 2023 was er bij Fontys Tilburg een koffiemoment voor mensen die de overstap naar het onderwijs overwegen. Aanwezig was onder andere onze studieadviseur Educatie en enkele docenten en studenten. De ervaringen zijn positief, vooral de persoonlijke insteek van de ochtend.

Routes naar het leraarschap voor carrièreswitchers / zij-instromers

printscreen wizard Routes naar het Leraarschap

Overweeg jij een overstap naar het onderwijs? Met onze handige wizard ontdek je welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je vindt de test op onze pagina Werken in het Onderwijs, waar je nog veel meer informatie en veelgestelde vragen vindt over leraar worden. Of maak een afspraak met de studieadviseur.

Events

Ook in 2023 kun je bij Fontys Educatie gratis kennisupdates bijwonen. Voor het thema 'Ontwikkeling van de onderwijsprofessional' is dat:

Webinar 'Aandacht voor (hoog)sensitiviteit in het onderwijs'

Hoogsensitiviteit in het onderwijs

Terugblik - Op woensdag 1 februari 2023 verzorgde orthopedagoog en Fontys-docent Marianne den Otter het 45 minuten durende webinar ‘Aandacht voor (hoog)sensitiviteit in het onderwijs’. Aan maar liefst bijna 100 deelnemers vertelde ze over de sensitieve professional en het belang van het (h)erkennen van (hoog)sensitiviteit bij lerenden.

Lectoraat

Een lectoraat doet praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Lectoraat Wendbare onderwijsprofessionals

In het lectoraat Wendbare Onderwijsprofessionals ligt de focus op de rol van de leraar in eigentijds onderwijs. Wat zijn de rollen en taken van leraren in het begeleiden van leerlingen en wat zijn ontwikkelingen in het vak en de vakdidactiek in eigentijds onderwijs? De inzichten van het lectoraat zijn van belang voor het opleiden en professionaliseren van leraren die voorbereid zijn op hun toekomst als onderwijsprofessional en op het vormgeven van onderwijs van/voor de toekomst. Momenteel doet lector Quinta Kools onderzoek naar onderzoekend professionaliseren van (aanstaande) leraren, naar ‘adaptive expertise’ en naar vernieuwende manieren van opleiden.

Dr.ir. Q.H. (Quinta) Kools

Lector Wendbare onderwijsprofessionals

06 20 18 87 67
q.kools@fontys.nl