Sprint naar content

Dansant Coaching voor ouderen

  • 3 maanden
  • 13-03-2025
  • Eindhoven
  • € 2.750 (BTW vrijgesteld)
Wil jij oudere mensen op een positieve manier in beweging brengen? Bij 'Dansant Coaching' zet je beweging, muziek en geluid in. Je stimuleert hiermee de persoonlijke groei van ouderen met een fysieke of mentale beperking. Zo help je hen op fysiek, mentaal en sociaal gebied.

Over de post-bachelor

'Dansant Coaching' bevordert het fysieke en mentale welbevinden van ouderen die één of meerdere chronische aandoeningen hebben. Denk aan Parkinson, dementie, Multiple Sclerose (MS) of andere ziektes met fysieke en psychische uitdagingen. Deze post-bachelor reikt jou een specifieke manier van begeleiden aan (de Switch2Move-methode). Je leert deze toepassen op groepen en individuen.

Dansant Coaching is gebaseerd op een vorm van cognitieve stimulatietherapie. De belangrijkste elementen hierbij zijn sociale interacties, impliciet leren en bewegen. Samen vormen ze de basis van het ‘Social Implicit Movement Program (SIM)’. Dit SIM-programma is een ervaringsgerichte aanpak. SIM helpt je contact en omgang met je cliënt te verbeteren.

 

Voor wie?

Passend hbo-diploma

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen met een afgeronde hbo-opleiding (of gelijkwaardig) in de gezondheidszorg, het sociaal
domein of het onderwijs.

Daarbij is het belangrijk dat je interesse hebt in:

  • Ouderenzorg
  • Coachen van groepen
  • Bewegen
  • Groepsdynamiek

Heb je geen passend hbo-diploma?

Je kunt toegelaten worden op basis van een motivatiegesprek. Mail daarvoor je motivatiebrief en curriculum vitae naar fontysprohealth@fontys.nl

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Inhoud en opbouw

Je start deze opleiding met een e-learning (in het Engels). Hierin doorloop je een groot gedeelte van de theorie.

Daarna volgen acht lesdagen. In deze lesdagen komen onderstaande zes modules aan bod. Tijdens de lesdagen ga je actief aan de slag met Dansant Coaching voor ouderen.

De lesdagen zijn deels in het Engels en deels in het Nederlands.

Tijdens deze lesdag leg je de basis voor cognitieve stimulatie bij ouderen. Je krijgt inzicht in de ouder wordende mens (fysiek, mentaal en gevoel). Je maakt onderscheid tussen het conventionele gesprek en het lezen van lichaamstaal.
Aan de slag met het lichaam als geheel! In deze module duik je in de fysiologie, anatomie en interpersoonlijke neurobiologie. Zo ontwikkel je een volledig beeld van lichaam en geest. Via fijngevoelige methodieken help je de cliënt om in contact te komen met hoe hij zich op dat moment voelt.
Veiligheid is een belangrijke voorwaarde in coachgesprekken. Hoe zorg je ervoor dat zowel jij (in de rol van coach) als je cliënt zich veilig voelt om de diepte in te gaan? Deze module behandelt welke voorwaarden van belang zijn tijdens het coachen van cognitief stimulerende activiteiten op muziek en geluid.
In deze module leer je je aan te passen aan de cliënt. Je zet hierbij jezelf als ‘middel’ in, om samen tot activatie te komen. Het draait om jouw relatie met jezelf en met je cliënten. Het gaat om hun relatie met hun lichaam en geest en hoe deze verband houden met elkaar. Je ontwikkelt vaardigheden om details op te merken. Je leert gewoontes en impliciete overtuigingen van je cliënt te herkennen. Zo kun je de betekenis en impact van hun ervaring onderzoeken.
Fysiek contact (aanraking) is niet vanzelfsprekend in onze samenleving. In de context van coaching is dit zelfs een grijs gebied. Tijdens deze module leer je hoe je op een veilige, ondersteunende en dienstbare manier fysiek contact kunt maken. Je leert aanraking te gebruiken om cliënten direct non-verbale feedback te geven over wat ze doen en hoe ze zijn.
Alles wat we hebben meegemaakt, ligt opgeslagen in ons lichaam. Denk aan fysieke en emotionele pijn of gelukkige en verdrietige herinneringen. Bij deze module leer je cliënten te helpen om hun verbeeldingskracht aan te spreken. Hierdoor komen onbewuste gedachten en gevoelens los. Je verkent beweging, houding en vorm om persoonlijke groei te stimuleren.

