Sprint naar content
Profiel

Elektrotechniek (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Werk jij in een elektrotechnische omgeving op mbo-niveau en wil je jezelf verder ontwikkelen en je kennis uitbreiden? Of heb je net promotie gemaakt en wil je in je nieuwe functie doorgroeien? De 2-jarige associate degree-opleiding Elektrotechniek is praktijkgericht en geeft jou verdieping in je kennis en vaardigheden. Daardoor zet je nieuwe stappen in je carrière.

Over de opleiding

Een associate degree is een 2-jarige studie vol praktische en theoretische kennis die je verder brengt en sterker maakt in jouw vakgebied. Mét een volwaardig diploma aan het eind van die twee jaar. Na je opleiding kun je doorwerken of doorstromen naar het derde jaar van de 4-jarige bacheloropleiding Elektrotechniek. 

Een associate degree is een vrij jonge vorm van een hbo-opleiding. Je kunt het zien als een stap tussen mbo en een een volledige hbo-bacheloropleiding. Een Ad leidt op tot niveau 5. Een 4-jarige hbo-opleiding leidt je op tot niveau 6. Met een Ad op zak heb je net een streepje voor op mensen met een mbo-4 diploma.  

Waarom de opleiding Elektrotechniek?

Wij leiden je op tot een breed inzetbare engineer. Je verdiept je in de theorie en praktijk die je nodig hebt voor het ontwerpen, maken en onderhouden van apparaten, productieprocessen en machines om die producten te maken. Je volgt de deeltijdopleiding Elektrotechniek in Eindhoven, in het hart van Brainport. Fontys heeft een sterke binding met bedrijven in deze slimme, technologische regio. Dat biedt vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld stage, projecten en afstuderen.   

 • Je verbreedt en verdiept jouw kennis van het vakgebied elektrotechniek
 • Nauwe banden met bedrijven en instellingen in de Brainport Regio
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken, je privéleven en studeren
 • De perfecte voorbereiding op een volgende stap in je carrière

 

Wat ga je leren?

Het studieprogramma van de Ad Elektrotechniek is opgebouwd uit vakgerichte onderdelen, wiskunde en stof om je in de breedte te ontwikkelen, zoals communicatielessen en projectmanagement. Daarnaast is er veel ruimte voor het uitvoeren van projecten. Je sluit je opleiding af met een eindopdracht, die je bij voorkeur uitvoert in het bedrijf waar je werkt. 

 • Alles wat je leert is direct gekoppeld aan, en toe te passen in de praktijk
 • Je past je kennis toe in projecten
 • Je werkt aan je eigen (engineerings)vaardigheden en wordt zo persoonlijk sterker
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Techniek studeer je bij Fontys Engineering

In de video leggen studenten uit hoe studeren bij Fontys Engineering eruitziet.
 

Hoe ziet je week eruit?

Je studie bestaat uit:

 • 40% theorie
 • 30% zelfstudie
 • 30% praktijk

De opleiding is flexibel en we kijken steeds samen met jou hoe je je opleiding het beste kunt combineren met je werk en privéleven.  

De Ad Elektrotechniek kun je in twee jaar afronden. Je hebt één dag in de week les van 13.30 – 21.30 uur. (Welke dag dit is wordt binnenkort op deze pagina vermeld).

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!

 

Placeholder for Fontys video
“Ik ben deeltijd gaan studeren om een leuke uitdagende functie te kunnen vinden en door te kunnen blijven groeien in mijn carrière”
Astrid Marechal, deeltijdstudent Elektrotechniek

 

Opbouw

In het eerste leerjaar krijg je algemene en opleidingsspecifieke modules. Dit zijn bijvoorbeeld digital en analog design & design methods, modelvorming & simulatie en wiskunde. We brengen je ook algemene (engineering)vaardigheden bij zodat je zo effectief en efficiënt mogelijk kunt studeren. Ook werk je aan een engineeringproject; een opdracht die gaat over een probleemstelling op je werk. Deze opdracht sluit aan op een module uit het eerste jaar. 

Je laatste jaar sluit je af met een eindopdracht, die je doet binnen het bedrijf waar je werkt.  

Smaakt de opleiding naar meer? Dan kun je vanuit de Ad doorstromen naar het derde jaar van de deeltijdopleiding Elektrotechniek. 

 
 

Werk/stage

Elektrotechnici die de Ad-opleiding succesvol hebben afgerond, zijn door hun werkervaring erg gewild. Na je studie kun je een nieuwe stap zetten in jouw vakgebied.

Na je opleiding

Je kunt in vele sectoren aan de slag, in binnen- en buitenland. Ingenieursbureaus hebben behoefte aan elektrotechnisch specialisten, maar ook de (auto)industrie, ziekenhuizen, de land- en luchtmacht, licht- en audiobedrijven, de theaterwereld en multinationals als ASML en Philips. 

 • Elektrotechnisch ontwerper
 • Productengineer
 • Onderzoeker of projectleider
 • Domotica-ontwerper
 • Hardwarespecialist

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

CEO's over Fontys Engineering

Fontys Engineering is gevestigd in gebouw Nexus op het TU/e-terrein samen met twee andere techniek-instituten van Fontys. Op deze manier is samenwerken nog eenvoudiger en kunnen we elkaar versterken. In deze video vertellen de CEO’s van bedrijven uit de Brainport regio wat dit voor positieve bedrage levert aan hun bedrijf.

 

Agenda

Voorlichting Elektrotechniek | Online
06 jun 2023 20:00 - 21:00 CEST uur
Programma

Wil jij weten wat de opleiding inhoudt en hoe onze studenten deze ervaren? Meld je dan aan voor de online voorlichting! Onze docenten vertellen je alles over de opleiding en over hoe het is om bij Fontys Engineering te studeren.

Meer weten over de opleiding Elektrotechniek

Gesprek
Wil je graag een gesprek met iemand van Assocate Degree Elektrotechniek in Eindhoven? Dat kan! Je kunt een e-mail sturen naar coördinator van de opleiding: 
Peter de Wit,
telefoon 08850 77970, 
e-mail p.dewit@fontys.nl

Peter neemt dan contact met je op.

Online voorlichting
Wil jij weten wat de opleiding inhoudt en hoe onze studenten deze ervaren? Meld je dan aan voor de online voorlichting! Onze docenten vertellen je alles over de opleiding en over hoe het is om bij Fontys Engineering te studeren.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

 • STAP-budget
 • Leven Lang Leren Krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Lees meer over je collegegeld.