Zij-instromer worden in het onderwijs?
"Ik bespreek graag met je welke mogelijkheden er zijn" - Judith Boetzkes, studieadviseur Educatie
Wil jij weten of het voor jou mogelijk is via een betaald zij-instroomtraject te gaan werken in het onderwijs?
Vraag een adviesgesprek aan"Ik bespreek graag met je welke mogelijkheden er zijn" - Judith Boetzkes, studieadviseur Educatie
Heb je minimaal een hbo- of hoger bachelordiploma en wil je via zij-instroom gaan werken als leraar in het (speciaal) basisonderwijs? Je combineert dan je studie met het opdoen van praktijkervaring voor de klas in een verkort praktijkgericht zij-instroomtraject, betaald door de school waar je gaat werken. Bekijk de voorwaarden of zo'n traject voor jou mogelijk is:
Heb je een hbo- of hoger bachelordiploma in een aanverwant vak en wil je je omscholen tot leraar in het voortgezet onderwijs? Je kunt bij Fontys afhankelijk van je vooropleiding een eerstegraads of een tweedegraads bevoegdheid behalen. Je kunt ook je onderwijsbevoegdheid halen voor een vmbo-profiel. Dat kan in een aantal gevallen met een mbo-4 vooropleiding. Kijk of je in aanmerking komt voor een zij-instroomtraject:
Wil je docent worden op het vmbo? We bieden vier zij-instroomtrajecten voor vmbo-profielen aan. Bekijk de zij-instroomtrajecten voor de toelatingseisen:
Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) biedt voor de vakken Engels, Frans, Duits, Biologie, Geschiedenis en Aardrijkskunde een zij-instroomtraject aan voor het behalen van een eerstegraads bevoegdheid. Heb je een afgeronde universitaire masteropleiding aanverwant aan het schoolvak, dan kun je in maximaal twee jaar tijd je bevoegdheid halen om les te geven in de bovenbouw van de havo en het vwo. Je bent ook direct bevoegd voor het tweedegraads lesgebied; de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het volwassenenonderwijs. .
Het zij-instroomtraject is flexibel en ‘blended’ van opzet. Voor een deel is het scholingstraject online vormgegeven, afgewisseld met fysieke lesdagen en workshops. Tijdens de opleiding moet je een docentenaanstelling van minimaal 0.4 fte hebben en verzorg je acht lessen of meer in het vak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen, in het eerstegraads en soms ook tweedegraads vakgebied. Er vindt afstemming plaats tussen de school en FLOT over de invulling en begeleiding tijdens je studie en werk. Afhankelijk van je studie en werkervaring duurt de opleiding maximaal twee jaar. Een intake en assessmentprocedure maken deel uit van de toelatingsprocedure. Voor de bètavakken kun je voor een vergelijkbaar traject terecht bij de Universiteit van Eindhoven (ESoE). Voor Nederlands, Maatschappijleer, Economie en Filosofie kun je terecht bij de Universiteit van Tilburg (ULT).
Heb je een bachelordiploma (hbo of wo / universitair) aanverwant aan een vak in het voortgezet onderwijs en wil je van je huidige baan overstappen naar (de onderbouw van) het voortgezet onderwijs, mbo of volwassenenonderwijs? Of ben je al bevoegd docent en wil je in een andere onderwijssector aan de slag of een tweede bevoegdheid halen? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan dat mogelijk via een zij-instroomtraject bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT). Bekijk de video hieronder om te zien welke voorwaarden dat zijn:
Wil je jezelf vanuit jouw vakgebied omscholen tot leraar in het mbo? Ook dat is mogelijk via zij-instroom. Je kunt kiezen voor een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) of een tweedegraads bevoegdheid.
Ben je al ervaren in je vak, werk je als vakdocent in het mbo en wil je pedagogisch didactisch bekwaam worden om je kennis nog beter over te kunnen brengen? Dan kun je mogelijk binnen 18 maanden je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift behalen.
Wil je een tweedegraads bevoegdheid behalen om les te kunnen geven in het mbo (of onderbouw voortgezet onderwijs of volwassenenonderwijs)? Dat kan mogelijk met een zij-instroomtraject als je een bachelordiploma (hbo of wo / universitair) hebt, aanverwant aan het schoolvak waarvoor je je bevoegdheid wilt halen. Of als je al een onderwijsbevoegdheid hebt en je wilt overstappen naar het mbo of een tweede bevoegdheid voor het mbo wilt behalen. In de video hieronder zie je welke voorwaarden aan zo'n zij-instroomtraject verbonden zijn:
"De opleiding dacht gelukkig heel flexibel mee"Lenneke Rozendaal werd in één jaar docent (vo) met zij-instroom. En dat is uniek.
Ja, de landelijke kennistoets is een verplicht onderdeel van het traject. Voor het basisonderwijs geldt dat je de landelijke toets ‘Rekenvaardigheid’, de landelijke kennistoetsen 'Taal en rekenen' in de hoofdfase van de opleiding en de landelijke toets 'Engels' aflegt.
Zie ook: www.10voordeleraar.nl
Na afronding van de vakonderdelen en een positieve beoordeling van het bekwaamheidsassessment ontvang je een baccalaureaat (de bevoegdheid) dat volledig gelijkgesteld is aan:
Het zij-instroomtraject is iets voor jou als je de juiste vooropleiding hebt (hbo-bachelor, wetenschappelijk onderwijs of voor een aantal vmbo-profielen een mbo-4 vooropleiding), je vanuit je huidige baan wilt overstappen naar het onderwijs of als je voor de klas staat maar nog niet bevoegd bent. Ook kun je een tweede onderwijsbevoegdheid behalen.
ëë