Dansant Coaching is ontwikkeld door:

Andrew Peter Greenwoord, directeur Switch2Move en dans-choreograaf.
Frank Antonissen, docent-onderzoeker Fontys Hogeschool, fysio- en manueel therapeut, en promovendus Switch2Move.

Gastdocenten

Eirini Kreza, Human science en danscoach
Gijs Vanhooren, Fysiotherapeut en Geriatrie fysiotherapeut i.o.

In Switch2Move werken docenten van Fontys Hogeschool (Fontys Dansacademie en Fontys Paramedisch) samen aan onderzoek en onderwijs. Het doel is om de effectiviteit van het ‘Social Impliciet Movement Programma’ aan te tonen. Dit gebeurt via praktijkgericht onderzoek. Het onderzoek Switch2Move is onderdeel van het Lectoraat Health, Innovations en Technology. Via onderwijs leiden we zoveel mogelijk professionals op. Zij leren om cognitieve stimulatie in te zetten in hun dagelijkse werk als (zorg)professional voor oudere mensen."

Podcast - Verhalen uit de zorg

Erik van Roon en Frank Antonissen, 17 mei 2022

De effectiviteit van dansant bewegen op muziek voor mensen met beginnende dementie en de mantelzorger is een interessant gespreksonderwerp. Dementie is een veel voorkomend syndroom. Leven met dementie in de thuissituatie is belastend voor de persoon zelf en voor de mantelzorger. Op dit moment zijn er binnen de zorg nog weinig activiteiten die de persoon met dementie en de mantelzorger ondersteunen bij dit complexe syndroom. Modern onderzoek naar dansant bewegen op muziek laat in enige mate effecten zien voor deze groep. Wat die effecten precies zijn, daar ga ik over in gesprek met Frank Antonissen, die als docent/onderzoeker verbonden is aan Fontys Hogeschool en Switch2move.

Luister de podcastaflevering - 'Verhalen uit de zorg'

Refereeravond Ageing:

Door docenten en studenten van Fontys, 24 maart 2022

Ouder worden, door welke bril kijk jij?

Kijk de refereeravond - 'Ageing: What is your point of view?' hier terug
 
 

Meerwaarde

Je weet nu hoe je dansant bewegen kunt inzetten, om ouderen met een fysieke of mentale beperking te ondersteunen in hun persoonlijke groei. Uit recente onderzoeksresultaten vanuit Fontys Hogeschool en Tilburg University blijkt dat deze methode een positieve impact heeft op het welzijn en de fysieke gesteldheid van mensen met dementie en Parkinson.

Na het succesvol afronden van de opleiding kun je:

  • Oudere mensen activeren op muziek en geluid volgens het SIM-programma.
  • Individuele en groepsbegeleiding bieden volgens de Switch2Move-methode.

Je ontvangt het Certificaat Dansant Coaching voor ouderen van Swich2Move en Fontys Hogeschool.

 
Placeholder for Fontys video
Samenwerking'
In Switch2Move werken docenten van Fontys Hogeschool (Fontys Dansacademie en Fontys Paramedisch) samen aan onderzoek en onderwijs. Het doel is om de effectiviteit van het ‘Social Impliciet Movement Programma’ aan te tonen. Dit gebeurt via praktijkgericht onderzoek. Het onderzoek Switch2Move is onderdeel van het Lectoraat Health, Innovation en Technology. Via onderwijs leiden we zoveel mogelijk professionals op. Zij leren om cognitieve stimulatie in te zetten in hun dagelijkse werk als (zorg)professional voor oudere mensen."

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

Startdata


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

 

Praktische info

Niveau
Post bachelor
Kosten
€ 2.750(BTW vrijgesteld)
Lesplaats(en)
Eindhoven
Startmoment(en)
13-03-2025

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

De lesdagen staan gepland op donderdagen. Deze starten om 14.00 uur en duren tot ongeveer 20.00 uur.


Lesdata voorjaar 2025

Dag 01 | 13 maart 2025

Dag 02 | 27 maart 2025

Dag 03 | 10 april 2025

Dag 04 | 24 april 2025

Dag 05 | 08 mei 2025

Dag 06 | 22 mei 2025

Dag 07 | 12 juni 2025

Dag 08 | 26 juni 2025

Deze post bachelor is geaccrediteerd door:

  • Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP) oefentherapeuten (70 punten, geldig tot 7-9-2025)
  • Accreditatiebureau Fysiotherapie (64 punten, geldig tot 6-9-2025)
  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V) Dementieverpleegkunde (44 punten, geldig tot 4-9-2025)
  • Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V) Geriatrie-Gerontologie (44 punten, geldig tot 4-9-2025)
  • Register Vaktherapie (75 punten, geldig tot 21-2-2025)