Sprint naar content

Ad Zorg en Technologie (deeltijd)

  • 2 jaar
  • Nederlands
  • Associate Degree
  • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

  • Open dagen

Wil je bijdragen aan verdere innovatie van zorgtechnologie? En wil je leren in de praktijk? Kies dan voor de 2-jarige Associate degree Zorg en Technologie. Jij bent degene die als Adviseur Zorg en Technologie de wensen van de doelgroep weet te vertalen en een passende technische oplossing adviseert. Je bent daarmee de bruggenbouwer tussen de werelden van techniek en zorg.

Over de opleiding

De gezondheidszorg wordt steeds complexer en van de mensen die zorg nodig hebben, wordt meer eigen verantwoordelijkheid rondom hun gezondheid verwacht. Technologie is hierbij een belangrijke factor. In deze opleiding leer je hoe je verbindingen legt tussen zorg én techniek en hoe je bij de toepassing van technologie in de zorg helpt, adviseert en innoveert. Leren in de praktijk speelt een belangrijke rol binnen deze Associate degree. Tijdens de opleiding Zorg en Technologie ben je minimaal 20 uur per week werkzaam in óf zorg/welzijn óf techniek/technologie.
De opleiding wordt aangeboden in voltijd, deeltijd en als duaal. Kies je voor duaal dan maak je afspraken met je werkgever over studeren naast je baan en de bekostiging van de opleiding. In deeltijd is het geen vereiste om afspraken met je werkgever te maken en betaal je de opleiding zelf.

Liever een duale of voltijd opleiding Ad Zorg en Technologie?

Ad Zorg en Technologie duaal Ad Zorg en Technologie voltijd

Sfeerafbeelding Fontys

Waarom de opleiding Zorg en Technologie?

  • Direct aan de slag met vraagstukken uit het werkveld
  • Projectmatig samenwerken met je medestudenten
  • Combinatie van werk en studie
  • De uitdaging om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Je verdiept je in de essentiële aspecten van zorg, zorgprocessen, welzijn, veiligheid en techniek en technische processen, in relatie tot zorgtechniek binnen de (langdurige) zorg. Je werkt aan de hand van diverse thema’s zoals Zorg op afstand, Robotica en Stimulering van gezonde leefstijl. In de praktijkblokken werk je in een ‘community of practice’ aan projecten uit de praktijk samen met je medestudenten, docenten en je werkgever.

  • Theorie toepassen in de praktijk in een ‘community of practice’
  • Werken aan de hand van de centrale basisthema’s zorg en techniek
  • Alles leren over innovaties in de zorg met betrekking tot zorgtechnologie

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Zorg en Technologie

de zorg van de toekomst?
 

Hoe ziet je week eruit?

Per week heb je 2 dagdelen onderwijs. Dit is op maandag in de ochtend en middag op locatie in Eindhoven. Ook wordt er één dagdeel zelfstudie verwacht waar je o.a. samenwerkt met medestudenten. Daarnaast werk je minimaal 20 uur per week in de zorg/welzijn of techniek/technologie en voer je opdrachten uit.

Wat doe je op school?

Tijdens de lesdagen bespreek je onder andere de voortgang van de opdrachten die je thuis of in de praktijk uitvoert. Omdat de studenten in de lesgroep in verschillende organisaties werken, in diverse functies, ontstaan er levendige discussies waar je veel kunt leren van elkaars ervaringen.  
Ieder lesblok duurt 9 weken en in die weken krijg je, buiten de gastdocenten om, steeds van één docent les. Daar heb je dus veel contact mee en is ook een aanspreekpunt voor vragen.

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Mbo-diploma niveau 4
Hoewel elk diploma op mbo niveau 4 recht geeft op toelating, sluiten bepaalde vooropleidingen beter aan dan andere. Het hebben van een mbo niveau 4-diploma en/of werkervaring op het gebied van zorg & technologie is een pre.

Werkplek vereist 
Naast de diploma-eisen werk je tijdens de opleiding minimaal 20 uur per week in een van de aandachtsgebieden (zorg/welzijn of techniek/technologie).

 

Placeholder for Fontys video
In deze opleiding leer je hoe je verbindingen legt tussen zorg én techniek en hoe je bij de toepassing van technologie in de zorg helpt, adviseert en innoveert.

 

Opbouw

Het eerste jaar is als volgt verdeeld:

  • 1e periode: per week 2 dagdelen onderwijs en 1 dagdeel zelfstudie
  • 2e periode: per week 2 dagdelen Community of Practice en 1 dagdeel zelfstudie
  • 3e periode: per week 2 dagdelen onderwijs en 1 dagdeel zelfstudie
  • 4e periode: per week 2 dagdelen Community of Practice en 1 dagdeel zelfstudie

Dit jaar bestaat uit 4 perioden van 9 weken. In de eerste periode krijg onderwijs en in de tweede periode wordt die theorie toegepast in de praktijk in een 'community of practice'. Hier werken studenten en professionals samen aan een opdracht uit de praktijk. Dit herhaalt zich in periode 3 en 4. Het eerste jaar kenmerkt zich door twee centrale basisonderwerpen; zorg en techniek. De 6 thema's die aan bod komen zijn:

  • Zorg op afstand
  • Robotica
  • Meten in de zorg
  • Inzet van hulpmiddelen
  • Stimulering van gezonde leefstijl
  • Wijkgerichte zorg

Het tweede jaar is als volgt verdeeld:

  • 5e periode: per week 2 dagdelen onderwijs en 1 dagdeel zelfstudie
  • 6e periode: per week 2 dagdelen Community of Practice en 1 dagdeel zelfstudie
  • 7e en 8e periode: afstuderen op je eigen werkplek

Het tweede leerjaar bestaat uit 4 onderwijsperioden en omvat 3 van de genoemde 6 thema’s uit het eerste jaar. De eerste twee perioden zijn qua ombouw gelijk aan leerjaar 1. Je kunt kiezen voor verschillende samenstellingen van deze thema’s. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject van 20 weken.

De opleiding is in het Nederlands waarin je ook Engelstalige literatuur tegenkomt.

 
 

Werk/ verder studeren

Tijdens de opleiding werk je minimaal 20 uur per week in een van de aandachtsgebieden (zorg/welzijn of techniek/technologie). De combinatie studie en werk valt soms zwaar maar met goed plannen kun je dit voorkomen.  

Na je opleiding 

Succesvol afgerond? Gefeliciteerd! Je bent nu in het bezit van een wettelijk erkend diploma. Met een Associate degree-diploma Zorg en Technologie ben je bekwaam om de werelden van techniek en gezondheidszorg met elkaar te laten communiceren, waarin jij een sleutelfiguur bent. 

  • Je hebt kennis van de meest recente technologische middelen.
  • Je bent in staat om de ontwikkelingen op dit gebied bij te houden en te delen met collega’s.
  • Je hebt kennis over gezondheidszorg en kunt behoeftes aan zorg en technologische toepassingen inventariseren en dit omzetten in een onderbouwd advies.
  • Je bent een samenwerkingspartner en kunt zowel binnen als buiten de organisatie met professionals communiceren en samenwerken om de continuïteit van technologische toepassingen in de zorg te bevorderen.


Verder studeren?
Na de opleiding kun je doorstromen naar het 3e jaar van de opleiding Gezondheid. Zo kun je in twee extra jaren je bachelor behalen.

 
Placeholder for Fontys video
Leren in de praktijk speelt een belangrijke rol binnen deze Associate degree. Tijdens de opleiding Zorg en Technologie ben je minimaal 20 uur per week werkzaam in óf zorg/welzijn óf techniek/technologie."

 

Agenda

Open avond
12 feb 2025
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Meer weten over de opleiding Ad Zorg en Technologie

Wil je een dag(deel) meelopen om wat lessen te volgen? Stuur ons dan een mail. Wij nemen dan contact met je op om een datum in te plannen.
Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijd associate degree Zorg en Technologie? Dat kan! Je kunt een e-mail sturen Joost Marx of Marianne Nieboer. Een van hen neemt dan contact met je op. 

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
    De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Lees meer over je collegegeld.

    Veel gestelde vragen

    De deeltijd en duale variant van de opleiding Ad Zorg en Technologie zijn opgebouwd rondom de praktijk waar jij werkzaam bent. Deze sterke koppeling zorgt ervoor dat de inhoud van je opleiding direct te verbinden is aan de praktijk waar jij werkzaam bent. Met deze opzet en op basis van de studentervaringen tot nu toe, kan men dit goed combineren. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Maar ook onder bepaalde persoonlijke omstandigheden denken we graag flexibel met je mee over hoe je toch deze studie kunt volgen.
    Wekelijks betreft het geplande onderwijs ongeveer 8 uur. Daarnaast wordt ongeveer 8 tot 12 uur zelfstudie verwacht. Dit is gemiddeld genomen en verschilt per student.
    Vanuit de opleiding Ad Zorg en Technologie vragen we je om minimaal 20 uur werkzaam te zijn in de context van zorg, welzijn of techniek.
    De opleiding Ad Zorg en Technologie duurt twee aaneengesloten studiejaren, met daarin drie theorie modules, drie praktijkopdrachten en een half jaar afstuderen.

    Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (duale) opleiding?
    Raadpleeg dan de collegegeldmeter.

    Op die pagina vind je ook alle informatie over:

    • Belastingvoordeel
    • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
    • Levenlangleren krediet
    Bij de opleiding Ad Zorg en Technologie word je opgeleid tot adviseur zorg en technologie. Hierbij kun je aan verschillende banen denken. Je zou zelfs als zelfstandige aan de slag kunnen. In de meerderheid van de gevallen werk je in een functie of rol op het snijvlak van zorg en technologie, waarbij je als inhoudelijk deskundige zorg draagt voor een betere integratie en toepassing van technologieën in de zorgpraktijk. Denk hierbij ook aan een specifieke expertrol op een verpleegafdeling of binnen een technieksetting.

    Je hebt les op 2 dagdelen op maandag. Ook wordt er één dagdeel zelfstudie verwacht waar je o.a. samenwerkt met medestudenten. Dit moment stem je onderling af.

     

    Contact en locatie

    Contact met Joost

    Joost is docent en begeleider en kent alle ins and outs van de opleiding. Hij kent de praktijk en heeft veel contact met de werkgevers van de studenten.

    Contact met de administratie

    Met vragen over aanmelding en toelating kun je contact opnemen met de studentenadministratie. Als je je telefoonnummer achterlaat, bellen we ze snel mogelijk terug.