Associate degree Engineering (voltijd)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Kom proefstuderen
 • Open dag
 • En meer...

Heb jij een passie voor techniek en innovatie? Wil je direct aan de slag met praktijkgerichte challenges? Als ontwerpgerichte engineer ben je breed inzetbaar: of het nu bij een high tech bedrijf, ziekenhuis, start-up of een multinational is - bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!

Over de opleiding

Ben jij nieuwsgierig naar technische systemen en wil je ze graag begrijpen, verbeteren en vernieuwen? Weet jij wat eindgebruikers drijft? Wil jij producten ontwikkelen die er goed uitzien maar ook vlekkeloos werken. Ben je ondernemend? Werk je graag in een team met verschillende mensen? En ben je op zoek naar uitdagende en relevante oplossingen op het vlak van duurzaamheid? Dan is deze 2 jarige hbo-opleiding (niveau 5) iets voor jou.

De opleiding is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines. Je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal. Je maakt uiteindelijk een keuze voor het uitstroomprofiel Circulair Design & Business of User Interface Design.

Waarom de Associate degree Engineering?

 • Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start.
 • Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen.
 • Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling.
 • Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten.
 • Baangarantie. Bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!
 • Je krijgt de mogelijkheid om door te stromen naar technische bacheloropleidingen.
 

Wat is een Associate degree (Ad)?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan. Zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.

Wat ga je leren bij de Associate degree Engineering?

Als Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.

Binnen de opleiding leer je meer over

 • Samenwerken met verschillende sectoren en teamleden.
 • Je leert meer over duurzame materialen, productieprocessen en technologische en engineeringssystemen.
 • De werking en mogelijkheden van (digitale) innovatieve technologieën.
 • Samenwerken met gebruikers aan een user interface van een product of service.
 • Het realiseren en lanceren van een business idee op de markt.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Een week is bij ons nooit hetzelfde. Je werkt met jouw team aan challenges. Gedurende deze periode krijg je relevante theorie aangeboden die je voor de challenge nodig hebt. Je gaat met je team aan de slag in gebouw R10 op Fontys Campus Rachelsmolen of in gebouw Nexus op het TU/e-terrein.

En je bent regelmatig te vinden bij de opdrachtgever in het werkveld. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.Intake proces

Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking op locatie. Tijdens de kennismaking krijg je een mini-challenge. Het doel van de mini-challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.

 

De opleiding leert jou om een flexibele, breed inzetbare en ondernemende engineer te worden.

Bedrijven binnen Brainport staan te springen om jou als engineer te ontvangen.

 

Opbouw

De opleiding is opgebouwd uit verschillende fases en challenges.

Challenges
Tijdens de opleiding werken we niet met toetsen, maar met challenges. Op basis van de challenges word je professionele groei beoordeeld. Je wordt beoordeeld op proces en product, zo krijg je regelmatig feedback op je voortgang.

Challenge 1 - 10 weken

Je gaat een hoogwaardig technologisch product ontleden en hier iets aan wijzigen of toevoegen. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt samen in teams van maximaal 4 personen.

Challenge 2 - 10 weken

Je gaat aan de slag met verschillende sectoren waarin in technologie een belangrijke rol spelen. Denk aan zorg, mobiliteit en food. Uiteindelijk kies je in welke sector je gaat verdiepen. Je werkt aan een technische oplossing die zich richt op optimalisatie. Je bent op de Fontys campus of bij de opdrachtgever. Je werkt in duo’s.

Challenge 3 - 15 weken

Je kiest voor een bedrijf waar je op avontuur gaat. Een start-up, scale-up of een groter bedrijf. Een bedrijf in de hightech industrie, of juist een ander type organisatie bijvoorbeeld in de zorg of de voedingsindustrie.

Challenge 4 - 15 weken
Je gaat een business idee realiseren. Dit kan in een bestaande organisatie of als ondernemersidee. Je gaat van idee naar een eerste versie (prototype), waarbij de gebruiker betrokken is. Daarna ontwikkel je het prototype uit tot een eerste product (minimal viable product). Je leert wat er nodig is om een product te ontwikkelen, realiseren en lanceren. Waar en met wie je werkt is afhankelijk van je situatie.

Challenge 5 - 19 weken
Je bepaalt zelf de invulling van je challenge. Je kunt je business idee door ontwikkelen en je eigen onderneming opzetten. Of je kunt binnen een bestaande organisatie aan de slag, waar je in de toekomst graag zou willen werken. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

Werkplekken & stages
Alles wat je leert is gekoppeld aan de praktijk. Per student kijken we welke hulp er nodig is bij het vinden van een werkplek. Als je een vaste werkplek hebt kijken we per challenge of deze geschikt is.

 
 

Werkplek | stage

Gedurende de hele opleiding verweven we de werkpraktijk in de challenges. Per challenge of fase kan de intensiteit waarmee je actief bent op de werkplek verschillend zijn. Ook bekijken we per student welke mate van hulp er nodig is vanuit de opleiding om je te helpen aan het vinden van een werkplek. Indien je een vaste werkplek hebt als student bekijken we per challenge of deze geschikt is en/of welke mogelijkheden er zijn om tot een passende werkplek te komen.

Na je opleiding

Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.

Als professional kun je de volgende dingen uitvoeren:

 • bedrijven helpen met het duurzaam verantwoord maken van hun producten & productietechnieken.
 • als zelfstandig ondernemer jouw product of service op de markt zetten.
 • de technische ontwerper zijn die op een design-based manier zijn bijdrage levert bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
 • als projectleider innovatieve projecten opzetten en resultaatgericht tot een succesvol einde te brengen.
 • het ontwerpproces faciliteren waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gebruiker vanaf het eerste moment betrokken is.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Engineering

15 en 16 oktober: open dagen

De eerstvolgende open dagen staan gepland in het weekend van 15 en 16 oktober. Zodra je je daarvoor kunt aanmelden laten we je dat graag weten. Laat daarvoor wel even een paar gegevens achter.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor jullie is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact